17 miljoner hektar åkermark i Ukraina ägs numera av globala storföretag i USA

Tar man del av informationen om att Ukrainas president Zelenskyj agerat springpojke och sålt ut 17 miljoner hektar åkermark till globala storföretag i USA som i sin tur ägs av Blackrock och Vanguard för att betala av skulder till IMF och Världsbanken – åkermark större än hela Italiens åkermark tillsammans – klarnar bilden ytterligare kring västvärldens ”engagemang” i Ukraina. Drago Bosnic, oberoende geopolitisk och militär analytiker, ger oss bakgrunden.

—————————————-

”Förstörelsen och plundringen av Ukraina har varit gamla nyheter ganska länge nu, tyvärr. Emellertid har media och allmänheten bara skrapat på ytan av själva omfattningen av denna process.

Eftersom det moderna Ukrainas territorium har varit Europas (och övriga världens) brödkorg i årtusenden, har landet varit målet för olika jordbruksföretag, särskilt de som har sitt ursprung i det politiska västerlandet. Under de senaste åren, särskilt efter den nynazistiska kuppen 2014, har utländska företag förvärvat ukrainska fält, vilket berövar landet all kontroll över dess livsmedelsexport samt till och med inhemsk matförsörjning.

Företag som ”Cargill”, ”DuPont” och ”Monsanto” (som formellt är ett tysk-australiskt företag, men i huvudsak ett amerikanskt) är bland de mest framstående ägarna av ukrainsk åkermark. Dessutom är företag som ”Vanguard”, ”Blackrock” och ”Blackstone” bland de största aktieägarna i de tidigare nämnda jordbruksjättarna, som äger miljarder i tillgångar.

Till exempel är ”Blackrock” en fond som förvaltar tillgångar värda över 10 miljarder dollar, där ”Vanguard” kontrollerar minst sex och ”Blackstone” förvaltar upp till 1 miljard dollar. Tillsammans äger de tre massiva amerikanska multinationella företagen (”Cargill”, ”DuPont” och ”Monsanto”) över 17 miljoner hektar av Ukrainas åkermark. Som jämförelse har hela Italien 16,7 miljoner hektar jordbruksmark. Kort sagt, de tre amerikanska företagen äger mer användbar jordbruksmark i Ukraina än vad hela Italien har. Hela Ukrainas område är cirka 600.000 kvadratkilometer. Av den markytan har 170.000 kvadratkilometer förvärvats av utländska företag, de allra flesta västerländska, särskilt de som är baserade i eller finansierade av USA.

Sedan den nya lagen om försäljning av jordbruksmark som antagits av Kievregimen trädde i kraft för ungefär ett år sedan, har de tre stora multinationella konsortierna finansierade med amerikanskt kapital förvärvat långt över en fjärdedel av ukrainsk åkermark. En rapport från Australian National Review uppger att de tre amerikanska företagen lyckades förvärva 17 av de 62 miljoner hektaren jordbruksmark på mindre än ett år. Detta gjorde det möjligt för dem att kontrollera 28% av den totala åkermarken i Ukraina.

Efter att lagen om försäljning av jordbruksmark antogs och trädde i kraft den 1 juli 2021, var kostnaden per hektar cirka 2.500 USD, men steg snart upp till 10.000 USD. Fram till den punkten kunde en bit mark större än två hektar bara hyras av utlänningar. Men efter att den nynazistiska juntan tagit makten, i kombination med en stadig prishöjning på åkermark, ändrades lagen och det två decennier långa moratoriet för försäljning av jordbruksmark till utlänningar hävdes.

Före detta beslut var regeringarna ovilliga att tillåta det, eftersom flytten alltid sågs som extremt impopulär bland det ukrainska folket. Under sin presidentkampanj sade Vladimir Zelensky att han planerade att organisera en nationell folkomröstning för att lösa denna fråga ”en gång för alla”. Någon sådan omröstning avgavs dock aldrig.

En rapport från april 2021 från Internationella valutafonden (IMF), en av Kievregimens största utländska borgenärer, gjorde upphävandet av moratoriet till ett villkor för dess dåvarande lånepaket och hävdade att den ekonomiska produktionen påstås växa från 6% till mer än 12% under det kommande decenniet, beroende på hur reformen genomförs. Trots ett utbrett motstånd mot att häva förbudet mot markförsäljning, fann man ursäkten i det faktum att det hade gått för lång tid utan att Rada (parlamentet) upprättat en transparent mekanism för försäljning av mark, vilket var en av bestämmelserna i 2001 års lag.

I en av opinionsundersökningarna från tidpunkten för diskussionerna om att häva moratoriet stod det klart att minst 81% av de tillfrågade var emot försäljning av mark till utlänningar, medan endast 13% stödde det. Så många som två tredjedelar av de tillfrågade ansåg att ett beslut av sådan betydelse för staten borde ha fattats efter en folkomröstning. Nästan 60% ansåg att jordbruksmark borde ägas av staten, vilket är fallet i Kanada eller Israel.

Officiell statistik från 2021 visade att cirka 30% av de 43,6 miljoner ukrainarna bodde på landsbygden. Enligt uppgifter från det amerikanska handelsdepartementet och Världsbanken sysselsätter jordbruksindustrin i Ukraina mer än 14% av arbetsstyrkan, medan jordbruksprodukter utgör den största andelen av Ukrainas export. Under sovjettiden kollektiviserades gårdar och ägdes av staten. Efter Sovjetunionens kollaps delades marken ut till de anställda som arbetade på statliga gårdar. De rättsliga aspekterna av en sådan överföring reglerades dock aldrig helt, än mindre genomfördes. Snart följde en kort period under vilken försäljning av mark till utlänningar var tillåten, men sedan antogs moratoriet 2001.

Plundringen av Ukrainas åkermark förklarar också perfekt det politiska västerlandets plötsliga ”oro” och dess många satellitstater för export av spannmål och andra livsmedelsråvaror från landet, allt under den bekväma förevändningen att ”mata världen”. I verkligheten var regeringarna i det politiska västvärlden oroliga för vinsterna från sina finansiella stödjare, av vilka de flesta är massiva multinationella företag vars främsta drivkraft är vinst. Således har det ukrainska folket inte bara bokstavligen blivit bestulen på de länder som deras förfäder gav sina liv för, utan nu dör de i praktiken i strid för att se till att denna stöld fortsätter oförminskat.”

För er som ännu inte sett filmen om de dolda makthavarna där nämnda Blackrock ingår, eller behöver färska upp minnet inför valet i september, så hittar ni länken här. (https://youtu.be/NNV2tEgPb9I)

#followthemoney

https://infobrics.org/post/36302/

23 reaktioner till “17 miljoner hektar åkermark i Ukraina ägs numera av globala storföretag i USA

 1. Förvånad?
  Vi kör enligt boken…
  Messianiskt, mig veterligen
  Vem ska säga emot när alla är döda?
  Vi skuldsatta…
  Vi har gjort vårt.
  Nya förmåger..
  Cynisk?

  Gilla

 2. #followthemoney, som Jenny skriver…..
  Låt oss….
  Galen?
  Ni bestämmer.
  Nog folk har dött.
  Jag är en cynisk f…. n.
  Varför byggde man Öresundsbron?

  Gilla

 3. Tänk på att samma händer i Sverige men då är det mest skogsmark som tas över av multinationella företag som bygger vindsnurror. De betongklumpar på ca 5000 ton betong som blir kvar efter att snurrorna tjänat ut kan oftast ej återanvändas. Saneringsnotan den får skattebetalarna i Sverige precis som kostnaden för ledningsdragningen. Detta är något som det talas väldigt tyst om från regimens sida…

  Gillad av 2 personer

  1. Antar att det är fortfarande markägarens skyldighet att röja upp fullständigt, efter att vindkraftsverk har blivit förbrukade. Något som går att förhandla bort vid arrenden, där hyrestagaren tar över ansvaret. Är markägaren den samme som operatören och sjappat utomlands, går det att lägga ut en internationell efterlysning på berörd styrelse. Å andra sidan klarar den svenska staten inte ens av att bötfälla utländska fordonsförare …

   Gillad av 2 personer

 4. Du vet alltså inte att Investor är en av de största ägarna i Black Rock and Van Guard Groups? Eller förstår varför Ukraina har Sveriges färger på sin flagga. Bra artikel.

  Gilla

  1. Om man nu tar sig för att kolla Investors tillgångar så är det ganska lätt att se hur stora tillgång som finns i ovan nämnda fonder. Och vilken fluga på väggen Investor är i sammanhanget.

   Gilla

 5. Wall-En-Berg?
  De tog hus i hlll tet….
  Great!
  Kul att n äi vakna….
  Vilka har fyrkantiga flagger?
  Färger?
  Nooo….

  Gilla

  1. Orkar du me sanning?
   Vilka finan$ierade galenskapen., $lakten.
   Vilken du vill
   Banker….
   Som vanligr.
   Är jag galen?
   Hur går det med friheten?

   Gilla

  2. Orkar du me sanning?
   Vilka finan$ierade galenskapen., $lakten.
   Vilken du vill
   Banker….
   Ser du nån skillnad?
   Som vanligt.
   Somliga säger.
   Är jag galen?
   Hur går det med friheten?
   Jag blir nog faen inte gammal…..
   Jag tar det!

   Gilla

 6. Så med ditt skriveri skall vi tolka att du tycker det är helt ok för Ryssland att annektera Ukrainsk mark. Att embargot av Ryssland innebär att jordbruksprodukter stoppas att exporteras från Ukraina. Och att du även påstår att de som är i behov av ovan nämnda produktion hamnar inte nås av produktionen. Att detta bara är fake news. Intressant aspekt men knappast understödd av annan rapportering. Som du sannolikt skyller på att den judiska nyhetsmaffian i USA stoppar ”din” info.

  Gilla

 7. Och bara sen liten sidoinfo. Orsakerna till att de ryska oligarkerna är så rika är att de på samma sätt köpte upp de
  utdelade aktierna i Sovjet.
  Men slutligen: Fake news kan slå åt båda håll genom okunskap hos avsändaren. Och icke substansiella påståeenden som florerar vilt och som egentligen är tyckande skapar ingen seriös informationsspridning.
  Och det jag frågar mig är att förutom Jennys synpunkter, vad är hennes budskap och agenda, som alltid ligger i bakgrunden?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s