Bryssel håller igång jordbrukskrisen och finansierar kriget istället för att stödja europeiska bönder

Att EU inte sätter varken böndernas eller vanliga människors intressen främst har vi sett otaliga exempel på genom åren och i tisdags bekände Europaparlamentet återigen färg när man med stor majoritet röstade igenom att förlänga den tullfria importen av ukrainska jordbruksprodukter med ytterligare ett år, vilket kommer fortsätta försvåra situationen för de europeiska bönderna som redan har det rejält kämpigt.

Den ungerska regeringen fortsätter att bibehålla det importförbud som införts mot ukrainska jordbruksprodukter under nationell jurisdiktion och värnar producenternas intressen med alla medel, men det krävs att även Bryssel agerar om man vill stå upp för bönderna.

Ungerns jordbruksminister István Nagy uttalade sig om saken i går.

-”Europaparlamentet har försvårat situationen för europeiska bönder genom att rösta för att förlänga handelsliberaliseringsåtgärderna för Ukraina med ytterligare ett år när man röstade för att förlänga upphävandet av importtullar och kvoter för ukrainska jordbruksprodukter till den 5 juni 2025. Det lagstiftande organets beslut maximerar den tullfria importvolymen av fjäderfä, ägg och socker till genomsnittet av importvolymer som registrerats under de senaste tre åren. Denna kvot kommer i huvudsak bibehålla de kraftigt ökade importvolymerna som skett de senaste åren. Det är ett ännu större problem att det inte finns några restriktioner för spannmål och oljeväxter. Om importtrenderna under årets första tre månader fortsätter, kommer importen av ukrainsk majs och spannmål till EU att överträffa rekordvolymerna 2022 och 2023, vilket kommer få oförutsebara konsekvenser för europeiska bönder som inte kan konkurrera med hundratusentals hektar ukrainsk jordbruksmark i händerna på internationellt storkapital som måste följa mycket slappare regler. Genom att göra detta håller Bryssel jordbrukskrisen igång och finansierar kriget istället för att stödja europeiska bönder.”

Tänk om alla bönder och vanligt folk som värnar om jordbruket samt är trötta på hur syltryggarna i Bryssel hanterat viktiga frågor om energi/migration/klimatet/plandemin/covidvaccin/censur och yttrandefrihet/Ryssland-Ukraina/Kina/USA etc skulle tänka till innan de avlägger sin röst i EU-valet den 9 juni, men det är precis som vid våra allmänna val vart fjärde år då man utan eftertanke på hur de egentligen agerat under mandatperioden, fortsätter rösta på samma partier som man alltid gjort trots att de är en del av problemet.

#swexit

Hungarian minister Nagy: Brussels keeps the agriculture crisis going

17 miljoner hektar åkermark i Ukraina ägs numera av globala storföretag i USA

2 reaktioner till “Bryssel håller igång jordbrukskrisen och finansierar kriget istället för att stödja europeiska bönder

  1. Man undrar ju vart världen är på väg? Läste om att fattiga och hemlösa i USA plundrar köpcentrum på mat och annat då soppköken inte längre räcker till i ren desperation. Det man får insikt om är att folket i USA måste vara enormt kuvat och övervakat eftersom det inte exploderar i enorma kravaller överallt. Men historien har visar också att en disparat union av delstater som USA klarar långt värre påfrestningar än nationalstater där oroligheterna snabbt skulle få fäste och sprida sig. Vi får se hur EU klarar samma uppgift när det brakar loss på riktigt?

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar