Slutdestinationen för spannmålsfartygen från Ukraina är inte de länder som riskerar svält

New York Times konstaterar att inget av de spannmålsfartyg som lämnade ukrainska hamnar i går är på väg mot afrikanska länder som riskerar att svälta mest, även om myndigheterna i Ukraina tidigare sagt att hjälp är på väg till Mellanöstern, Afrika och Asien. Det första fartyget som lämnade Ukraina efter att den så kallade ”kornkorridoren” öppnade den 1 augusti transporterade 26.000 ton kycklingfoder avsett för Libanon. Det Sierra Leone-flaggade fraktfartyget Razoni seglade ut ur Odessa den 1 augusti under stor fanfar, bara för att avvisas från Beirut på måndagen, efter att den libanesiske köparen vägrat acceptera leveransen eftersom den kom flera månader för sent.

Sedan åtgärden trädde i kraft har tio fartyg lämnat ukrainska hamnar och transporterat huvudsakligen djurfoder till sina destinationer, enligt vad Times rapporterar. En är på väg till England, en annan till Irland, medan flera fartyg är på väg till Turkiet, Italien och Kina. Ingen av dem är på väg till Jemen, Somalia eller andra länder som står inför ”katastrofala nivåer av hungersnöd”.

Det första fartyget som nådde sin destination var det turkiskflaggade Polarnet, som lade till i Derince i måndags med 12.000 ton majs. Ukrainas utrikesminister Dmitrij Kuleba firade dess ankomst och sade att det ”sänder ett budskap om hopp till varje familj i Mellanöstern, Afrika och Asien” samt tillade: ”Ukraina kommer inte att överge dig.”

Samtidigt sade president Vladimir Zelensky till sin motsvarighet Mokgweetsi Masisi från Botswana att Ukraina är ”beredda att fortsätta vara garanten för världens livsmedelssäkerhet.” Men det mesta av de 20 miljoner ton spannmål som fastnat i ukrainska hamnar under de senaste månaderna är djurfoder och inte avsett för människoföda, enligt experter som citerats av AP.

Så var det med den ”nobla” handlingen och de länder som är i störst behov av spannmålsleveranser, exempelvis Jemen vars befolkning lidit av svält och krig i åratal, är som vanligt nedprioriterade. Men när Ukrainas bördiga marker köpts upp av globala storföretag i USA (https://jennypiper.blog/2022/08/04/17-miljoner-hektar-akermark-i-ukraina-ags-numera-av-globala-storforetag-i-usa/), har Ukraina inget att säga till om i slutändan.

Som Kissinger en gång sade – den som kontrollerar matförsörjningen kontrollerar folket; den som kontrollerar energin kan kontrollera hela kontinenter; den som kontrollerar pengar kan kontrollera världen.

#followthemoney

https://www.rt.com/russia/560560-ukraine-grain-africa-problems/

12 reaktioner till “Slutdestinationen för spannmålsfartygen från Ukraina är inte de länder som riskerar svält

 1. Man blir mer än arg om djurfoder driver detta… visserligen ges väl detta till höns t.ex. som kan ätas MEN kommer det vete så kan detta ätas efter att det stoppats i påsar medan det tar månader för att föda kycklingar…. borde vara bättre mot svälten att först hålla människor levande MEN då ser vi ju att det är inte människorna man värnar utan vinsten……… vilket hyckleri och pga alla leveranser av vapen dör människor….. ISSES

  Gillad av 4 personer

 2. Läs boken ”Vete virus och vapen”

  Författare är
  Jared Diamond
  Boken publicerades första gången: 1997
  Den belönades 1998 med Pulitzerpriset.

  Jared Diamond är
  professor i fysiologi vid University of California i Los Angeles.

  Boken ger bland annat bakgrund i hur de tidiga rikena insåg sädens möjlighet som lättlagad energi hålla rörliga arméer till att expandera sina riken och även hålla dem samman i långa perioder, denna kamp är fortfarande aktuell.

  Tänker på Jenny Pipers artikeln om oligarken Bill Gates uppköp av jordbruksmark i Ukraina, USA och annorstädes.

  Gilla

 3. Märkligt inlägg måste jag säga! Vem/vilka i Yemen eller Somalia kan ta hand om en fartygslast med majs eller vete?? Självklart så går fartygen till ett land där det finns någon som kan ta vara på lasten, förvara, förädla och förpacka den och sedan skicka vidare den!
  Jag har inte samma åsikter som dig men ändå haft lite respekt, men nu visar du att du är helt dum i huvudet!

  Gilla

   1. Jaa de flesta förstår att en då man med båt skickar en liten del av det som äts under ett år så kan man ta hand om det direkt….. menar det man importerar har ju tagits hand om tidigare och pss…. det rör sig inte om oljetankers precis

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s