Tyst i media om att Ukraina beskjutit hotell med journalister i Donetsk

Amnesty International anklagar Ukraina för att ha kränkt internationell humanitär rätt genom att föra krig från områden nära civila samt sjukhus och skolor. Amnesty konstaterade att Ukrainska styrkor verkar ha ett mönster av att placera trupper och militärfordon i bostadsområden som sätter civila liv på spel, inklusive att de facto använda sjukhus som militärbaser – anklagelser som baseras på forskning som Amnesty genomfört mellan april och juli i östra Ukraina. Utspelet har inte rönt någon större uppmärksamhet i svensk media, men Expressen har nämnt det och som alltid lyckas svensk media släta över det faktum att även Ukraina begår brott mot internationell humanitär rätt, denna gång med hjälp av folkrättsexperten Ove Bring som ställer sig frågande till människorättsorganisationens kritik för i det naiva landet i norr är det bara en part som tillåts kritiseras.

Något annat som inte heller nämnts i massmedia är att Ukraina i dag beskjöt centrala Donetsk, där såväl en begravning som ett hotell där många journalister bor och arbetar attackerades. Den kanadensiska oberoende journalisten Eva Bartlett rapporterar.

”Klockan 10:13 idag (torsdag) började Ukraina beskjuta centrala Donetsk. Det var fem kraftiga smällar inom loppet av tio minuter. Den sista explosionen blåste ut mitt hotells fönster på bottenvåningen, inklusive ett vardagsrum där journalister ofta samlas före och efter att ha gått ut för att göra fältreportage samt lobbyn.

Ungefär en minut tidigare hade jag passerat där. En kameramans assistent som var där vid tidpunkten för den femte explosionen fick en hjärnskakning av explosionens kraft. En kvinna som gick utanför byggnaden dödades, liksom minst fyra andra, inklusive ett barn. Donetsks telegramkanaler är fyllda med videor som lokalbefolkningen har tagit, av döda och skadade samt av sorgdrabbade människor. Ett sådant Telegram-inlägg som är svårt att se visar en man i chock över den hemska synen av kropparna av hans mördade fru och barnbarn på en gata två kvarter från hotellet.

Det totala antalet skadade är fortfarande inte känt i skrivande stund. De första uppskattningarna nämnde minst tio, bland dem två ambulansarbetare: en ambulùùanspersonal och en läkare. När du läser nyheterna har du lyxen av grafiska bildvarningar och valet att inte titta på bilderna samt videorna av blodbadet som inträffade idag, såväl som under de senaste åtta åren av Ukrainas krig mot Donbass.

Människorna här på marken får inte en varning eller ett val om att de kommer att se de lemlästade kvarlevorna av en älskad eller främling. Hur obekvämt det än är att se sådana bilder så måste de visas om världen ska få veta sanningen om vad som händer i Donbass, för att ge röst åt lokalbefolkningen, dödade och terroriserade av ukrainska styrkor när västerländska företagsmedier letar någon annanstans eller täcker över dessa brott.

När beskjutningen började var jag i mitt rum och redigerade bilder från föregående dag – från efterdyningarna av en annan beskjutning av ett Donetsk-distrikt. Du skulle inte få veta det från de flesta västerländska mediebevakningarna, men explosioner är så vanliga här att jag inte trodde så mycket på explosionen förutom att den var högre än vanligt och att billarmen gick. Sju minuter senare kom ytterligare en explosion, mycket starkare och mycket närmare. Från fönstret kunde man se rök stiga mot norr, troligen 200 meter bort. Detta skulle ha varit precis i närheten av operahuset, där begravningsceremonin för Donetsks folkrepubliks (DPR) överste Olga Kachura, dödad i går, började. En minut senare skickade en annan hög smäll mig springande från rummet, som var vänt mot inkommande artilleri. Lyckligtvis blev den enda skadan ett krossat fönster.

På nedervåningen tog journalister som varit på hotellet och andra som varit ute och rapporterat skydd i korridoren, redo att springa till källaren om det skulle eskalera. En berättade för mig att han hade förberett sig för att filma och att han var cirka 10 meter ifrån där den sista granaten träffade. ”Jag tror att de försökte rikta in sig på begravningen. Och journalister också”, sa han. Han sa också att det fanns en kvinna utanför som hade tappat ett ben och att hon förmodligen var död vid det här laget.

Man skulle kunna anta att Kievs styrkors enda avsedda mål var begravningsgudstjänsten för överste Kachura, kanske i syfte att skicka ett meddelande till DPR-militären och de civila som stöder den. Även om det i sig skulle vara oerhört, är det troligt att ett hotell som hyser journalister inte bara var en indirekt skada. Ukraina förföljer, censurerar, fängslar, torterar och angriper mediepersonal, vilket sätter oss på mordlistor. Kievs styrkor vet att många journalister bor på detta hotell för dess centrala läge och starka wifi. Många gör ofta sina liverapporter utanför hotellet. Och de som vistas här, såväl som i andra centrala Donetsk-kvarter, har högljutt rapporterat om Ukrainas överösning av Donetsk med de försåtliga, internationellt förbjudna ”fjärils”-antipersonellminorna på senare tid – den senaste i listan över Kievs krigsförbrytelser. Dessa sprängämnen är utformade för att slita av fötter och ben, Ukraina har upprepade gånger avfyrat raketer som innehåller dem samt avsiktligt släppt dem på civila områden i Donetsk och andra Donbass-städer.

Efter att explosionerna ringde i centrala Donetsk idag kom räddningstjänsten till platsen och efter en period av lugn gick journalister ut för att dokumentera skadorna och de döda. Kvinnan som jag hade fått höra om låg i en blodpöl, täckt av vad som såg ut att vara en gardin från ett av de utblåsta fönstren. Lugnet varade inte länge. Ukraina återupptog snart beskjutningen och journalister utanför sprang in igen när vi fick ytterligare fyra attacker. ”Det är som en vanlig sak, de skjuter på ett ställe och skjuter igen. Så vi är mitt i den processen just nu”, sade en serbisk kille nära mig. Chefen för ett lokalt räddningstjänsthögkvarter sade till mig att Kiev också gör trippelattacker, inte bara dubbelt. Det sägs att Ukraina använde Nato-standard 155 mm kalibervapen i dagens attack. Om det är sant är detta ytterligare ett exempel på att Ukraina använder vapen från väst för att slakta och lemlästa civila i folkrepublikerna Donetsk sant Lugansk. Om Kiev genom att bomba ett hotell fullt av journalister ville skrämma bort dem från att rapportera om Ukrainas krigsförbrytelser kommer det inte att fungera. De flesta journalister som rapporterar härifrån gör det för att vi, till skillnad från västvärldens krokodiltårar för konflikter de skapar, faktiskt bryr oss om människors liv här.”

https://www.expressen.se/nyheter/amnesty-anklagar-ukraina-for-krigsforbrytelser/

https://www.rt.com/russia/560241-ukraine-bombed-donetsk-hotel-journalists/

6 reaktioner till “Tyst i media om att Ukraina beskjutit hotell med journalister i Donetsk

  1. Tyst i media?? Det är väl rapporterat i de flesta rikstäckande nyhetssiorna?
    Viktigaste av allt är dock att, om Ryssland tar hem sina trupper till Ryssland så upphör risken för den här typen av händelser.

    Gilla

  2. Åh, Jenny va du kämpar för att skydda dina fina, snälla ryssar. Om dom istället packade iväg sina arslen till rätt sida om gränsen, och lämnade Ukraina i fred, så skulle vi slippa allt sånt här.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s