Svårt att dölja hyckleriet bland godhetsknarkarna

Nyheten tidigare i veckan om att det globala vin- och spritföretaget Pernod Ricard börjat exportera Absolut Vodka till Ryssland igen möttes av överdrivet starka reaktioner i Sverige, där såväl politiker som privatpersoner gick i taket och uppmanade till bojkott samt kallade beslutet både ”ryggradslöst” och en ”moralisk kollaps”. Enligt uppgift har även Systembolaget fått påtryckningar om att sluta sälja företagets produkter.

I dag skriver flera medier att ”Stockholms lyxkrogar blir först med att bojkotta Absolut vodkas ägare” och det är krogkoncernen Svenska Brasserier, där kända restauranger som Riche och Sturehof på Stureplan i Stockholm ingår, som har slutat sälja produkter från Pernod Ricard som är ägare till bland annat Absolut vodka.

Godhetsknarkarna gör antagligen vågen nu när bojkotten är ett faktum och kanske kommer fler döda fiskar snart att ansluta sig till strömmen för att känna att man står upp för något ”av vikt” genom att protestera mot handel med Ryssland.

Själv ser jag bara hyckleriet från såväl krögare som konsumenter och så klart våra politiker. Det finns många saker som är tusen gånger värre än att ett svenskt företag exporterar vodka till Ryssland.

Några exempel på när det skenheliga etablissemanget inte gör något väsen av sig trots de allvarliga konsekvenser som deras tysta bejakande medför:

*När Sverige exporterar vapen till odemokratiska länder eller länder i krig (t.ex. Jemen) som bidrager till att oskyldiga människor – inklusive barn – dödas, får allvarliga sjukdomar, svälter och utsätts för sexuella övergrepp m.m.

*När människor köper och kör elbilar som indirekt bidrager till miljöförstöring, sociala problem samt omfattande barnarbete där nickel och koboltbrytningen som behövs till batterierna är boven, vilket även finns i elcyklar, mobiltelefoner och datorer.

*När människor köper och äter choklad utan en tanke på att barnslavarbetare används i kakaoproduktionen, som dessutom påverkar miljön/skogarna där produktionen sker negativt.

*När människor använder skönhetsprodukter som smink, nagellack och läppstift som skiner eller glittrar, trots att mineralen mica som används i produkterna utvinns i gruvor där både vuxna och barn arbetar under slavliknande förhållanden.

Men det är så klart ingen som upplyser konsumenterna fullt ut om detta eftersom man inte vill riskera sin lönsamhet.

#followthemoney

#hycklare

https://www.svd.se/a/kEeoEB/krogar-slutar-salja-absolut-vodka

Barn säljs och används som slavarbetare för att vi ska kunna äta choklad

Glittersmink framställs med hjälp av barnarbetare – något att ha i åtanke om man är en medveten konsument

4 reaktioner till “Svårt att dölja hyckleriet bland godhetsknarkarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s