Ett fåtal rika familjer som äger det globala livsmedelssystemet blev ännu rikare genom krigsprofitering

Enligt en rapport från Greenpeace undersökande journalistikenhet, Unearthed and Lighthouse Reports, tjänade tio av världens största hedgefonder (värdepappersföretag som köper samt säljer aktier och råvaror i vinstsyfte) nästan 2 miljarder dollar på matprishöjningen som skedde efter starten av Rysslands militära operation i Ukraina.

Enligt rapporten undersökte analytiker avkastningen från Societe Generales SG Trend Index för första kvartalet förra året, både före starten av den militära operationen den 24 februari och omedelbart efter den. Analysen fokuserade på spannmål och sojabönor, där beräkningar visade att hedgefonderna i fråga tjänade 1,9 miljarder dollar i avkastning på dessa råvaror, en mycket högre siffra än avkastningen under det första kvartalet de senaste fem åren.

Olivier De Schutter, FN:s specialrapportör för extrem fattigdom och mänskliga rättigheter, kommenterade resultaten.

-”Hedgefonder hjälpte till att blåsa upp en prisbubbla och satte press uppåt på matpriserna. Detta har påverkat hungernivåerna hos världens fattigaste människor. Hedgefonder och finansspekulanter har gjort obscena vinster genom att satsa på hunger samt förvärra den. Det kan inte vara rätt. Investerare staplar avsiktligt in spannmål och råvaror i syfte att enbart kapitalisera på osäkerhet och stigande livsmedelspriser.”

Analytikerna fann även att livsmedelsföretag har tjänat på krisen. Beräkningar visade att världens 20 största livsmedelsföretag tjänade 53,5 miljarder dollar i oväntade vinster under de senaste två åren, först från stigande livsmedelspriser under Covid-19-pandemin och sedan från förra årets topp mitt i krisen i Ukraina.

Greenpeace Internationals kampanjledare Davi Martins konstaterade att det vi bevittnar är en enorm överföring av rikedom till ett fåtal rika familjer som i grunden äger det globala livsmedelssystemet, i en tid då majoriteten av världens befolkning kämpar för att överleva – med andra ord de kan fortsätta spekulera i mat och tjäna miljarder medan miljarder människor svälter.

Priserna på baslivsmedel som vete och gödningsmedel steg kraftigt efter starten av den militära operationen, framdriven av skyhöga energikostnader pga oro för den framtida energiexporten från Ryssland mitt i sanktionerna som följde på konflikten. Dessa har avtagit något, särskilt efter att Ukrainas spannmålsaffär kom igång i mitten av 2022, vilket gjorde att landets jordbruksprodukter kunde exporteras från ukrainska hamnar trots pågående militära åtgärder. Situationen är dock fortfarande turbulent pga brister och Ryssland har dessutom svårt med sin egen jordbruksexport pga de ekonomiska restriktionerna från väst. Som ett resultat av detta har de globala livsmedelspriserna ännu inte återgått till 2021 års nivåer före konflikten, vilket förra månaden fick Internationella valutafonden att varna för att många utsatta länder fortfarande står inför ökad livsmedelsosäkerhet.

Analytiker uppmanar nu globala tillsynsmyndigheter att införa strängare regler för marknadsspekulation, inklusive bättre transparens på livsmedelsmarknaden och restriktioner för hur stor position investerare får ta på denna marknad.

Det är som vanligt – hat och krig lönar sig, så eliten är nöjd över att deras planer gått i lås så de kan fortsätta tjäna pengar på människors lidande. Om det inte funnits krigsprofitering skulle det nog inte finnas några krig.

#vibetalar

https://www.rt.com/business/574752-hedge-funds-food-crisis/

https://thepressunited.com/updates/hedge-funds-and-food-firms-making-billions-on-ukraine-turmoil-analysis/

3 reaktioner till “Ett fåtal rika familjer som äger det globala livsmedelssystemet blev ännu rikare genom krigsprofitering

 1. Monopolförbud kan heller inte begränsas till nationell nivå, som det är idag, utan måste utvidgas till internationell nivå. Uppenbart måste indirekt ägande räknas med i bilden.

  Gillad av 1 person

 2. Var inte po-ängen att somliga skulle blir rikare eller har jag missat något?
  Massinvasion,p(l)andemi,krig & vad kommer näst….fattigdom & elände/svält?
  Varför har vi police? pga sk policies,som skapas av företag…?
  Lagar stiftas av länder,som måste kunna/vilja försvara sin gräns…
  gick inte så bra här redan på 80 talet.
  HUR GÅR DET IDAG?

  Utförsel av stöldgods ur landet ska bli olagligt(SVT TXT 30/3-23).
  Jag såg samma fras 2018…..
  Konstigt att krim-packet söker sig hit…..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s