Anser EU att icke-EU-länder och handel med icke-EU-länder är viktigare än att företräda EU-medlemsländernas intressen?

Polen var först med att införa tillfälliga restriktioner för spannmål och oljeväxter samt vissa andra jordbruksprodukter från Ukraina i lördags, medan Ungern följde efter i går. Båda nationerna hänvisar till det okontrollerade inflödet av billiga produkter från Ukraina till följd av de ”fullständigt tullfria frihandelsmöjligheterna” som EU beviljat Ukraina.

Enligt Polen och Ungern har de åtgärder som införts av EU i ett försök att hjälpa Ukraina i dess pågående konflikt med Ryssland, lett till ”destabilisering” av jordbruksmarknaderna och att de nu måste skydda sina egna jordbrukares intressen.

Efter Polens och Ungerns beslut att förbjuda import av jordbruksprodukter från Ukraina, har nu Bryssel kommenterat det hela och enligt en talesperson för EU-kommissionen är sådana handlingar oacceptabla samt strider mot blockets regler.

-”Vi är medvetna om Polens och Ungerns tillkännagivanden angående förbudet mot import av spannmål och andra jordbruksprodukter från Ukraina. Det är viktigt att understryka att handelspolitiken är EU:s exklusiva kompetens och därför är ensidiga åtgärder inte acceptabla. Det är viktigt att samordna och anpassa alla beslut inom EU, särskilt i dessa utmanande tider.”

Huruvida Polen och Ungern kan komma att drabbas av sanktioner från Bryssel för sitt beslut framgår inte av uttalandet.

Från början var EU:s initiativ tänkt att vara ett sätt att hjälpa dess export att nå fattigare länder i Mellanöstern och Afrika, men mycket av produkterna har istället hamnat i Östeuropa, vilket har fått de lokala priserna att rasa.

Förra månaden krävde premiärministrarna i Bulgarien, Ungern, Polen, Rumänien och Slovakien åtgärder från EU-kommissionen om ukrainsk jordbruksimport och krävde att tullarna skulle återinföras.

Bulgariens jordbruksminister Yavor Gechev sade i går att hans nation också överväger ett förbud mot ukrainsk import.

Polens utvecklings- och teknikminister Waldemar Buda lät i går meddela att man förbjudit både import och transitering av ukrainska produkter genom landets territorium. Enligt Ukrainas nyhetsbyrå Ukriform ska landets jordbruksminister Nikolay Solsky i dag träffa sin polska motsvarighet, Robert Telus, för att särskilt diskutera transitfrågorna.

Budskapet från EU blir indirekt att icke-EU-länder och handel med icke-EU-länder är viktigare än att företräda EU-medlemsländernas intressen.

I februari förra året publicerade EU ett dokument som heter Trade Policy Review som i grunden är en femårsplan för EU och i den är ett av EU:s mål ”striktare upprätthållande av sina egna rättigheter” och intressen”. Men Bryssel tycks anse att ukrainska jordbrukare som inte är medlemmar i EU är viktigare än polska och ungerska EU-medlemsbönder.

EU är ansvarigt för handel, men när dessa beslut är till nackdel för EU:s medlemsländer är det uppenbart att Bryssel misslyckats med sitt jobb.

Det är också intressant att Bryssel är upprörd över att Polen och Ungern fattar unilaterala beslut samtidigt som sanktionerna mot Ryssland som skadar EU är EU:s unilaterala beslut utanför FN:s ramar. När EU-ländernas ekonomier kraschar på grund av dessa sanktioner kommer vi säkerligen att få se EU drabbas av fler interna tvister.

Något som också glömts bort är att en rapport av Oakland Institute USA från juli 2014 avslöjade hur internationella finansiella institutioner slagit käftarna i Ukraina för att avreglera och öppna nationens stora jordbrukssektor till utländska företag. Men att man sålt ut stora delar av landets tillgångar medan folket förblir fattigt är inget vi pratar om.

#followthemoney

https://www.rt.com/news/574844-eu-hungary-poland-ukraine-ban/

Utländska investerare tar över mark i Ukraina

9 reaktioner till “Anser EU att icke-EU-länder och handel med icke-EU-länder är viktigare än att företräda EU-medlemsländernas intressen?

 1. Det korrupta Ukraina, som har fått nästan oräkneliga miljarder (USD, Euro, SEK…) i ”stöd”, borde ju därför klara sig utmärkt även om det läggs tullar på importen av spannmål. Zelensky kan ju omfördela lite av alla dessa pengar,…. efter att han försett sig själv och sina hejdukar.

  Gilla

  1. Du var sen igår. Flexa du? Fundera varför du är här på denna blogg och tydligen försöker lära oss någonting. Bland oss här finns inga problem och det finns vissa saker som gör att vi svenskar till skillnad från andra folkgrupper kunde bygga ett land och ett samhälle som fungerade. Vi skall inte låta främmande fåglar rasera det. Gör det svåra och gå ut och förklara varför det kan vara bra med ett sammanhållet samhälle där vi drar åt samma håll. Vi på denna bloggen förstår det så på denna platsen slår du in öppna dörrar men det finns tydligen ett motstånd mot att bygga ett starkt samhälle. Lär Zara så kan hon lära sina släktingar att det är bra för samhällsplanering att dra åt samma håll oavsett härkomst.https://www.expressen.se/kultur/ide/kurderna-kommer-att-stoppa-kristersson/

   Gilla

   1. Tro det eller ej men jag började följa Jenny för att själv lära mig något. Jag är nämligen av den uppfattningen att man lär sig mycket genom meningsutbyten med människor med andra åsikter än en själv. Om man bara umgås med personer som håller med en hela tiden så kan man lätt fastna i sin bubbla eller åsiktskorridor eller vad man nu vill kalla det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s