Glittersmink framställs med hjälp av barnarbetare – något att ha i åtanke om man är en medveten konsument

Mineralen mica finns i smink samt andra skönhetsprodukter som nagellack och läppstift som dagligen används av miljoner människor, men konsumenterna är ovetande om att mineralen som gör att produkterna skiner eller glittrar utvinns i gruvor där både vuxna och barn arbetar under slavliknande förhållanden i ett av de fattigaste områdena i världen.


I Jharkhand i norra indien, en av de fattigaste staterna i landet där många byar saknar både rinnande vatten och elektricitet, arbetar män, kvinnor och barn med sina bara händer samt några få primitiva verktyg för att skrapa i den hårda marken. De arbetar med den ständiga faran för jordskred eller giftigt damm och riskerar sina liv i hopp om att finna och sälja mica för att överleva.


För några få dollar arbetar de vuxna 8 timmar per dag i gruvorna under stekande sol som uppgår till långt över 40 grader, medan andra arbetar under mark i den mörka gruvan. Ingen har något val då de måste överleva och få mat för dagen. Barnen går i skolan på vardagarna, men på helgerna arbetar även barn i 4-9 års åldern i gruvorna från kl 06.00 på morgonen för att få pengar att köpa pennor och annat som behövs till skolarbetet samt mat och tvål.


En kvinna säger att hon hellre arbetar i gruvorna än att dö av svält och en man som arbetar tillsammans med sin fru samt deras två barn säger att alla i familjen måste komma dit och arbeta så att de kan köpa ris för att kunna äta. Ingen som arbetar i gruvan vet vad mica används till.

Indien är den största producenten av mica som används i elektroniska komponenter, men framförallt ingår den i de flesta produkter i skönhetsindustrin. I en dokumentär har man följt försörjningskedjan från den indiska landsbygden till de stora kosmetikföretagen i Europa.


Tillverkarna av skönhetsprodukterna skyller dock ifrån sig och menar att det är deras leverantörer som garanterar att allt går rätt till samt pekar på att de har ryggen fri genom deras företagspolicy som bygger på att de inte tillåter barnarbete etc. De vill heller inte ställa upp på några intervjuer.

Men som vanligt är det pengar och efterfrågan som styr så det här lär tyvärr inte uppmärksammas varken i media eller av kändisar och organisationer. Däremot kan vi konsumenter ha i åtanke att undvika att köpa dessa produkter som får oss att skina och glittra lite extra.


Jag själv använder varken smink eller nagellack, men jag har köpt glitternagellack till ena dottern några gånger – det lär dock upphöra efter det här och när jag berättar för henne vad glittret kommer ifrån samt vilka som gräver fram det är jag rätt övertygad om att hon kommer att hålla med.


#bojkottaglittersmink


https://www.aljazeera.com/programmes/101east/2020/06/glitter-mica-child-mining-india-200612060828682.html

6 reaktioner till “Glittersmink framställs med hjälp av barnarbetare – något att ha i åtanke om man är en medveten konsument

  1. Förlåt Jenny, jag är inte så hemma på smink, skulle vara politisk sådan då……men, nytt utbrott av Corona i Peking, det är säkert inte en ”Peking-anka” om ni ursäktar tid ”tidningsvitsen”…….🦇

    Gilla

  2. De vackraste kvinnorna behöver inget smink. Skönheten kommer inifrån, från meditationen som skapar lugnet, modet, medkänslan och förståndet. De utstrålar en energi som är svår att beskriva med ord.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s