Fyller det verkligen ett gott syfte att blunda för brottsstatistik och ägna sig åt raskvotering för lediga tjänster?

I Sverige är vi vana vid att vissa varor som anses mer stöldbegärliga är inlåsta vid kassorna i livsmedelsbutikerna, till exempel tobak och rakblad, medan affärer i Frankrike och Tyskland låser in alkohol.


I USA har detaljhandelskedjan Walmart tidigare haft skönhetsprodukter speciellt tillverkade för afroamerikaner, som till exempel schampo och balsam, bakom låsta galler som måste låsas upp av en anställd innan köp. Men i onsdags meddelade Walmart att man nu upphör med denna brottsförebyggande åtgärd efter ökad kritik den senaste tiden i samband med Black Lives Matter-protesterna.


En stämningsansökan om diskriminering har lämnats in längre tillbaka i tiden, men lades ned och Walmart motiverade då sitt agerande med att de produkterna måste vara inlåsta eftersom de statistiskt sett stals mer frekvent.


Nu har detta dock ändrats efter att TV-stationen CBS 4 i Denver sände ett reportage där en svart kund klagade över specialarrangemanget, varpå Walmart deklarerade att de servar miljontals kunder med olika bakgrunder varje dag och att de inte tolererar diskriminering samt att man därför beslutat sig för att sluta låsa in dessa skönhetsprodukter i butikerna.


Den senaste tidens utveckling efter Floyds död ger intrycket av att man inte längre vill kännas vid att svarta står ut i brottsstatistiken i USA. Vi får heller inte kännas vid historien med tanke på hur man beslutat om att censurera eller ta bort filmer (Borta med vinden) och att skratta åt TV-serier som Fawlty Towers och Little Britain är ett minne blott. Jag tycker det är en skrämmande utveckling och ställer mig frågande till om det verkligen tjänar sitt syfte?


Samtidigt har den tyska sportklädestillverkaren Adidas svarat på Black Lives Matter-protesterna genom att besluta att 30% av de lediga tjänster i USA för märkena Adidas och Reebok ska tillsättas av svarta eller latinos. Företaget kommer även sponsra program som stödjer den afroamerikanska minoriteten i USA.


Att man nu ägnar sig åt att kvotera in specifika raser på lediga tjänster tycker jag rimmar illa. Det ska alltid vara kompetens som styr vilka som får lediga tjänster eller styrelseposter – inte ras, religion eller kön.


Man kan undra vad man egentligen tror sig uppnå när man på det här sättet gör undantag för människor med en viss hudfärg som vi sett ske på olika sätt den senaste veckan? Godhetspoängerna duggar så klart tätt, men i slutändan skapar man bara ännu mer motsättningar och polarisering.
Alla kan nog vara överens om att rasism och diskriminering är oacceptabelt, men när antirasismen går till överdrift kommer det slå tillbaka förr eller senare. För de som frodas av kaos, våldsamheter och hat är det dock strålande tider, så någon vinner så klart på den uppkomna situationen som inte ser ut att rinna ut i sanden på länge än.


https://freewestmedia.com/2020/06/12/walmarts-anti-racist-gesture-shampoo-for-blacks-unlocked/

7 reaktioner till “Fyller det verkligen ett gott syfte att blunda för brottsstatistik och ägna sig åt raskvotering för lediga tjänster?

 1. På alla de arbetsplatser som jag har varit på har toarullarna varit inlåsta medan miljonvärden i maskiner stått i princip olåsta med nyckel i.När jag tänker på det kan jag inte hålla mig för skratt.

  Gillad av 2 personer

   1. En övervakningsfilm visade att en BLM-demo plundrade ett Walmart-varuhus i Florida. Filmen är inte längre tillgänglig i Europa!

    Gilla

 2. När man förnekar verkligheten är man dummare
  Än dummast.
  Resultatet kommer bli mer rasistiska handlingar och mer hat.
  Nu är det så att fler vita i fattiga områden dödas än svarta.
  Men som alltid är det svarta som skriker och vandaliserar mer över
  Hela världen men förnekar sina egna handlingar och anklagar
  Andra.

  Det är dags att sluta tycka synd om alla länder i krig och
  Förstörelsen för det är deras egna handlingar.
  Och så länge som de får pengar och stöd utifrån.
  Kommer de aldrig fattat att det är deras fel och
  De kommer aldrig att ändra sig.

  De borde fråga sig varför korruption. Mord , våldtäkter och annan
  Kriminalitet är mycket mindre i vita områden.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s