Barn säljs och används som slavarbetare för att vi ska kunna äta choklad

De flesta människor tycker om choklad och det äts 7 miljoner ton choklad i världen varje år – en summa som dessutom dubblas vart tionde år.

Chokladindustrin vill gärna framhäva att de bryr sig om att rädda planeten och skogarna samt att få barn att gå i skolan, de pratar om transparens.

Få konsumenter tänker dock på hur vi får chokladen till oss och vilka som arbetar ute på fälten under odrägliga förhållanden där de brukar farliga kemikalier, använder farliga redskap som machetes och får bära tunga lass. Det är nämligen barn som genom slavarbete förser européerna med den gudomliga chokladen.

Elfenbenskusten står för 40% av världens chokladproduktion och hundratusentals jordbrukare producerar kakao på isolerade platser, vilket sedan går genom en lång kedja av mäklare innan den hamnar i våra livsmedelsaffärer.

Barnarbete är strikt förbjudet på Elfenbenskusten och kan ge upp till sex månaders fängelse, men det sker i det fördolda. Mycket av produktionen sker också illegalt på skogsmark som egentligen tillhör staten och kräver godkännande för att få bruka. Det är bara män och barn som arbetar här, oftast är de migranter från Burkina Faso som flytt från droger och misär. De lever ett hårt liv, dricker vatten ur floden, äter bananer från träden och sover under träden där myggorna är ett gissel.

De flesta arbetare kom dit ensamma som barn – sålda av sina föräldrar för att arbeta på plantagerna och har varit där i flera år. De har inte sett sina föräldrar som är kvar i Burkina Faso på åratal. Värst av allt är att de får jobba gratis i flera år innan de får lön. Föräldrarna får 300 EUR för sitt barn och barnet förväntas sedan arbeta gratis i flera år. Lönen de sedan kan få, vissa har arbetat gratis i sex år, är dock minimal och som en av arbetarna säger – de blir sjuka vid slutet av året och måste betala för vården så i slutändan har de inte tjänat några pengar. Men de har inget val då de måste ha mat för dagen för att överleva.

Kakaon säljs till olika så kallade ”trackers” som kommer till lägret och i slutändan vet inte arbetarna var kakaon tar vägen. Det är dock globala exportörer som sedan köper kakaon, till exempel företaget Cargill, som i sin tur säljer det vidare till företag som Nestlé, Mars, Hershey och flera andra. Cargil deklarerar så klart att barnarbete inte förekommer, att alla arbetare i produktionskedjan får rättvis lön samt att man arbetar aktivt mot avskogning. De vanliga plattityderna med andra ord.

Det är dock inte bara människor som lider av den illegala kakaoproduktionen, även miljön far illa och mycket av skogen på Elfenbenskusten håller på att försvinna på grund av de giftiga kemikalier som regelbundet sprutas i skogen. Under de senaste 25 åren har ca 90% av skogen i landet försvunnit och istället ersatts av kakaoplantor. Detta påverkar klimatet eftersom mindre skog ger mindre regn. När all skog är borta kommer jordbrukarna att tvingas lämna området.

Vill man se reportaget så finns videon i artikeln från Al Jazeera. Intressant att ta del av, men som med så mycket annat i världen där pengar är inblandat så kommer så klart ingen att göra någon större insats för att stoppa det som pågår och tyvärr kommer barnen att få fortsätta slita ut sig gratis utan någon ljusnande framtid.

https://www.aljazeera.com/programmes/specialseries/2020/07/chocolate-heart-darkness-child-labour-ivory-coast-200725132126360.html

6 reaktioner till “Barn säljs och används som slavarbetare för att vi ska kunna äta choklad

 1. Måste jag sluta äta choklad för att Afrikas svarta invånare behandlar varandra så illa? Kan de inte hålla sams med varandra, de svarta? Modernt slaveri? Dags för BLM att engagera sig?
  Strax kommer svenska regeringen med förslag om ytterligare några miljarder i bidrag till chokladmörka Afrika för att lösa detta.

  Gilla

 2. Synisk och vidrig trafficing fortsätter så länge det finns fattigdom, värst utsatta är barn och kvinnor. Jag läste någonstans att ca 1-1,2 miljoner utnyttjas för människohandel, och det bara i Europa. Men gissningsvis är mörkertalet stort. Frågan är om det ens är möjligt att komma åt?

  Gillad av 1 person

  1. Det går inte att komma åt sådant helt såklart. Tänk om FN och andra organisationer med mycket pengar och makt ägnade sig åt att försvåra människohandel i stället för att lägga kraft på väldigt mycket onödigt. Inom FN avslöjas hela tiden övergrepp, förskingring av pengar osv osv. Vår nya tid efter allt det Corona synliggjorde kommer kräva nya internationella institutioner. Sådana kommer för att hantera allt nytt.

   Gilla

 3. Jag har ingift släkt från Elfenbenskusten & barn utnyttjas i hemmen som slavar också. Man tar in en ”kusin” (antar att det är ett gatubarn eller ett fattigt barn från stammen) som får sköta hushållet mot mat & logi. Barnet ges inte möjlighet att gå i skolan. Min släkting ville ta hit en ”kusin” & kunde inte förstå varför det inte går. Antar att de ser sig som välgörare på något sätt.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s