Uppenbart att Nato är en del av proxykriget

Nato har länge hävdat att man inte är en del av proxykriget mot Ukraina trots att organisationens medlemsländer öppet stödjer den ukrainska regimen med generöst tilltagna stödpaket i form av såväl regelbundna vapenleveranser som finansiellt stöd.

Tidigare i veckan tillkännagav exempelvis Natoländerna Norge och Danmark att de gemensamt skickar 8.000 granater, medan Polen levererade de utlovade stridsflygplanen. I går presenterade dessutom Pentagon det nya stödpaketet från USA på 2,6 miljarder dollar i militärt bistånd som kan läggas på hög till de över 100 miljarder dollar som USA och dess allierade (inklusive Sverige) hade spenderat i slutet av 2022 på ett krig de inte är en del av.

Krigsalliansen fortsätter dock hävda att de inte är en part i kriget. Att Nato tillkännagivit att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bjudits in till Natomötet i juli visar dock på motsatsen.

Att landet även bjudits in till det pågående mötet med NATO-Ukraina-kommittén i Bryssel har fått Ungern att reagera och i går kommenterade utrikesminister Peter Szijjarto att det bryter mot Natos principer att bjuda in Kiev till Natomötet i Bryssel trots Budapests uttryckliga invändningar. Han påpekade också att han kommer fortsätta driva frågan om etniska ungerska minoriteters rättigheter i Ukraina.

-”Vi kom hit i hopp om att ingen ska ifrågasätta giltigheten av vårt tidigare gemensamma beslut att Nato inte är en del av kriget som äger rum i vårt grannland och att allt måste göras för att förhindra en direkt konflikt mellan Nato och Ryssland. Att bjuda in Ukraina bryter mot principen om de allierades enhet inom Nato, men i en anda av konstruktivitet kommer vi ändå att deltaga i mötet. Jag kommer också att göra det klart att Ungern endast kommer att stödja alla integrationsansträngningar av Ukraina om ukrainarna återställer de rättigheter som transkarpaterna hade före 2015.”

Det är väl märkligt att trots kritik från Europarådet om Ukrainas hantering av etniska minoriteter (ungrare, rumäner, moldavier, rysktalande) som pågått i åratal så får det bara fortsätta.

Lägg därtill hur regimen förbjudit landets samtliga oppositionspartier, kastat ut kyrkan, stängt ned media, förbjudit kultur och i åratal gett sitt tysta godkännande till den så kallade Mirotvorets dödslista som fått stark kritik från EU samt inkluderar regimkritiker i alla åldrar, journalister och kända internationella politiska ledare. Ändå ska det korrupta landet få en gräddfil in i EU och Nato utan att någon annan än Ungern reagerar?

Andra länder som inte sköter sig får minsann hårda repressalier direkt med bland annat sanktioner, men Zelensky behandlas som en hjälte och pengarna från Väst som håller igång krigsmaskinen fortsätter rulla in i ett skådespel utan dess like.

Vad gäller Nato är det tydligt vad som händer när man ger upp sin nationella identitet för att gå med i klubben, något som Sverige desperat ägnar all sin tid åt att uppnå. Att ”Natos rutiner kräver ett samförstånd mellan medlemmarna….” är bara ord på ett papper. I verkligheten måste de göra som de blir tillsagda och när de blir tillsagda eller förväntas rösta ”ja” måste de rösta ”ja”. Länder har frivilligt förlorat sin röst och sin självständighet när de gick med i Nato, men av någon anledning låtsas de fortfarande att deras röst spelar roll.

#followthemoney

https://www.berlingske.dk/politik/danmark-og-norge-donerer-sammen-8000-granater-til-ukraine

https://english.alarabiya.net/News/world/2023/04/04/US-details-new-2-6-billion-military-aid-package-for-Ukraine

https://www.rt.com/news/574192-hungary-ukraine-nato-objections/

16 reaktioner till “Uppenbart att Nato är en del av proxykriget

 1. Kollade på Wikipedia om Mirotvoret och var inne på dess hemsida – fruktansvärt skrämmande! Vet svenska politiker om detta, eller spelar de med som de gjorde med Nazityskland på sin tid?

  Gilla

  1. Alla vet om det, men ingen gör något trots att barn, internationella journalister, världsledare, artister m.fl. finns med på listan. EU har till och med fördömt den för några år sedan utan effekt. Tror Jimmie Åkesson är med på listan, var det för några år sedan i alla fall.

   Mer info i ämnet.
   https://jennypiper.blog/2022/08/27/stodet-for-proxykriget-har-borjat-dala-och-en-paminnelse-om-det-odemokratiska-ukraina/

   https://jennypiper.blog/2022/09/11/vastmedia-fortsatter-ignorera-den-ukrainska-dodslista-som-inkluderar-saval-hundratals-journalister-som-barn/

   Gilla

 2. Det NATO hävdar är att man inte är en krigsförande part i kriget. Man förnekar däremot inte att man står bakom Ukrainas rätt att försvara sitt territorium och att man ger omfattande materiellt och politiskt stöd till landet.

  Gilla

   1. Som jag skrev förnekar inte NATO att man stödjer ena parten men man är inte en krigförande part i konflikten.

    Gilla

  1. Lek med tanken om det motsatta. Skulle USA finna sig i att Kanada och/eller Mexiko vill in i militärt förbund med Ryssland?

   Gilla

 3. Skrämmande eskalering.
  ”Nu uppger den svenska regeringen att man står redo att stärka Natos flank mot Ryssland.

  Särskilt i Baltikum.

  Det förklarar utrikesminister Tobias Billström i en intervjumed italiensk media. Han hoppas att Ungern och Turkiet godkänner den svenska Nato-ansökan så fort som möjligt.

  – Vi är redo att skicka våra trupper för att stärka den nordatlantiska alliansens östra flank, särskilt i de baltiska länderna, säger han i Corriere della Sera.”
  Saxat från
  Nyheter SwebbTV 4 april 2023.

  Gilla

 4. Den ukrainska krigsinsatsen är underställd generalstaben i Kiev. De får säkert mycket råd och stöd och inte minst underrättelser från NATO, men det är de som tar de avgörande strategiska och taktiska besluten.

  Gilla

  1. Uppenbarligen inte, för då skulle den ukrainska militären antagligen prestera bättre om de skötte det på eget vis! USA måste väl, om man kollar facit, ha världens sämsta militärmakt med tanke på alla skattepengar som förslösas på detta meningslösa sätt! Så den ”hjälpen” kan man nog betacka sig för…

   Gilla

  2. Nåja, vill de ha ”hjälp” som den de har får de nog vackert finna sig i att Biden och hans NATO-kompisar bestämmer!

   Gilla

 5. USA hävdar sin egen överlägsenhet över hela jorden genom Wolfowitz doktrinen, från 1992:
  ”The doctrine announces the U.S.’s status as the world’s only remaining superpower following the collapse of the Soviet Union at the end of the Cold War and proclaims its main objective to be retaining that status. ”

  USA accepterar ingen annan att utveckla regional eller global framgång.
  USA utser sina fiender från ett ego-perspektiv.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s