Västmedia fortsätter ignorera den ukrainska dödslistan som inkluderar såväl hundratals journalister som barn

För några veckor sedan skrev jag om Ukrainas så kallade ”dödslista” som innefattar de hundratusentals personer som anses kritisera Ukraina och som återfinns på webbplatsen Mirotvorets, där en grupp offentligt okända aktivister i Ukraina under de senaste åtta åren ostraffat sammanställt listor över ”folkets fiender” – däribland ryska medborgare, ukrainska oppositionella personer och bloggare, europeiska politiker, amerikanska medborgare samt journalister som förklarats kriminella utan rättegång. https://jennypiper.blog/2022/08/27/stodet-for-proxykriget-har-borjat-dala-och-en-paminnelse-om-det-odemokratiska-ukraina/

De ukrainska myndigheterna har fortfarande inte agerat och den här veckan samlades ett antal internationella och ryska journalister i Moskva – varav flera via videolänk – för att diskutera den nu ökända ukrainska Mirotvorets ”dödlista”, något som den kanadensiska frilansjournalisten Eva Bartlett rapporterar om.

Många av journalisterna finns själva med på listan och även om vissa inte tar det på allvar, gör det fruktansvärda bilbombmordet på Darya Dugina den 20 augusti och den efterföljande märkningen på hennes Mirotvorets-post som ”likviderad”, det ganska tydligt att personerna bakom listan faktiskt vill se människor döda. Samma sak hände med den ryske fotojournalisten Andrei Stenin och många andra listade samt senare dödade, inklusive italienaren Andrea Rocchelli.

Chefen för Foundation to Battle Injustice, Mira Terada, som sammankallade diskussionspanelen, noterade att av de tusentals namn som skrivits in på sajten är 341 journalister och chockerande nog är 327 minderåriga. Enligt Terada är det ett brott att publicera personuppgifter om minderåriga och ses som en meny för pedofiler eller människor som handlar med människohandel.

Terada måste numera iakttaga en viss försiktighet själv, efter att hon lades till i databasen. En och en halv timme efter en presskonferens den 21 juli om att barn placerades på Mirotvorets sida, fann Mira sig listad och det förändrade hennes liv eftersom hon nu måste vara vaksam 24/7.

Christelle Néant, en fransk krigskorrespondent som rapporterat från Donbass under de senaste sex och ett halvt åren, nämnde att en del av informationen på sajten inte avslöjas för allmänheten utan är lösenordslåst. Néant, som mottagit dödshot i flera år, talade om hur det påverkar henne.

-”Varje gång jag använder min bil, kollar jag under den efter någon obehaglig överraskning, jag publicerar inga bilder med människor jag bor med eller älskar. Jag måste vara vaksam hela tiden.”

Néant har i flera års tid vädjat till internationella organisationer som OSSE och Amnesty om Mirotvorets, utan att ha fått något svar.

Den tyske journalisten Thomas Röper noterade med rätta att västerländska medier föredrager att se åt andra hållet.

-”Jag är inte en terrorist, inte en brottsling, jag är bara en korrespondent. Denna lista måste stängas och alla inblandade måste hållas ansvariga. En stat har en skyldighet att skydda sina medborgare, men jag har inte sett något från min regering som fördömer det faktum att tyskar finns på den här listan och att en tysk medborgare har dödats.”

Men istället för att skydda tyska journalister, förföljer regeringen dem, som i fallet med Alina Lipp, vars bankkonto och även hennes mors, stängdes efter att den tyska regeringen inlett ett brottmål mot henne för hennes rapportering från Donbass.

Den ryska journalisten Veronika Naydenova, ursprungligen från Krim men bosatt i Tyskland, lades till listan i januari, också efter att ha tagit upp inkluderingen av barn, inklusive 13-åriga Faina Savenkova, från Folkrepubliken Lugansk.

-”Samma dag som min artikel publicerades lades jag till på listan. Men detta har inte stoppat mig, jag har skrivit många artiklar sedan dess.”

Hon lyfte också fram ett ytterligare, mycket verkligt hot: att av flyktingarna som har kommit till Tyskland från Ukraina, är det inte möjligt att veta vem som bara är en flykting och vem som har ukrainska nationalistiska extremistiska åsikter. Detta är en mycket verklig rädsla för Naydenova, vars adress finns på Mirotvorets.

Den holländska journalisten Sonya van den Ende fruktar också att återvända hem.

-”Jag är stämplad som en ”statsfiende” nu i Nederländerna. Jag kan inte åka tillbaka, det är väldigt farligt för mig att göra det.”

Janus Putkonen, en finsk journalist som har bott i Donbass sedan 2015, påpekade hur risken sträcker sig globalt.

-”Eftersom Mirotvorets dödslista inte har stoppats, riskerar människor runt om i världen att falla offer för den ukrainska nazismens statliga terrorism, jämförbar med ISIS-terrorismen.”

Den brittiske journalisten Johnny Miller betonade att det framförallt hotar ukrainare inom Ukraina.

-”Om du är en journalist, bloggare, politisk person eller en medborgare i Ukraina som vill kritisera extremism i Ukraina, som det finns mycket av, eller om du vill kritisera den ukrainska regeringens politik, kommer du med största sannolikhet att sättas upp på den listan och vara under allvarligt dödshot. Det finns så många människor i Ukraina som vill driva på för fredliga förhandlingar med Ryssland. Men om någon i det ukrainska samhället vill stå upp och driva på den här linjen, kommer de med största sannolikhet att hamna på den listan. Mirotvorets är mycket en symbol för de extremistiska elementen i Ukraina för tillfället.”

Även Eva Bartlett själv har funnits på listan sedan 2019, efter att ha åkt till Krim och rapporterat från områden i DPR där civila terroriserades av ukrainsk beskjutning som förstörde hus gata för gata. Bartlett har inte varit i sitt hemland Kanada sedan februari 2020 och vet inte vilket öde som väntar om hon skulle åka tillbaka. Ottawa stöder villkorslöst Kievregimen, inklusive dess krig mot civila i Donbass, som landet har bidragit till genom att skicka pengar och vapen till Ukraina i flera år innan Rysslands militära operation började i februari. Kanada har spenderat nästan en miljard dollar för att träna ukrainska styrkor sedan 2014, inklusive nynazistiska Azov-krigare.

Men enligt Bartlett känner den kanadensiska regeringen till Mirotvorets eftersom det statligt drivna Canadian Broadcasting Corporation (CBC) i juli gjorde ett smutskastningsreportage om henne och använde information som uppenbarligen hämtats från Mirotvorets sida.

Under en frågestund efter panelen i Moskva, föreslog en amerikansk man i publiken att Ryssland borde ha sin egen ”hit force” som gick ut och gjorde samma sak mot den ukrainska sidan. Som svar noterade journalisten Johnny Miller: ”När jag berättar för folk här i Storbritannien om den här dödslistan är en av de första sakerna som folk svarar mig, ’Tja, jag är säker på att Ryssland har en liknande lista.’ Och jag måste förklara för dem att nej, Ryssland har inte en lista publicerad på internet med namn och hemadresser till journalister samt barn och främjar deras dödande. Det är skillnaden mellan en civiliserad regering och extremism samt barbari.”

Enligt Mira Terada överförde hennes stiftelse dokument och bevis som den samlade in till Rysslands federala säkerhetstjänst och bad dem erkänna Mirotvorets som en terroristorganisation. Den tidigare amerikanska marininspektören och FN:s vapeninspektör Scott Ritter beskrev också Mirotvorets som ”ett terrorinstrument” som ”bör tas ner på den amerikanska regeringens insisterande.”

Bartlett avslutar med en ironisk kommentar: ”Vi är listade som terrorister för det arbete vi gör för att lyfta fram civilbefolkningens lidande under Kievregimens faktiska terrorism.”

Trots tidigare fördömanden från internationella samfundet och krav från FN på att stänga sidan, är den fortfarande igång med den ukrainska regimens goda minne. Den hycklande EU-kommissionen har heller inte ställt krav på att Mirotvorets ska stängas om Ukraina ska bli godkända som medlemmar i EU. Dessutom fortsätter västländerna som bekant att skicka pengar och vapen till den korrupta regimen för att göda konflikten.

Att massmedia i väst tiger om detta påvisar bara ännu en gång att de är ett köpt verktyg i händerna på makthavarna och bara agerar propagandaorgan enligt den fastställda agendan. Det gäller inte bara i det här fallet, utan överlag serveras vi nyheter i olika ämnen som är långt från verkligheten medan den sovande befolkningen slappt låter sig indoktrineras och på så sätt blir lättare att styra.

#followthemoney

https://twitter.com/EvaKBartlett/status/1568111084195692545?s=20&t=uI88azeSc9lIrwSZcuxPaw

https://twitter.com/ReadeAlexandra/status/1568075091984142336?s=20&t=w9k-4t_T0icU4zI7QS0tFQ

https://www.rt.com/russia/562521-mirotvorets-list-ukrainian-extremists/

6 reaktioner till “Västmedia fortsätter ignorera den ukrainska dödslistan som inkluderar såväl hundratals journalister som barn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s