När får vi se fördömanden och sanktioner mot Israel?

Efter tre dagar av kraftiga israeliska flyganfall på den belägrade Gazaremsan och raketskjutningar från den palestinska väpnade gruppen Islamiska jihad, utlystes en vapenvila i söndags kväll. Enligt den senaste officiella informationen från det palestinska hälsoministeriet dödades 44 palestinier – inklusive 15 barn och minst 350 civila skadades.

Sedan 2008 har Israels krig på det palestinska territoriet dödat nästan 4.000 människor – en fjärdedel av dem barn. Enligt uppgifter som sammanställts av Defence for Children International har minst 2.200 barn dödats av den israeliska militären och israeliska bosättare över det ockuperade palestinska territoriet sedan år 2000 när den andra intifadan inleddes.

Fyrbarnsmamman Diana, vars ena son dödades i den israeliska attacken, har en berättelse som liknar många andra i den belägrade Gazaremsan.

-”Jag var mamma till fyra barn. Idag har mina barn blivit tre på ett ögonblick. Min son var väldigt lydig, godhjärtad och utmärkte sig i sina studier trots våra svåra omständigheter. Varför är vi i Gaza utsatta för allt detta? Vi kan förlora våra barn när som helst som om våra liv är värdelösa.”

Jag är väl medveten om att båda parter är lika goda kålsupare och jag har pratat med israeler som upplever terror i sin vardag från den palestinska sidan på liknande sätt som folket i Gaza, så jag tar inte parti för någon – bara lider med det utsatta folket. Men man kan inte blunda för det faktum att fördömanden och sanktioner mot Israel från västvärlden lyser med sin frånvaro och att man istället för att ställa hårda krav på en lösning, ger sitt tysta medgivande till att Israel utvidgar sina bosättningar medan invånarna i Gaza får det allt tuffare. Det är verkligen inte konstigt att polariseringen fortsätter öka och hatet flödar när situationen är som den är.

Västerländska ledare och media har dock inga problem med att peka finger samt lägga sig i Ukrainakonflikten, för att inte tala om deras strävan efter att ständigt vinna politiska godhetspoäng. Det ena rättfärdigar så klart inte det andra, men varför ägnar sig västvärlden åt dessa dubbla måttstockar hela tiden? Det finns många exempel på pågående krig och konfliker i världen som är mycket värre än proxykriget i Ukraina, men det väljer västerländska nationer att blunda för. Det är avskyvärt.

#dubbelmoral

https://www.aljazeera.com/news/2022/8/8/the-names-and-faces-of-the-15-children-killed-in-gaza

https://www.aljazeera.com/news/2022/8/8/after-truce-battered-palestinians-recall-israeli-atrocities

17 reaktioner till “När får vi se fördömanden och sanktioner mot Israel?

 1. Kolla lite noggrannare! Vilka är det som FN fördömer! Gång på gång!
  Vilket ”land” vägrar fredsförhandlingar. Gång på gång!
  4 av barnen är troligen dödade av egen raket.
  Finns mycket mer att säga, men det är nog svårt att få vissa att ”se”

  Gillad av 1 person

   1. Vet att du inte syftade på FN, men fördömandet därifrån är orättfärdigt.
    Islamiska Jihad är terrorister liksom Hamas.
    Israel har rätten att försvara sitt land.
    Förmodligen är många fler Gazabor drabbade av sina egna raketer. Liksom i Ukraina är det det dessutom egna folket som finns där militären
    blir beskjutna.

    Gillad av 1 person

   2. Är man terrorist ifall man försvarar sitt hem? Vilken rätt hänvisar du till när Israeliska bulldozers river palestiniernas hem? Du får gå till andra källor än DN och Expressen ifall du vill ha hela bilden. Det är en sorglig konflikt men vi vet hur det funkar,Israel skickar ut sk privata grupper som terroriserar Palestinierna och får dem att flytta och därefter kommer Israels nybyggare och tar marken och bygger bostäder där och allt är med Israels regerings goda minne. Det är upprörande att kalla människor som försvarar sitt hem för terrorister. En sak som jag inte begriper är varför landet Israel skulle skapas i en etnisk krutdurk mitt i en karg och ogästvänlig geografisk omgivning. Vore bättre att skapa Israel i nån avlägsen del av något glesbefolkat område. Israel stjäler land från Palestinierna och du kallar det för terrorism att Palestinierna försvarar sitt område. Enögt skulle jag vilja påstå.

    Gilla

 2. De tidningarna läser jag aldrig.
  Israel har funnits långt före år 0 då Jesus föddes där.
  Nu är det den enda demokratin i Mellanöstern, eller hur!
  Palestina är inget land, även om vänstern försöker tuta i oss det.

  Gillad av 1 person

  1. En stor del av Palestina kallas numera för Israel och det är Israel som har stulit landet. Så kan det gå ifall man inte kan försvara det område som man kallar sitt land. Sånt kan ske här också att Israel gör anspråk på Sverige. Vi har mullvadar inom till exempel Expo som flyttar fram sina positioner och tar brödet från hederligt folk-i Sverige. Här försöker smutsiga Expo vrida till det så att all kritik mot Israel är antisemitism. Tur att de har sitt kära NMR som exempel. Med den bilden vill man brunsmeta alla som har kritik mot Israel.
   https://expo.se/2021/05/israel-gazakriget-synligg%C3%B6r-extrem-antisemitism

   Gilla

   1. Inget annat land i välden har sedan årtusenden samma namn, samma geografi, samma etnicitet, samma religion och samma språk som Israel.
    F.ö. sedan 2005 finns inte en enda israeli i Gaza. Vid uttåget grävde man även sina döda från Gazas mark. Situationen i dagens Gaza är frukt skapad av palestinierna själva. Araberna på Judea och Samarien
    s.k. Väst Banken fram till 1967 var nöjda jordanska medborgare. I anfalls kriget mot Israel 1967 där 14 arabiska och muslimska länder angrep dåvarande 3 miljoners Israel förlorade Jordanien territorierna väst om Jordan floden och senare i samband med freds fördraget med Israel avsade sig all anspråk om Judea och Samarien. S.k. Palestinska Myndigheten godkänt av socialdemokratiska Sverige som självständigt land vill inte erkänna Israel som judisk stat. Under de permisarna är freds fördrag omöjligt.

    Gilla

   2. Rolf Inte helt rätt, men inte fel heller. Namnet ”Palestina” kommer från den romerske kejsaren Hadrianus som döpte området. Det var en provins i Romarriket. Iudaea blev också en annekterad provins, som romarna lade beslag på tillsammans med ”länder” som Judeen, Samaria och Idumeen. Den längre historien är så dynamisk och föränderlig att det är omöjligt att behandla på en kommentarstråd. Urfolket kallas Kanaker, och assimilerades, fördrevs eller mördades av immigranterna.

    Närtidshistorien är enklare. Sedan 1880 talet migrerade europeiska Judar till Palestina, där dom köpte upp vad lokalbefolkningen araberna ansåg vara värdelöst land. Judarna var flitiga och förädlade och odlade upp landet vilket retade de lokal araberna som då ansåg sig lurade. Stora grupper av Judar deporterades till Israel mellan 1933 och 1948 under nazismen. Staten Israel etablerades genom FN beslut 1948 när FNs generalförsamling avskaffade det brittiska mandatet över Palestina, vilket hade sina rötter i det ottomansk riket och britternas erövringar, och avsåg att dela Palestina i en arabisk och en judisk del. Den judiska diasporan i USA låg starkt bakom beslutet.

    Israels ledning har genom åren blivit allt mer radikal, och öppet avser nu att utveckla Israel till en ren ”judisk stat”, underförstått, området skall renas på alla som inte är judar.

    I slutända, som min sedan länge bortgångne mormor en gång sa, ”Varför kan dom inte bara hålla sams”.

    Inte lätt att bena ut den soppan.

    Gilla

   3. Karl W,intressant. Ja närhistorien är ju ganska säker men vi vet ju att Israel har nytillverkat pergamentrullar som påstås vara tretusen år gamla och som påstås visa att judar har en historisk och hävdvunnen rätt till det landområde som kallas Israel. Det är kanske dessa förfalskade pergamentrullar som bland andra julirv15 och Malin stödjer sig på. Oklart ifall det är den julianska eller gregorianska kalendern som man räknar med när man säger sig ha en flertusenårig historia på de mest skilda områden.

    Gilla

   4. De förfalskade pergamentrullarna är de sk Dödhavsrullarna som ”hittades” 1947,alltså passande nog året innan staten Israel bildades.

    Gilla

  2. Malin Helt fel historiskt. För 3,000 år sedan skeddeen massinvandring till området västra medelhavet. Under de nästa 1,000 år bildades flera folk, judarna var ett. För 2,000 år sedan splittrades det judiska folket av romarna, och omgivande folk flyttade in i det ”tomma” området. Dom blev palestinierna. På 40 talet etablerade judar i USA Israel, och genomförde en etnisk rensning och folkmord av palestinier. Läs detta.
   https://nyadagbladet.se/kultur/judarnas-etniska-rensning-av-palestina-forsta-delen/
   https://nyadagbladet.se/kultur/judarnas-etniska-rensning-av-palestina-andra-delen/
   https://nyadagbladet.se/kultur/judarnas-etniska-rensning-av-palestina-tredje-delen/
   https://nyadagbladet.se/kultur/judarnas-etniska-rensning-av-palestina-fjarde-och-sista-delen/

   Gilla

 3. Hej Jenny! Vill skriva till Dig idag och börjar med att säga tack till Dig, dina inlägg i den politiska debatten är viktiga och informativa.

  Men, idag blev jag både överraskad och besviken när du kommenterar situationen i Israel och Mellanöstern. Vill ge dig tips på kanaler Du kan följa, för att få en vad jag anser, ärlig och rättvis bild på vad som verkligen sker och framförallt varför det sker.

  Börjar med Hananya Naftali, en ung israel som gör mycket för att informera om vad som sker på plats i landet. https://www.instagram.com/hnaftali/

  Även Amir Tsarfati ger ingående och informerad info vad som händer inom militär och politik. https://youtu.be/YDgBjbyS_B4 Bäst att följa på Telegram där nyheterna kommer i nutid.

  Sist men inte minst IDF egen infosida. Why Not? https://www.facebook.com/idfonline

  https://www.youtube.com/c/HananyaNaftali

  Tyvärr har västvärlden blivit helt vilseledda av mainstream media som kopplat ihop med de länder och Helt öppet deklarerar att de vill se Israel borta från kartan. Svarar gärna mer om du skulle ha tid och lust. Med vänlig hälsning Lena

  Skickades från E-posthttps://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=550986 för Windows

  Gillad av 1 person

  1. Som jag skrev är jag väl medveten om situationen och ingen av parterna är några änglar. Däremot är det märkliga att Israel alltid får carte blanche oavsett hur de beter sig, ett färskt exempel är mordet på den palestinsk-amerikanska journalisten Shireen, medan andra länder typ Ryssland får rekordmånga sanktioner.

   https://jennypiper.blog/2022/05/26/ingen-stalls-till-svars-efter-att-palestinsk-amerikansk-al-jazeera-journalist-dodats-av-israeliska-styrkor/

   https://jennypiper.blog/2022/07/10/usa-later-israel-komma-undan-med-mordet-pa-al-jazeera-journalisten-shireen-abu-akleh/

   Gilla

   1. Nej, Jenny.
    Det är Israel som i de flesta fall får skulden .
    Vilka startar intifada! Ändå börjar alltid media med att Israel skjutit…
    Och,som sagt, P myndigheten har INTE erkänt Israel som land!

    Gilla

 4. Infekterat ämne detta & fullständigt galet, som vanligt.
  Hur var det nu?
  Balfour deklarationen(1917), som gjorde bla att USA gick in i WW I & såg till att Tyskland förlorade…. lång story kort.
  Historien är väl beskrivningen på ett $lakthus, va?
  Den lede lär garva häcken av sig….. job well done.
  Jo, OM Sverige tex skulle göra anspråk på tidigare markområden-vad händer då?
  Om man levt på en land plätt i 70 år för 2000 år sen-har man besittingsrätt då, nu?
  ? sitter där av en anledning.
  Romarna plöjde väl ner Jerusalem?
  Vilka förklarade vem sk ekonomiskt krig 1933,mig veterligen(Daily Express 24/3-1933)?
  F. n, man behöver inte fiction när man har historien & det handlar om $, £, Au.
  Alltid.
  Liv? Not so much.

  Welcome to my nightmare. /A Cooper aka Vincent Damon Furnier.

  En till:George Orwell aka Eric Arthur Blair & medlem i, mig veterligen, Fabian sociaty-inside info angående boken 1984?

  Jo, både Hit(d)ler(Schickelgruber) & $talin(Dzugasjvili) jobbade under pseudonym & var polare via Molotow-Ribbentrop pakten tills Stalin böt sida….

  Kan man ha ”daymare”?

  Gilla

 5. (I)sax(s)on…Saxon.
  Isaack son?
  Galen?
  Hahaha!
  Kanske.
  Du är är inte den första.
  Union Jack(ob)…
  Vem är vi?
  De 12 stammarna….
  Helt kokt?
  Du/ni lär vara en av dom.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s