USA låter Israel komma undan med mordet på Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh

I slutet av maj skrev jag om den mördade amerikansk-palestinska Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh, en ikon för det palestinska folket, som sköts i huvudet under ett uppdrag trots att hon bar hjälm och en väst märkt PRESS – ändå träffade kulan exakt under örat där det inte fanns något skydd. Israeliska soldater anklagades för mordet och vittnesmål samt olika rapporter styrkte anklagelserna som påvisade en ren avrättning, varför såväl Israel som USA skulle göra en egen utredning för att gå till botten med det som hänt. För er som missat storyn hänvisas till länken nedan. https://jennypiper.blog/2022/05/26/ingen-stalls-till-svars-efter-att-palestinsk-amerikansk-al-jazeera-journalist-dodats-av-israeliska-styrkor/

Nästan två månader efter mordet tillkännagav Washington föga förvånande att en utredning av USA:s säkerhetskoordinator (USSC) hade kommit fram till att israelisk skottlossning var ”sannolikt ansvarig”, men hävdade att bevisen var ofullständiga och att det inte kunde styrkas att de israeliska styrkorna var skyldiga, vilket motsäger andra rapporter som kommit fram till motsatsen. USSC har inte gett någon klarhet om hur man kunde dra de slutsatser man gjorde.

Den amerikanska regeringen hävdade också att det inte finns ”anledning att tro” att mordet var avsiktligt och istället sannolikt var ”resultatet av tragiska omständigheter”, vilket Israels högsta människorättsgrupp B’Tselem svarade på genom att kalla utredningen en ”vittvättning”.

Enligt en undersökningsrapport från CNN dödades Abu Akleh i en ”riktad attack av israeliska styrkor”, vilket antyder att bevisen tydde på att dödandet verkligen var avsiktligt.

Påståendet från den israeliska regeringen, att en eldstrid inträffat under minuterna före mordet och att israeliska soldater sannolikt försökte skjuta mot palestinska militanter, avslogs även av Washington Posts egen utredning av händelsen. Washington Post konstaterar också att Shireen Abu Akleh och andra journalister som identifierats som press sannolikt har varit synliga från IDF-konvojens position.

Även New York Times genomförde sin egen undersökning som visade att det inte fanns några beväpnade palestinier i närheten av Shireen när hon sköts och avfärdade den israeliska regeringens påståenden om hur många kulor som avfyrades i journalistens riktning. New York Times uppgav också att kulan som dödade Abu Akleh avfyrades från den ungefärliga platsen för den israeliska militärkonvojen, troligen av en soldat från en elitenhet.

FN:s undersökning kom också till slutsatsen att skotten som dödade Shireen kom från israeliska säkerhetsstyrkor.

Det är tydligt att USA som vanligt ställer sig på Israels sida, men när det gäller exempelvis krigsbrott och brott mot mänskligheten har man inga problem med att anklaga såväl Ryssland för deras agerande i Ukraina samt Assad för händelser i Syrien trots ofullständiga bevis. Ogillar starkt detta hyckleri och även om palestinierna inte heller är guds bästa barn, skickar det fel signaler att man aldrig vågar ställa Israel till svars samtidigt som det ökar polariseringen ytterligare.

#hyckleri

https://www.rt.com/russia/558510-us-investigation-shireen-abu-akleh/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s