Internationella samfundet uppmanas att inte lämna det jemenitiska folket åt sitt öde – för vilken gång i ordningen?!

Det bortglömda kriget i Jemen har jag skrivit en del om genom åren, men trots att kriget är inne på sitt åttonde år, skördat tiotusentals offer (varav tusentals barn), tvingat miljoner människor att lämna sina hem samt genererat svält/sjukdomar/barnsoldater och upprepade barnvåldtäkter, är det inte intressant för västerländska ledare att bistå folket genom att få slut på kriget eftersom de varken kan tjäna pengar eller utöka sin makt.

I en intervju i går deklarerade Röda korsets talesperson Basheer Omar att den humanitära situationen i Jemen är rent horribel och enligt en ny rapport som släppts av organisationen har två tredjedelar av befolkningen berövats grundläggande hälsovård. Omar uppmanade det internationella samfundet att inte lämna det jemenitiska folket åt sitt öde och att världen ska sluta blunda för vad som händer.

Hälsovårdskrisen har främst märkts bland kvinnor och spädbarn. Mindre än 50% av förlossningarna i Jemen besöks av sjukvårdspersonal och en mamma samt sex nyfödda barn dör varannan timme. Av de uppskattade 4,2 miljoner människor som fördrivits i Jemen sedan inbördeskriget bröt ut 2014 är 73% kvinnor och barn.

Jemens inbördeskrig ställer regeringsstyrkor mot Houthi-rebeller. Regeringen får hjälp av en Saudi-ledd militärkoalition, medan Iran stödjer houthierna, men har upprepade gånger förnekat att ha beväpnat gruppen. Västerländska regeringar, bland dem USA, Storbritannien och Frankrike, har stött den saudiska koalitionen med vapen, utbildning och underrättelser. Konflikten har beskrivits av FN som ”världens värsta humanitära kris” och har resulterat i att 377.000 människor har dött – varav mer än två tredjedelar av dödsoffren var under fem år.

För närvarande befinner sig Jemenkonflikten i en bräcklig vapenvila till augusti och det är inte första gången kriget tar en tillfällig paus. Mycket talar för att striderna återupptas på nytt om några veckor och vapenleveranser från väst – inklusive Sverige (https://jennypiper.blog/2021/04/13/sverige-bidrager-till-den-humanitara-katastrofen-i-jemen/) bidrager till att hålla igång kriget.

Var är Europas engagemang nu? Varför fylls inte tidningarna med artiklar och varför pratar inte partiledarna om hur kriget ska stoppas? Varför stödjer Sveriges regering att Saab säljer vapen till Jemen? Varför pratar inte EU om vilka sanktioner som ska införas? Varför svajar inte Jemens flaggor på gator och torg medan artister samt vanligt folk skramlar för Jemens folk? Varför saknas Jemens flagga på folks Facebooksprofiler? Etc etc…

Det finns även många andra pågående konflikthärdar runt om i världen. Allt är ett stort hyckleri från början till slut där endast de länder som media och våra politiska ledare anser är politiskt korrekta ska hamna i fokus så att de kan få lite godhetspoäng.

#hyckleri

https://www.rt.com/news/558711-yemen-healthcare-babies-dying/

En reaktion till “Internationella samfundet uppmanas att inte lämna det jemenitiska folket åt sitt öde – för vilken gång i ordningen?!

  1. Det du skriver är helt rätt det finns inget annat sätt att se det på, det är lätt att folket luras med att politikerna vill väl i alla tillfällen men så är det verkligen inte. Får de inte den media uppassningen så är det helt ointressant från politikernas håll men även från alla andra som vill så väl. Man hör aldrig Amnesty eller någon annan fredsorganisation höja taktpinnen för en manifestation mot kriget i ex Jemen eller någon annanstans heller för den delen.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s