EU bygger säker bunker där ledare kan träffas i hemlighet

Enligt EUobserver som påstår sig ha sett ett EU-memo som beskriver projektet, kommer EU spendera 8 miljoner euro på att bygga en säker bunker i Bryssel där ledare kan träffas i hemlighet. Kammaren kommer att isoleras mot elektronisk störning och alla tekniska prylar kommer att förbjudas för att förhindra ryska eller andra avlyssnare.

Kammaren kommer att utformas för att ta emot cirka 100 personer bestående av upp till 34 ledare och tillhörande personal. Bunkern ska byggas 2024 och kommer ligga någonstans i Europeiska rådets komplex i Bryssel. Mötesrummet kommer att vara offline, men kommer att innehålla mikrofoner kopplade för att säkra bås för tolkar. Både rummet och dessa bås kommer att höljas i en ”NATO-certifierad isoleringsbur” för att förhindra att elektromagnetiska vågor och radiovågor inifrån plockas upp utanför. Alla som vill ta sig in, även städare, kommer att behöva ett ”SECRET EU” säkerhetstillstånd, vilket är blockets näst högsta klassificeringsnivå.

Enligt uppgift kommer anläggningen att genomsökas före och efter mötena för att upptäcka, lokalisera samt neutralisera alla avlyssningsanordningar. Alla som kommer in kommer dessutom att behöva lämna telefoner, bärbara datorer, smarta klockor, elektroniska nyckelbrickor och hörapparater i ljudisolerade skåp utanför. Det är oklart om EU bygger kammaren som svar på ett specifikt säkerhetshot eller som en allmän försiktighetsåtgärd.

I realiteten äger dock spioneri och övervakningsoperationer rum mellan allierade lika ofta som motståndare och EU har i åratal pressat Belgien på att skärpa sina spionagelagar som gör att spioneri i många fall sker ostraffat.

Kanske är syftet snarare att gömma sig vid ett eventuellt kärnvapenkrig som västländerna är på väg att driva fram genom sitt agerande i Ukrainakonflikten eller så är bunkern inte menad att ”skydda” dem från främmande makter utan från deras egna europeiska medborgare om de behöver en säker tillflyktsort när majoriteten insett att makthavarna medvetet förstör Europa – sänker dess ekonomi, svälter sitt folk, gör Europa till ett slagfält etc.

#followthemoney

3 reaktioner till “EU bygger säker bunker där ledare kan träffas i hemlighet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s