Från neutralt land till Nato-puppet i utvecklat proxykrig med Ryssland

Efter att den svenska regeringen i går tillkännagav att svenska instruktörer ska träna ukrainska civila i Storbritannien under hösten för att förbereda dem på strid, har reaktionerna varit blandade. På statsminister Magdalena Anderssons Facebooksida ljöd som vanligt hyllningskören från den trogna svansen som ser utspelet som att Sverige tillför hjälp, utan en tanke på vi indirekt bidrager till att tusentals människor skickas in i döden som kanonmat – ingen kritik har heller synts till i svensk statsstyrd media.

Att läsa kommentarer i utländsk media ger dock en helt annan Sverigebild och inte helt oväntat antyds det att Sverige lider av storhetsvansinne, att utspelet gör Sverige till en potentiell måltavla och väldigt många ifrågasätter varför Sverige ska sköta träningen när landet inte vunnit ett krig på 400 år, inte har krigsvana samt inte ens kan bekämpa den utbredda gängkriminaliteten i sitt eget land och en del tycker att vi borde hålla oss till det vi är bra på – rädda klimatet och kämpa för gayrättigheter.

Det finns definitivt fog för mycket av den kritik som lyfts fram, men det jag skäms mest över är att Sverige gått från ett land som hade som regel att vara neutrala till att skicka såväl pengar som vapen till en väpnad konflikt och nu även ska träna civila att strida fast landets försvar de facto är underlägset den ryska motsvarigheten. Obegripligt hur Magdalena Andersson med anhang kan vara stolta över att skicka vanliga fredliga arbetare som lastbilschaufförer, affärsbiträden samt gruvarbetare rakt i döden efter att ha gett dem lite ”grundträning” och hur många av dessa har under hot tvingats anmäla sig som ”frivilliga”? Tvi vale. Den svenska regeringen utsätter dessutom Sverige för onödiga risker när de öppet deltager I proxykriget mot Ryssland.

Noterar för övrigt att Zelenskyj återigen börjat skrika efter mer vapenleveranser, så det är väl dags för USA med dess springschas EU att bidraga med mer stödpaket – inga problem, då västvärldens ledare mer än gärna vill att kriget ska pågå så länge som möjligt och det naiva folket betalar i tron att man gör gott.

#followthemoney

19 reaktioner till “Från neutralt land till Nato-puppet i utvecklat proxykrig med Ryssland

 1. Kommer osökt att tänka på min enkla 3-månaders vpl-utbildning på 60-talet som flygsoldat på F18 i Tullinge.
  Gå i takt, persedelvård, hedra fanan.
  Skjuta några salvor med K-pist 45B, åla medelst hasning, kasta en ägg-handgranat samt spränga en stubbe.
  Samt några vinterdagar i ett militärtält och där vara eldvakt några timmar.

  Det under kalla kriget.

  Gillad av 2 personer

  1. Hur kom du undan med 3 månader, den vanliga värnplikten var 7,5-12 månader beroende på befattning och sedan ofta ett antal repmöten.

   Gilla

   1. Det handlar inte att ”komma undan”
    Vi permis-blå flygsoldater på landets flottiljer gjorde 365 dagar i ett svep, varav tre månader vapentjänst, därefter resterande som verkstadsklädda klargörare med skruvmejsel och hörselskydd på flygplanen i hangar och banända, då med utkvitterade vapen inlåsta på logementet.
    Vid anbefalld övning/beredskapsläge på flottiljen hade vi med patronväska modell-Ä samt vapnet då hopfällt på ryggen, (monterad pipa för lösammo)

    Draken gick ur tiden, ersattes med Viggen, vi bassar hade blivit obsoleta, jag placerades som som skyttesoldat fick aldrig kallelser till rep….besparingar?

    Gillad av 1 person

 2. 3 månader på 60talet? Var du malaj eller vaktsoldat efter gröntjänsten?
  De flesta gjorde 12 månader på 60talet. Varav 3 månaders grundläggande utbildning.

  Gilla

   1. Jag är lite förvånad över att du tror att vi som inte har samma åsikt som du angående Rysslands invasion av Ukraina bara kollar på MSM. Jag kollar MSM ytterst sparsamt, mest för att se vad de hittar på. I övrigt kollar jag på andra ställen. Jag gillade din blogg förut, vissa av dina inlägg kan jag fortfarande uppskatta. Men i frågan om Ryssland vs Ukraina så står jag helhjärtat på Ukrainas sida. De får utkämpa den fria världens strid mot en otäck terrorstat. Som jag skrivit förr, låt oss ge detta någon tid till. Jag har min uppfattning klar vilket du också har. Vi får se vem som får rätt.

    Gilla

   2. uppstigersolen Det är stor skillnad på åsikt, kunskap och fakta. Indoktrinering gagnar åsikter och dödar kunskap och fakta.

    Gillad av 1 person

  1. Roger Engstrand Så fungerade nazisterna propaganda metoder 1933, så fungerar dom idag, Offren står ut och utmärker sig och visar tydligt resultatet av indoktrineringen.

   Gillad av 1 person

 3. De flesta svenskar fullt ut att vi stöder Ukrainarnas rättmätiga kamp att försvara sitt land som vi har haft djupa kontakter med, åtminstone, sedan vikingatiden. Glöm inte att det var förfäder till nuvarande svenskar som var med och ledde grunden till nuvarande Ukraina och Ryssland med bildandet av Kievrus-riket, eller de svenska byar som byggdes i Ukraina under 1800-talet av svenska migranter. Vi har en hel del krigserfarenheter inom det svenska försvaret bla så har vi ända sedan Fans tillkomst deltagit i militära uppdrag över hela jorden.

  Gillad av 1 person

  1. oshua Ukraina försvarar inte ”sitt” land. Med USAs stöd försöker man desperat behålla kontrollen över andras land. Det historiska Ukraina sammanfaller inte alls med dagens ockuperade.

   Gillad av 1 person

 4. Yes gjorde 12 månader totalt, huvuddelen som vpl klargörare i ångorna från startmotorer och flygfotogen, från EBK-startande rotar J35B.

  Uttrycket Malaj, tänker på Poppe som Flygsoldat Bom ….romantik kontra
  IRL….
  Vapenutbildningen,
  Flygsoldatens uppgift var att för vår del hantera ett enkelt närstridsvapen, en äldre typ av automatpistol där man måste ha ögonkontakt med lede fi för att åsamka skada.
  Flygsoldatens Huvuduppgift på flottiljerna var/är klargöra jetkärror för start med tex beväpning Akan och målsökande (då) Sidewinder under vingarna till att avvisa anflygande Fi vid gränserna, även beredskap Valfisk annorstädes från plats i skogsglänta någon stans invid vägsträcka för start och landning i krigstider.

  Civilister blir inte utbildade soldater på några veckor, de kommer oerfarna nedkämpas vid första skottet de avlossar mot Fi i en skarp situation.

  Gillad av 1 person

 5. Har inte det här proxy kriget, som många andra, blivit en kassako/penningtvätt för de ”Militärindustriellakomplexet”, som brukligt äro & naturligtvis vill de ha mer?
  Otippat?
  Lejonparten är väl skattemedel in men var hamnar det? I fickan på privata aktörer/företag…
  Blir något bättre av att Ryssar/Ukrainare har ihjäl varandra?
  Nope.
  Vilken mobilisering har inte byggts upp av banker/företag & $edan lastats över på skattebetalarna?
  Krig är en vinstmaskin-riv ner & bygg upp-samma aktörer/profitörer.
  Tänk Irak.

  OT:P(l)andemin var/är, kan ha fel som alltid?
  Hur länge har Fauci/Drosten varit aktiva? Sen AIDS nojan iaf & hur mycket har de dragit in?
  Fauci betyder skära,som i hammaren & skäran, mig veterligen…
  Vad skiljer agnar från vetet?
  $lump?
  Ni bedömer, som alltid.

  We’ve heard/(seen) it all before.
  And we’re jaded to the core.
  Give us something new.
  Something we can trust./Freak Kitchen, som INTE har med saken att göra.
  Cool TXT, dock.

  Gillad av 1 person

 6. Hur löser man det här?
  Kollat ”Knowing”???
  Är det kanske sanningen & bara att dö?
  Sweet, ingen tjänar sk pengar på mig.
  OBS! Hur löser man det?
  Förklara denna lama valkampanj?
  De vet.
  Något är extremt galet.
  Varför hetsa upp sig, vi ska alla dö….
  Otippat?
  For What?
  Pick a vinner!
  U explain that to me…
  Rädd?
  Nope, inte mycket…
  Kan Karlar ha intuition?
  Jag lade ner mitt värv 2018.
  Varför?
  Samma fråga….
  Jag har haft det bästa 4 år i mitt liv….
  Lite lögn 1981 var kalas.
  Negativ?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s