Israeliska Eurovisionsångerskan Eden Golan på Kievs dödslista

Efter en veckas cirkus i Malmö med ett rigoröst säkerhetsarrangemang och stora polisinsatser som lär lämna en rejält saftiga nota till skattebetalarna, är Eurovisionspektaklet äntligen över. Trots en politisk smältdegel där syftet att rösta fram bästa låten hamnat i skymundan för att istället ersättas av pro-israeliska budskap vs free Palestine-protester, vann slutligen HBTQI-rörelsen i och med att folkets vinnare Kroatien fick stå över till förmån för jurygruppernas mer politiskt korrekta val av det vinnande bidraget från Schweiz som framfördes av den ickebinära artisten Nemo.

Majoriteten av de pro-israeliska förespråkarna – dels samlade i de politiska partierna som styr landet och dels bland vanligt folk på sociala medier där israeliska flaggor på profilbilder varvas med anti-palestinska budskap, är samtidigt ryssofober som är pro-ukraina – helt utan insikt i varför det är fel att Ryssland uteslöts från deltagande i Eurovision men inte Israel. Det är därför lite komiskt att deras föremål för beundran, Israels artist Eden Golan, har bott i Moskva halva sitt liv och har ett dubbelt israelisk-ryskt medborgarskap.

Den 20-åriga sångerskan Golan föddes i Israel med föräldrar med ursprung i Sovjetunionen, med mor av ukrainsk-judisk härkomst och far av lettisk-judisk härkomst. Hennes familj flyttade tillbaka till Ryssland när hon var sex år gammal och hon bodde i Moskva i över ett decennium innan hon återvände till Israel 2022.

Nu har det visat sig att sångerskan placerats på Ukrainas ökända dödslista Mirotvorets hemsida för att ha deltagit i en barnsångstävling på Krim när hon bara var 12 år gammal.

Jag har tidigare skrivit om Mirotvorets databas, som ofta kallats Kievs ”dödlista” och kritiserats av människorättsorganisationer. Webbplatsen som enligt uppgift drivs av det ukrainska inrikesministeriet, listar statens fiender och publicerar privat information om individer som stämplats som ”Ukrainas fiender” utan varken process eller rättegång samt markerar dem som ”likviderade” i händelse av deras död. Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) tros allmänt ligga bakom dödsfallen av flera personer i databasen, inklusive den ryska journalisten Darya Dugina och militärbloggaren Vladlen Tatarsky.

Mirotvorets bildades i augusti 2014 när Kiev inledde sin ”antiterroristoperation” mot civila i Donbass och de påstås ha förbindelser med såväl ukrainska som västerländska säkerhetstjänster. Västerländska medier har för det mesta ignorerat dess existens fram till 2016, då Mirotvorets riktade in sig på dussintals journalister och människorättsaktivister för att de vågade verka i folkrepublikerna Donetsk och Lugansk. De har fördömts av OSSE som förklarade det oacceptabelt för journalister att bli hotade för vad de säger eller skriver.

De senaste två åren har Mirotvorets bland annat riktat in sig på internationella journalister, Kroatiens president Zoran Milanovic, Ungerns premiärminister Viktor Orban, den tidigare amerikanske diplomaten Henry Kissinger och rockmusikern Roger Waters för att ha avvikit från de officiella berättelserna om konflikten, men databasen innehåller även mängder med ukrainare – inklusive barn – som på olika sätt stämplats som regimkritiker.

Nu har således även Eden Golan stämplats som ”fiende” till Ukraina och enligt den ukrainska webbplatsen anklagas hon för medveten kränkning av Ukrainas statsgräns, ha bedrivit olaglig kommersiell verksamhet i Ukrainas territorier, försök att legalisera ockupationen av den autonoma republiken Krim samt att ha deltagit i anti-ukrainska propagandaaktiviteter i Ryssland.

Redan 2016 när Golan bara var 12 år gammal deltog hon i Novaya Volna (New Wave)-tävlingen i Artek – en internationell barnresort på Krim – där hon framförde en duett med den ryska sångerskan och låtskrivaren Nyusha. Den föreställningen var hennes ”brott”.

Att detta ”demokratiska” land har fått en gräddfil in i EU är förkastligt och att ingen talar om detta – varken massmedia i väst eller våra hycklande politiker som öser skattemedel över det korrupta Ukraina på vår bekostnad – är under all kritik.

#sakerviintetalarom

https://www.rt.com/pop-culture/597421-israeli-eden-golan-eurovision-mirotvorets/

Stödet för proxykriget har börjat dala och en påminnelse om det odemokratiska Ukraina

Västmedia fortsätter ignorera den ukrainska dödslistan som inkluderar såväl hundratals journalister som barn

Ännu en internationell journalist på Ukrainas dödslista

Pink Floyd-grundaren på dödslistan som stöds av den ukrainska regimen

6 reaktioner till “Israeliska Eurovisionsångerskan Eden Golan på Kievs dödslista

  1. Hyckleriet kommer att bli västvärldens fall men tyvärr begriper de flesta inte detta! Många låter sig påverkas av propagandan de kallar ”nyheter” och SVT har väl någon sorts rekord i hyckleriets ”sköna” konst då man påstår sig vara oberoende? Oberoende från vad? Sanningen kanske eller för att de oberoende utan hinder kan skinna svenska skattebetalare?

    Gillad av 1 person

  2. Jag tycker så otroligt synd om Eden Golan som behövt 12 bilar, 6 motorcyklar och 1 helikopter enbart för att transportera sig mellan hotellet och Arenan.

    Så fort hon sjunger så buar publiken och man såg igår efter hennes uppträdande att hon faller ihop i gråt och den behandlingen Eden Golan fått önskar jag ingen människa får uppleva.

    Nere på Malmös gator går protest tåg flera gånger under Eurovision med hatiska budskap.

    Palestina är inte ens med i Eurovision men ändå tillåter polisen detta hat mot ett land som tävlar i Eurovision.

    Varför ställde inte polisen in demonstrationstågen mot Israel för säkerheten skull och respekt mot ett tävlande land?

    En ensam kvinna som stod med en skylt med en fråga när dom israeliska fångarna ska släppas ansågs vara provocerande och hon fick gå därifrån men ett skrikande tåg av hat går tydligen bra.

    Enda positiva med eurovision är att Sveriges 12a av svenska folket gick till Israel. Ett tydligt ställningstagande hos det svenska folket att många står på israeliska sidan i konflikten. För övrigt var Israel låt den absolut bästa låten utan konkurrens. Eden Golan kommer gå väldigt långt och har en fantastisk röst.

    Gilla

  3. Hela den här mello-cirkusen har tyvärr blivit ett ”bögjippo” där andra klassens ”sångare” visas upp på estraden bölandes sina alster. Att EBU dessutom politiserat denna bagatell som de kallar sångtävling gör att den blivit ett forum för diverse politiska intressen styrda uppifrån. Ett spektakel vars bästa datum utgick för årtionden sedan. Gör som många andra länder och strunta i det hela för gott…

    Gillad av 2 personer

Lämna en kommentar