Ännu en internationell journalist på Ukrainas dödslista

Det var ett tag sedan jag skrev om Ukrainas så kallade dödslista Mirotvorets, en ökänd webbplats som publicerar privat information om individer som stämplats som ”Ukrainas fiender” utan varken process eller rättegång, men efter att en av NBC:s journalister – baserad i USA och med brittiskt medborgarskap – lades till i databasen i går är det dock dags att ta upp det igen.

Mirotvorets bildades i augusti 2014 när Kiev inledde sin ”antiterroristoperation” mot civila i Donbass och de påstås ha förbindelser med ukrainska och västerländska säkerhetstjänster.

Den amerikanske politiska aktivisten Jackson Hinkle, som också lades till i databasen i går, säger att dödslistan upprätthålls av det ukrainska inrikesministeriet som listar en adress i Langley, Virginia och har en IP-adress i Bryssel. Hinkle noterade också att Mirotvorets förra året firade mordet på den ryska journalisten Darya Dugina, som USA:s underrättelsetjänst har skyllt på någon i den ukrainska regeringen.

Flera framstående personer har dödats efter att Mirotvorets förklarat dem som offentliga fiender, inklusive författaren och historikern Oles Buzina och politikern Oleg Kalashnikov.

Västerländska medier har för det mesta ignorerat dess existens fram till 2016, då Mirotvorets riktade in sig på dussintals journalister och människorättsaktivister för att de vågade verka i folkrepublikerna Donetsk och Lugansk. De har fördömts av OSSE som förklarade det oacceptabelt för journalister att bli hotade för vad de säger eller skriver.

På senare tid har Mirotvorets riktat in sig på Kroatiens president Zoran Milanovic, Ungerns premiärminister Viktor Orban, den pensionerade amerikanske diplomaten Henry Kissinger och rockmusikern Roger Waters för att ha avvikit från de officiella berättelserna om konflikten, men databasen innehåller även mängder med ukrainare – inklusive barn – som på olika sätt stämplats som regimkritiker.

NBC News-korrespondent Keir Simmons har nu placerats på Mirotvorets svarta lista för ”brott” mot Ukraina och regeringen i Kiev meddelade att de utreder honom för olagligt beteende efter att den brittiska reportern lämnat en rapport från Krim i tisdags.

Enligt Nikolenko, talesman för det ukrainska utrikesministeriet, är det ett brott mot Ukrainas lagstiftning att besöka det tillfälligt ockuperade Krim och överträdare är föremål för juridiskt ansvar samt förbjuds att komma in i Ukraina efter sådana handlingar.

Samtidigt har Mirotvorets publicerat ett foto av Simmons med hans personliga information, där han anklagas för att kränka Ukrainas suveränitet, för att ha deltagit i rysk propaganda och försökt legalisera ockupationen.

Simmons reste till Krimhalvön med tåg från Moskva över Kerchbron och talade med invånarna som samtliga uttryckte att de känner sig som ryssar och är för Ryssland. I ett samtal med NBC:s Andrea Mitchell uttryckte Simmons även tvivel om amerikanska tjänstemäns förhoppningar om att Krim skulle ”demilitariseras” eller tas av ukrainska trupper.

Varken den amerikanska eller brittiska regeringen har ännu kommenterat att Ukraina attackerat en västerländsk journalist på ett stort medieföretag.

Detta ”demokratiska” Ukraina som förbjuder landets media, opposition och kyrkan samt inte stoppar Mirotvorets dödslista som funnits i nio år med regeringens goda minne ska alltså välkomnas in i EU och Nato samt sponsras med hjälp av skattebetalarna i USA och EU under täckmantel att vi ”hjälper det ukrainska folket”. Det är verkligen inte klokt någonstans.

#sakerviintepratarom

#followthemoney

https://www.rt.com/russia/572294-ukraine-kill-list-journalist/

En reaktion till “Ännu en internationell journalist på Ukrainas dödslista

  1. Bra belyst. Det finns så många (och framför allt SD-väljare) som blir vansinniga när man upplyser om sånt här, för Ukraina ska tydligen vara svenskarnas heliga Graal. För fan ta den som säger nåt illa om fina lilla Ukraina. Gäller även företag. Senast var det operatören Bahnhof som valde skylta med Ukrainska flaggan i sitt skyltfönster i Sthlm. Då blev jag påhoppas både från operatörens och VD:ns konton. Jäkla het potatis det där 😀

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s