Tyst om det faktum att världsordningen förändras och EU blir frånsprungna

Intressant att det som länge belysts i internationell media, att det numera är ett faktum att den världsordning där USA är den helt dominerande supermakten är på väg att ta slut, nu även tas upp i svensk media.

Det är statsvetarna Trita Parsi och Frida Stranne som i en tyvärr låst debattartikel i Svenska Dagbladet med rätta konstaterar att det i en ny världsordning torde ligga i Sveriges intresse att spela en självständig roll samt bidraga till stabilitet utan kinesisk, rysk eller amerikansk dominans. Men som artikelförfattarna slår fast, väljer Sverige istället att utan debatt gå i motsatt riktning och knyta sin säkerhet till illusionen om fortsatt amerikansk unipolaritet.

Debattörerna slår fast att det utanför västvärlden är få länder som inte har förstått att det vi nu bevittnar är en ny ordning av multipolaritet, men medan en majoritet av världen utanför EU välkomnar en ny världsordning där varken USA eller Kina kan dominera, envisas Europa med att stå kvar på samma ställe och blunda för realiteten istället för att möta de förändringarna som skulle maximera vår säkerhet och välfärd.

Varför pratar vi inte om det här i Sverige och hur är det möjligt att våra beslutsfattare ständigt går under radarn när det kommer till viktiga och livsavgörande frågor? Inte undra på att gemene man inte vet vad som sker i omvärlden när enbart ett begränsat urval som passar etablissemangets agenda får plats i offentligheten. Jag återkommer till det jag sagt tidigare – vi försöker med alla medel isolera samt straffa länder som Ryssland och Kina, men i slutändan är det vi själva som står ensamma och utblottade.

#viharvälingaproblem

https://www.svd.se/a/15dvQM/trita-parsi-och-frida-stranne-varlden-forandras-men-sverige-hanger-inte-med

10 reaktioner till “Tyst om det faktum att världsordningen förändras och EU blir frånsprungna

  1. Sätter ingen åt oligarkerna så blir det en katastrof för vanliga människor. Det värsta är att det finns så många följare bland våra politiker och massor är mutade eller duperade och oligarkerna äger media så folk blir inte upplysta

   Gillad av 2 personer

 1. Vad kan förväntas? Under decennier har man arbetat för att äntligen få anslutas till den ”bästa” av världar, Eu och NATO, och nu när man är insyltat i denna värld ska man erkänna att man satsat på fel häst?
  Den intollerans och arrogans som väst har visat gentemot andra ”icke värdiga länder” under de senaste 30 åren har
  bäddad för en ny världsordning.

  Gillad av 2 personer

 2. ”Inte undra på att gemene man inte vet vad som sker i omvärlden”- frågan är om det vill bli störda från sin verklighetsflykt, känner många som lägger sina drömmar i politikernas händer allt för att slippa bry sig.
  Har bevittnat detta vid fikabordet på arbetet, kommer man in på något ”känsligt” allt från Ryssland, kriminella till flyktingar så tycker de flesta att det är fel men det är absolut inget vi ska prata om och framför allt inte vid fikabordet, utan det flesta verkar tycka att detta är politikernas sak att ta tag i, en stående kommentar är ”Vi kan inte påverka situationen ändå” snacka om att lägga sig platt. Mycket märkligt att nästan alla tycker likadant men ingen ska säga något! Vad är det för samhälle vi har skapat?

  Gillad av 2 personer

 3. Vi har Kina att tacka för en hel del. Till exempel att Kinesiska investerare tagit över konkursmässiga svenska företag och fått dem att bli livskraftiga och lönsamma. Ett exempel är Volvo personvagnar som övertogs av den amerikanska biltillverkaren Ford. När Ford hade tömt bolaget på pengar och patent sålde man resterna till ett kinesiskt företag. Volvo Car som det heter idag är numera ett livskraftigt bolag och har enligt wiki drygt 40 000 anställda. Lägger man där till underleverantörer så kommer man nog upp i 200 000 människor som direkt eller indirekt får hela eller delar av sin försörjning från Volvo Car. Politiker spottar numera gärna på Kina men kan ju fundera över hur det kan påverka Volvo att stanna kvar i Sverige. Det kommer inte att vara roligt att som politiker möta eventuellt 200 000 som förlorat sin försörjning. Volvo har redan börjat avskeda personal. Några tusen politiskt korrekta tjänstemän har redan fått tofflan ut genom dörren. Fler avskedanden kommer säkert som amen. Bara ut med dököttet.

  Gillad av 1 person

 4. Ska vi slippa att Ryssland sätter dagsordningen i Sverige och Europa lär man tyvärr vara tvungen att isolera och straffa landet.

  Gilla

 5. Det säger varenda analytiker och expert på området som uttalat sig i diverse internationella medier, bland annat Bloomberg och Financial Times, det senaste halvåret – hänger du inte med? Svårt när man bara läser det som svensk massmedia matar en med

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s