Medan El Salvador stoltserar med ett år utan mord sjunker Sverige allt djupare ned i dyn

Från 2009 ansågs El Salvador vara det mest våldsamma landet i Latinamerika, med ett dödande varannan timme. År 2015 hade landet över 6.600 mord, det dödligaste landet i världen som inte var i krig. År 2016 ansågs El Salvador vara världens mest våldsamma land.

I dag tillkännagav dock landets president Nayib Bukele en oöverträffad mordfri serie på 365 dagar, sedan han tog makten för nästan fyra år sedan. Bukele skrev på Twitter: ”Vi avslutade den 10 maj 2023 med 0 mord i hela landet. I och med detta är det 365 dagar utan mord, ett helt år.”

Innan Bukele tillträdde i juni 2019 hade landet bara registrerat två dagar utan ett mord på 15 år, men nu är El Salvador ”det säkraste landet i Latinamerika” enligt presidenten.

Enligt Bukele beror den drastiska förändringen på hans krig mot kriminella gäng. Hans regering utropade undantagstillstånd i mars 2022, mitt i en kraftig ökning av gängvåld. Genom att stämpla det ökända Mara Salvatrucha (MS-13), Barrio 18 och andra gäng som terrorister, har hans regering hittills fängslat över 65.000 misstänkta brottslingar. Ett megafängelse kallat Center for Confinement of Terrorism (CECOT), med kapacitet att hålla 40.000 fångar i maximal säkerhet, har byggts utanför huvudstaden.

Meanwhile in Sweden…. går det bara utför och vi har både utsetts till det farligaste landet i Europa samtidigt som vi ligger i topp på listan över världens farligaste länder för kvinnor. Dessutom har vi inte tillräckligt med fängelseplatser för att hantera den nivå som den grova kriminaliteten eskalerat till.

Den svenska regeringens krig mot kriminella klaner och gängbrottslingar verkar konstant ha gått i stå och de löften man lockade med inför valet, där man slog sig för bröstet och deklarerade att man skulle göra det som den rödgröna regeringen misslyckats med, har inte ens varit i närheten att infrias.

2022 hade Sverige 116 fall av dödligt våld, varav 63 dödades med skjutvapen, vilket var en ökning jämfört med 113 fall 2021. Hittils i år är vi redan uppe i tvåsiffrigt vad gäller antalet dödsskjutningar.

Sedan har vi alla ”sprängningar” som en liten krydda i tillvaron. 2022 skedde 88 grova bombningar på olika platser i Sverige och 2023 har det redan skett över 50 stycken.

Den svenska regeringen borde definitivt göra ett studiebesök i El Salvador för att få lite tips och kanske kan de samtidigt få lite hjälp med att hitta ryggraden.

#detnyasverige

https://www.rt.com/news/576136-salvador-bukele-murder-milestone/

14 reaktioner till “Medan El Salvador stoltserar med ett år utan mord sjunker Sverige allt djupare ned i dyn

 1. Oavsett vilka politiker som styr så vågar ingen göra det som behövs, det är enkelt att lova, komma med löften, lova bort armband till pizza kvällar till att komma med tomma hot mot de kriminella, men när det kommer till handling så vågar inge göra det som behövs. Vad har vi då politikerna till? Som läget är just nu är det vi skötsamma medborgare som får betala det högsta priset med vår frihet, vår rädsla och våra skattepengar men det som får betala det allra högsta priset är våra barn, det är dom som ska ta över samhället efter oss.

  Gillad av 1 person

  1. Vi behöver orädda politiker av typen Erdogan som kan kväsa odemokratiska krafter. Du kan ju själv prova att öppet ha de åsikter som både du och jag med flera här på bloggen har. Redan för femton år sedan ventilerade jag på ett forum samma åsikter som jag fortfarande har. Det odemokratiska Expo kom och ifrågasatte mig inför min uppdragsgivare. En utredning om mig inleddes där två kollegor besökte mitt hem,under olika förevändningar bokstavligt talat gick rakt in i mitt hus och snokade.Konstiga frågor ställdes som jag först i efterhand förstod syftet med. Må djävulen vara dem nådiga. En sak Gringo att börja med är att åtminstone öppet stå för sina åsikter med sitt rätta namn. Det ger tyngd men visar också att man inte är rädd. Vi har fler som villvaraanonym och det är förståeligt men skall vi verkligen behöva vara anonyma för att inte råka illa ut i en sk demokrati? #fuckexpo

   Gilla

   1. Jag delar det mesta du skriver men vi är inte ense om allt och det ska man inte vara heller, när det gäller namn så finns det inget förtroende, ärlighet eller uppriktighet bland ca 95% på nätet, nu misstror inte jag dig Rolf utan jag tror du skriver under ditt riktiga namn. När det gäller mitt egna namn så kan jag lika gärna heta Mats som Rickard sanningen är den är vill man vara anonym så är tyvärr nätet det perfekta forumet. Hade jag gått ut med mitt namn så hade jag antagligen inte haft något arbete längre, all heder till dig Rolf som orkade stå emot Expo och deras svans.

    Gilla

 2. ”Bukele skrev på Twitter: ”Vi avslutade den 10 maj 2023 med 0 mord i hela landet. I och med detta är det 365 dagar utan mord, ett helt år.”

  Enligt polisen i El Salvador skedde 51 mord i landet mellan 1 januari och 10 maj 2023. Så noll mord? Nej.

  Gilla

   1. Om du läser din artikel så ser du att det är 365 dagar utan mord totalt under presidentens tid vid makten, således inte 365 dagar i sträck, så det är inget som är fel med mitt inlägg. Man kan tycka att det borde störa dig mer att vi har beslutsfattare i kädet här landet som inte tar tag i den utbredda grova kriminaliteten, istället för att försöka hitta fel i inlägget.

    Gilla

 3. Till Piper: Jag undrar om min kommentar 12/5 (# 57493) har kommit fram? Eller blev den inte godkänd?

  Gilla

   1. Nja. Den syns inte här, men i hrm… ‘karantän’ eller ‘VIP’ (ja, alltså den fick en helt egen sida, som iofs är rätt trevligt, men ensamt, man vill ju vara där alla andra är: hellre klagomål än att inte ses alls):
    https://jennypiper.blog/2023/05/11/medan-el-salvador-stoltserar-med-ett-ar-utan-mord-sjunker-sverige-allt-djupare-ned-i-dyn/comment-page-1/?unapproved=57493&moderation-hash=67e8b84b9149614b6ff89085e9be85f1#comment-57493

    Gilla

 4. (om Piper tillåter: >1500 ord (mest citat, vilka jag använder istället för mitt subjektiva tyckande för att framföra resonemang/perspektiv och slutsatser, vilka är skrämmande, ohyggliga: vår/Sveriges undergång? Varför reagerar ingen? Journalister? Folk? Det är ensamt! Det är för sent?! [#]), lästid 11 minuter)
  ·
  Piper skriver…
  ·
  ”…samtidigt som vi ligger i topp på listan över världens farligaste länder för kvinnor”
  ·
  Vad jag inte förstår är varför kvinnor, och många andra, inte ha sett kopplingen mellan våldet/otryggheten och invandringsvolymerna:
  ·
  – ”Dessvärre tycks många inte ha förmågan att dra en parallell mellan upplevda samhällsproblem och politiskt ansvar utan fortsätter att rösta på de politiker och partier som har skapat problemen.”
  (Li Engnell/Fristad.eu 2023-04-07 ”Vår konflikträdsla kan bli vår undergång”)
  ·
  Beror det på — — —
  ·
  – ”Däri ligger roten till det passiva tillstånd som Sverige befunnit sig i under alltför många år – rädslan att bli kallad rasist eller förknippas med främlingsfientlighet och nazism.”
  (Jenny Piper 2019-03-10 ”Roten till Sveriges tillstånd handlar i grund och botten om rädsla!”)
  ·
  … därför att politiker…
  ·
  – ”Sverigedemokraterna är ett nyfascistiskt enfrågeparti som vare sig respekterar människors olikheter eller Sveriges demokratiska institutioner.”
  (fd. statsminister Löfven (S) 2014-12-06 Dagens Nyheter Debatt,
  ·
  … och medias journalister, opinionsbildare och krönikörer…
  ·
  (vilken/vilka utgör den part, som inte utan anledning kallas ‘tredje statsmakten’ , i samhället/demokratin som bestämmer åt folket vad som är rätt och fel att tycka)
  ·
  – ”På få andra ställen har det varit så nära till rasist- och fasciststämpeln.”
  (Fokus.se, Johan Hakelius 2020-02-10 ”Alarmism? Nej, för det är Aftonbladet”)
  ·
  – ”På valdagen 1988 var det folkomröstning i Sjöbo om att ta emot flyktingar i kommunen. Nära 70% av kommuninvånarna röstade nej. DEN POLITISKA och KULTURELLA ELITEN TÄVLADE OM ATT TA AVSTÅND FRÅN händelserna [Det vill säga MÄNNISKORNA, kommuninvånarna, Min anm.] i Sjöbo.”
  (2010-04-25 Sveriges Radio P3 Dokumentär: ”Folkomröstningen i Sjöbo”)
  ·
  1996-05-06 Expressen
  ”Främlingshatets nya ansikten”
  [läs om Ingrid Björkman i Gunnar Sandelins text hos DetGodaSamhallet.com 2022-08-20 ”Pionjären Ingrid Björkman har kvar sin skärpa”]
  ·
  2010-09-19 ­Expressen Ledare
  ”Rösta nej till hatet”
  [löpsedeln: bild på en nedsmutsad och skrynklig Sverigedemokratisk valsedel i rännstenen]
  – ”Nej! I dag röstar vi för Sverige och mot främlingsfientligheten.”
  – ”Men i dag är ansvaret väljarnas. Än finns chansen att stoppa främlingsfientlighetens intåg i demokratins högborg. Rösta nej till hatet i dag!”
  ·
  2014-09-13 Expressen Ledare
  ”I dag röstar vi nej till rasism”
  – ”Här lyser Expressen upp riksdagshuset. Budskapet är tydligt: ‘Rösta nej till rasism’.”
  ·
  2018-09-08 SVT Valdebatt
  ”SVT tar avstånd från Åkessons [SD] kommentar.”
  Eva Landahl, programchef:
  – ”Att invandrare pekas ut som en grupp [stor arbetslöshet hos invandrargrupper] som inte är svenskar och inte passar in i vårt land är ett grovt generaliserande uttalande.”
  ·
  … och kändisar och artister…
  ·
  2018-09-05 Expressen
  ”Hundratals kändisar i upprop mot SD”
  ·
  (2018-08-23 Expressen ”Kjell Bergqvists angrepp på SD – så svarar partiet”
  – ”Det är ett rasistiskt parti med rötter i nazismen. De för en ganska usel politik, säger han”
  – ”Skådespelaren har nu startat en Facebook-grupp som går under namnet ‘Vad som helst men aldrig SD’.”
  – ”På två dygn har det blivit över 5000 medlemmar och ganska många från branschen, filmarbetare, skådisar och artister som ställer upp bakom det”)
  ·
  … och fackförbund…
  ·
  2019-03-27 Fackförbund.com (est. 2014, jämförelsetjänst)
  ”Flera fackförbund säger nej till SD”
  – ”Av de 14 fackförbunden som ingår i LO säger sju av dem nej till att ha ett förtroendeuppdrag i facket samtidigt som man är politiskt aktiv i Sverigedemokraterna”
  – ”Handels, Kommunal, Byggnads, IF Metall, Pappers, Hotell- och restaurangfacket, Livs eller Fastighetsanställdas förbund accepterar inte att förtroendevalda medlemmar är politiskt aktiva i SVERIGEDEMOKRATERNA.”
  – ”De förbunden som säger nej till förtroendevalda som är politiskt aktiva i SD hänvisar till VÄRDEGRUNDEN i deras stadgar som generellt säger att de arbetar för allas lika värde.”
  ·
  … anser/tycker att…
  ·
  – ”Rasism och främlingsfientlighet skall kriminaliseras och jagas. Det går inte att i en demokrati hitta några ursäkter, till exempel att det är fel på invandrar- och flyktingpolitiken.”
  1997-05-21 Riksdagen, invandringsminister Pierre Schori, S)
  ·
  … som är tyckanden och åsikter som överensstämmer med vissa partier…
  ·
  Ny Demokrati (NyD, i Riksdagen 1991–1994)
  Wikipedia: ”Partiet krävde kraftigt MINSKAD INVANDRING och med tiden övergick retoriken i FRÄMLINGSFIENTLIGA övertoner och välfärdschauvinism.” [fr.o.m. 2022-12-01 är ordet ”främlingsfientliga” borttaget].)
  ·
  – ”Jimmie Åkesson (SD) kallar invandrare för ‘kulturell belastning’. Ränderna går aldrig ur. SD är och förblir ett tvättäkta rasistiskt parti.”
  (2021-02-19 Twitter, fd. justitieminister Johansson, S)
  ·
  … vilkas människosyn skiljer sig från goda och moraliska människor, anser…
  ·
  fd. justitieminister Johansson (S), 2021-09-23 Riksdagen:
  –”Den grundläggande skillnaden här är människosynen.”
  –”Ni [SD] är programmatiskt emot att människor med en annan härkomst över huvud taget ska befinna sig i Sverige”
  ·
  , … och som gör att ingen vågar erkänna att de sympatier med, inte bara i det privata umgänget…
  ·
  2018-08-15 DagensArena.se (”radikal, progressiv idégrund”)
  ”Normalisering och rädsla ökar kvinnors stöd för SD”
  Anna-Lena Lodenius:
  – ”Om kvinnor röstade på SD i samma utsträckning som männen skulle SD KUNNA BLI SVERIGES STÖRSTA PARTI.”
  – ”Hittills har kvinnor valt SD betydligt mer sällan än män, av uppenbara skäl.”
  – ”… kvinnor [är] känsligare för vad omgivningen tycker och RÄDDARE för att väcka ogillande.”
  – ”Även om kvinnor har delat SD:s åsikter har de inte alltid velat gå ut med att de gillar ett parti med rötter i nazistiska miljöer som ofta STÄMPLAS SOM RASISTISKT.”
  ·
  2022-06-30 Göteborgs-Posten (GP) Debatt
  ”Jag vågar inte längre säga vad jag tycker av rädsla för att bli utfryst”
  kvinnlig polisinspektör, Göteborg:
  – ”Ord som mångfald, diversitet, yttrandefrihet och tolerans används i alla möjliga sammanhang men jag tycker att debattklimatet blivit ensidigare, mer räddhågset och dikterande.”
  – ”Jag vill inte prata politik eller samhällsproblem ens med mina närmaste vänner och släktingar för jag vet inte om jag stöter på iskyla och kommer bli bortvald till nästa träff.”
  ·
  … men till och med när de röstar…
  ·
  2016-01-27 Expressen Debatt
  ”SD kunde vara störst – om kvinnorna vågat”
  forskare, Göteborg universitet:
  – ”Hade kvinnorna vågat åsiktsrösta i lika hög grad som männen, utan att ta hänsyn till vad andra tycker, HADE SD ENLIGT GÄNGSE VÄLJARMODELLER MED RÅGE VARIT SVERIGE STÖRSTA PARTI.”
  – ”Det visar sig nämligen att män och kvinnor inte alls skiljer sig särskilt mycket åt när det gäller inställning till invandring eller politiskt förtroende. Tvärtom visar undersökningar att kvinnor sympatiserar med invandringskritiska partiers budskap i samma utsträckning som män.”
  ·
  — — — svenskens rädsla för att bli kallad betraktad utpekad anklagad och fördömd och exkluderad som… Rasist…
  ·
  2022-08-18 Göteborgs-Posten
  ”Hela verkligheten har blivit diskriminerande”
  Gästledare Lars Åberg:
  – ”Det är en bekväm ståndpunkt. Om rasismen är allestädes närvarande kan ingen svära sig fri, och eftersom RASIST ÄR DET VÄRSTA EPITET NÅGON KAN FÅ I SVERIGE skaffar sig den som slungar det ur sig ett MORALISERANDE ÖVERTAG.”
  ·
  2021-08-11 Göteborgs-Posten Ledare
  ”Så åt sig rädslan in i Göteborg”
  [ang. rapporten ‘Finns det en tystnadskultur i Göteborg Stad?’]
  – ”Personal i stadens tjänst har ‘ifrågasatt utbildningsinsatser inom staden då de anser att HEDERSFRÅGOR inte är ett verkligt problem’ och ANKLAGAT KOLLEGOR FÖR ATT VARA RASISTER NÄR DE LYFTER HEDERSFRÅGOR.”
  – ”Vill man förstå hur en TYSTNADSKULTUR uppstår kan man dessutom med fördel lyssna på Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar vars modus operandi är att ÖPPET KALLA MENINGSMOTSTÅNDARE FÖR RASISTER i tid och otid.”
  – ”‘Fel’ utsagor innebär att ‘fiska i grumliga vatten’ . INGEN VILL HAMNA PÅ DEN SVARTA LISTAN ELLER MISSTÄNKLIGGÖRAS i en sådan miljö av ideologiskt angiveri.”
  ·
  … varför landet Sverige, utöver våldet, har förändrats i grunden…
  ·
  – ”En stor invandring på kort tid har förändrat Sverige i grunden. […] Men vad skapar folkhemmets försvinnande för KÄNSLOR hos dem som bor här? Och vad händer med människorna som MÅSTE TIGA om dem?”
  (— boken ”Saknad” 2022 av Katarina Barrling och Cecilia Garme)
  ·
  … därför att det blir färre och färre svenskar…
  ·
  2022-12-11 Expressen Debatt
  ”Vem ska lära barn svenska när det är slut på svenskar?”
  Hanif Bali (M?):
  – ”I Malmö har enbart 32 procent av grundskoleeleverna två svenskfödda föräldrar, i Göteborg och Stockholm är motsvarande siffra 46 respektive 50 procent – och de blir färre för varje år.”
  ·
  … som gör att Sverige blir mindre och mindre svenskt…
  ·
  – ”To experience its [Sveriges] rich culture and traditions, Dalarna is certainly a place for this. It is with this view that students enrol at Dalarna University.”
  – ”The first impression of every student both national and international is ‘Oh! Where are We [Tjärna Ängar]? Is this Sweden?’.”
  (2020-09-28, ur brevet från Dalarnas Studentkår till skolledningen.)
  ·
  (Wikipedia: Tjärna Ängar, Borlänge: ”Området kallas ibland för Lilla Mogadishu på grund av den höga andelen invandrare från Somalia”)
  ·
  … därför att så många ville ha mångkultur och etnisk mångfald, därför att den/de berikar oss och Sverige, på det hela taget?
  ·
  Eller?:
  ·
  2021-april Axess Magasin (nr. 3) ”Det gick inte”
  Mauricio Rojas (FP/L):
  – ”Både opinionsundersökningarna och forskningen visade ganska tidigt att det fanns ett betydande folkligt missnöje. Sedan FLERA DECENNIER tillbaka har OMKRING HÄLFTEN AV BEFOLKNINGEN ANSETT ATT INVANDRINGEN VARIT FÖR STOR.”)
  ·
  2022-05-23 Kvartal.se ”Invandringsfrågan förklarad i en enda graf”
  Henrik Höjer, vetenskapsredaktör:
  – ”DEMOKRATINS MÅL ÄR ATT FÖRVERKLIGA FOLKVILJAN. Därför bör det finnas en viss nivå av åsiktsöverenstämmelse mellan folkvalda och väljare.”
  – ”Men invandringsfrågan – som skapat så mycket friktion i svensk politik – är ett stort undantag.”
  ·
  *
  Vad jag förstår av ovan är, att det politiska och kulturella etablissemanget har bortsett från vad svenskar tycker… inte vågar tycka (som normalt, när det gäller andra länders medborgare, brukar benämnas ‘åsiktsförtryck’), och demokratin?
  ·
  [#]
  – ”De obligatoriska rasistanklagelserna när något borgerligt parti [Och inte minst vanliga svenskar, Min anm.] lägger förslag för att komma tillrätta med segregationen”
  (Li Engnell/Fristad.eu 2022-08-16 ”Tänk om det redan är för sent?”)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s