Myntet har två sidor utom i massmedia

Dagligen matas vi med samma ensidiga rapportering från Ukrainakonflikten. Ryssland gör ditt, Putin säger datt och Wagnergruppen står bakom yada yada… men aldrig ett ord om vad ”ängeln” Zelensky gör, hur regimen i Kiev ägnar sig åt etnisk diskriminering eller för den delen vad den ukrainska armén med Azovbataljonen i spetsen sysslar med.

Jag har inte orkat påpeka det på länge då det är återkommande utan nyans och massmedia tycks repetera allt som kommer från högkvarteret i Kiev utan något filter eller faktakontroll samtidigt som vi medborgare ständigt blir instruerade att misstro alla nyheter som kommer från Ryssland och som så klart ska klassas som ”propaganda”.

I dag ett exempel från Dagens Nyheter som gör ett stort nummer av att ryska soldater som försöker lämna fronten bestraffas med att kastas ner i en grop där de stängs in med metallgaller enligt uppgifter från brittiska försvarsdepartementet.

Johan Huovinen från Försvarshögskolan säger att ”han hört och läst det mesta, men aldrig det här”. Vad konstigt att han som är så påläst och DN som påstår sig rapportera ”neutralt” missat att Ukraina faktiskt behandlar sina dessertörer ännu sämre – genom avrättning.

Den ukrainska armén har sedan inbördeskrigets början 2014 haft stora problem med desertörer som vägrar att delta i strider mot sina egna landsmän och 2015 införde det ukrainska parlamentet därför en ny lag som gjorde det möjligt för befäl att på plats avrätta värnpliktiga som vägrar lyda order.

Det har dessutom kommit fram uppgifter från kriget i år att visselblåsare i ukrainska armén som vill berätta om krigsförbrytelser i Ukraina behandlas ännu hårdare än spioner och de som erkänner eller är identifierade som att vara på väg att erkänna, blir skjutna i bakhuvudet.

Så varför rapporterar inte media om båda sidorna? Varför ifrågasätter människor inte att de hela tiden bara får en sida av myntet? Varför är det bara pro-ukrainska experter och förståsigpåare som hela tiden får mediautrymme att kommentera Ukrainakonflikten? Varför har vi inte riksdagsledamöter med råg i ryggen som börjar ställa sig på tvären när alltmer av våra skattemedel går till att förlänga kriget?

#followthemoney

#myntethartvåsidor

https://www.dn.se/varlden/uppgifter-ryska-soldater-straffas-i-gropar-i-marken/

https://www.friatider.se/desert-rer-ska-skjutas-i-ukraina

https://jennypiper.blog/2023/03/01/fore-detta-amerikansk-legosoldat-vittnar-om-utbredd-nazism-i-den-ukrainska-militaren/

19 reaktioner till “Myntet har två sidor utom i massmedia

 1. ”Varför har vi inte riksdagsledamöter med råg i ryggen som börjar ställa sig på tvären när alltmer av våra skattemedel går till att förlänga kriget?”

  Vad är då lösning förutom att använda militära medel, när Ukraina har en aggressiv granne som tagit över delar av landet och helst vill ha ännu mer av det, samtidigt som Ryssland gör sig skyldigt till dagliga krigsbrott och andra övergrepp, även på civilbefolkningen (i Ukraina)?

  Gilla

  1. Arbeta för fredsförhandlingar istället för att skicka vapen och återupptaga handeln samt de diplomatiska kontakterna med Ryssland igen. Det är inte vårt krig och Ryssland hade anledning till sin militära operation i Ukraina, bland annat Natos utvidgning av sina gränser mot Ryssland trots åratal av varningar för konsekvenser samt att den ukrainska regimen i över åtta år medverkat till etnisk utrensning samt diskriminering mot rysktalande ukrainare i landet + ungrare. Rysslands agerande är inte något att applådera, men det går inte att ignorera att de hade belägg för sitt beslut.

   Gillad av 2 personer

   1. ”…den ukrainska regimen i över åtta år medverkat till etnisk utrensning samt diskriminering mot rysktalande ukrainare i landet…”

    En artikel från en månad innan den ryska illegala invasionen av Ukraina:

    ”Runt en tredjedel av Ukrainas befolkning har ryska som modersmål. Ryssland hävdar att den gruppen diskrimineras. Men rysktalande ukrainare som SVT har träffat håller inte med om beskrivningen.”

    Se https://www.svt.se/nyheter/utrikes/rysktalande-ukrainare-om-pastadd-diskriminering-ett-pahittat-problem

    Gilla

   2. Är SVT en bra och neutral källa enligt dig? Det finns flera artiklar och reportage gjorda på plats av frilansande journalister som beskriver hemskheterna, där de dessutom bevittnar attacker mot civilbefolkningen på plats.

    Gillad av 2 personer

 2. ”Rysslands agerande är inte något att applådera, men det går inte att ignorera att de hade belägg för sitt beslut.”

  Kort och gott, har Ryssland enligt internationell rätt, INTE rätt att agera som de gjort och gör och det här med start redan år 2014. Ukraina utgjorde inget militärt hot mot Ryssland och ”etnisk utrensning samt diskriminering mot rysktalande ukrainare i landet” är en del av påhittad, rysk propaganda.
  Vilket land som väljer att ansluta till NATO eller inte, avgörs inte av Ryssland, utan av det egna, självständiga landet som t ex Ukraina.

  Gilla

  1. Det är väl märkligt att det helt plötsligt kommit in ett flertal kommentarer till just den här artikeln där varje kommentar har ett mansnamn som är olika varje gång och som aldrig kommenterat på bloggen tidigare. Det är troligen en och samma person som byter namn.

   Klart att det är enklast att skylla på att det är rysk propaganda som du har lärt dig sedan barnsben, för självklart är det bara styrd västmedia som rapporterar sanningsenligt. Fortsätt du att leva i din filterbubbla, jag finner ingen anledning att ödsla min tid på att argumentera med någon som är fast i indoktrineringen.

   Gillad av 2 personer

   1. Att det ska vara så svårt. Har länder ett självbestämmande eller är det stormakter på andra sidan gränsen som ska bestämma över oss? Har Sverige rätt att gå med i Nato och samarbeta med vilka vi vill eller måste vi fråga Ryssland först? Ryssland har inget, INGET, skäl att gå in militärt i Ukraina. Men de skulle kunna motivera angreppet med Svampbob Fyrkant och du skulle köpa det. Det är tragiskt att se en svensk, som till skillnad från många ryssar faktiskt har tillgång till olika medier, gå på ryska propagandalögner. Du har fallit offer för just den indoktrinering du anklagar dina motståndare för. Men lyckligtvis är du i en försvinnande liten minoritet.

    Gilla

   2. Hans: vad hsr USA, NATO och EU i Ukraina att göra? Dom styr den korrupta Zelensky som dom vill. Och i bakgrunden Blackrock och andra superrika företag som redan köpt upp landet men som bara vill ha mer.

    Ingen beslutsfattare vet hur många miljarder som slösats bort i det korrumperade Ukraina men trots det ska dom skänka ännu mer skattepengar på något som inte leder nāgon vart. SIDAs slöseri med miljarder är ju rena småpengarna jämfört med det svarta hålet Ukraina.

    Och i Sverige fortsätter regeringen med att ignorera de inhemska behoven. Men det struntar ju du i Hans. Du är ju ”god”.

    Gillad av 2 personer

 3. ”… DN som påstår sig rapportera ”neutralt” missat att Ukraina faktiskt behandlar sina dessertörer ännu sämre – genom avrättning.”

  … med inte ovanligt föregående tortyr, så som lemlästningar och annat som roar djupt psykiskt sjuka personer …

  Gillad av 2 personer

   1. Jenny, det är ju uppenbart att din blogg specialgranskas av den korrupte Zelenskys hejdukar vare sig dom sitter i Sverige eller i Ukraina.

    Samma odemokrstiska metoder som när det gäller att tysta personer som inte accepterar propagandan om covid-19-”vaccinerna” och den påhittade ”klimatkrisen”.

    Gillad av 1 person

 4. Zelenskys kravcirkus fortsätter… medan vi i Europa och EU lider och står för fiolerna alltmedan våra egna samhällsfunktioner vittrar sönder. Allt i ”godhetens” namn…
  UKRAINA
  VÄLKOMNAR EU-AVTAL OM SPANNMÅL, BEHÖVER 18 MDR EUR ’24 (Direkt)
  2023-04-29 18:18
  ARLANDASTAD (Nyhetsbyrån Direkt) Ukraina välkomnade EU:s uppgörelse om vidareexport av landets spannmål genom fem EU-länder som gränsar till Ukraina.
  Det sade Ukrainas finansminister Sergeij Martjenko vid en pressträff på lördagen under ekofinmötet.
  Han sade också att Ukraina nästa år kommer att behöva finansiellt stöd från EU i minst samma utsträckning som i år, det vill säga 18 miljarder euro. Men stödbehovet påverkas till stor del av den kommande motoffensiven.
  Sergeij Martjenko sade att det är bättre, som nu, att Ukraina har kunnat sluta avtal om vidareexport av spannmål med hela EU och inte med vart och ett av de fem länderna.
  De fem länderna som säger att ukrainskt spannmål har sänkt priserna för deras bönder är Bulgarien, Polen, Rumänien, Slovakien och Ungern.
  Avtalet gäller vete, majs, rapsfrön och solrosfrön, som ska transporteras främst på tåg och skepp genom de fem länderna.
  I fredags kunde EU-länderna godkänna en förlängning med ett år av den allmänna tullfriheten för Ukrainas export till EU. De fem länderna har tidigare motsatt sig förlängningen tills deras klagomål har lösts.
  Kommissionen har också lanserat ett andra stödpaket för de fem länderna på 100 miljoner euro.
  Kommissionens vice ordförande för handelsfrågor Valdis Dombrovskis sade att EU måste lösa upp flaskhalsar i leveranserna via solidaritetskorridorerna.
  Sergeij Martjenko deltog i det informella ekofinmötet på lördagen. Kanadas finansminister Chrystia Freeland deltog också och redovisade Kanadas arbete med att beslagta ryska statliga tillgångar för att använda i återuppbyggnaden av Ukraina.
  Bengt Ljung +32 22 30 74 56
  https://twitter.com/Direktbryssel
  Nyhetsbyrån Direkt

  Gilla

 5. Bestraffning i krig har funnits i alla tider, de första nedtecknade är från romarna som hade sin lag genom dödsstraffet som kallades ”decimatio”. Detta innebar att man bestraffade var tionde man i en legion. De soldater som blivit utvalda slogs ihjäl eller stenades till döds av sina kamrater, vilket kallades ”fustuarium” och fram till första världskriget var de flesta lagarna som rörde krig, folkrätt och andra konflikter väldigt godtyckliga mer eller mindre slumpmässiga. Även under första och andra världskriget sköts desertörer samtidigt varierar definitionen av en desertör och kan innebära allt från att överge en viss stridsställning, överge sitt förband eller att man lämnar en krigsskådeplats helt och hållet.

  Idag heter det enligt svensk lag att en desertör ska straffas enligt brottsbalken vilket innebär att man som desertör i Sverige kan få livstids fängelse om det bedöms som grovt, vilket i krig innebär med ganska stor säkerhet att personen arkebuseras, har svårt att se att vi skulle skilja oss nämnvärt från andra länder som skjuter sina desertörer, allt går ut på att tvinga soldaterna till strid, anfall eller försvar sätter man inga straff så har man antagligen ett väldigt stort avhopp och det är inte bra för stridsmoralen. Så det Ryssland gör mot sina soldater framstår som milt i mitt tycke, jag hade gått på Ukrainas version och avrättat de som inte vill strida för landet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s