EU banar väg för insekter i maten – dags att lusläsa innehållsförteckningen

Det finns inte en chans att den politiska eliten som nu minglar på WEF i Davos äter insekter på sina flådiga middagar. Vad gör för övrigt statligt ägda Vattenfalls VD Anna Borg där och vem har bekostat hennes deltagaravgift på ca 300.000 kronor tror ni?

Vi vanliga dödliga EU-medborgare förväntas dock börja stoppa i oss insekter trots risken för överföring av parasitsjukdomar och de som inte omedvetet vill äta kryp framöver, bör vara extra försiktiga från och med nu eftersom EU-kommissionen redan har godkänt fyra typer av insekter i olika former som ”ätbara insekter”.

Det senaste godkännandet kom den 5 januari när kornmögelbaggen fick göra sällskap med mjölmaskar, gräshoppor och syrsor som kan användas som ingrediens i livsmedel som bröd, soppor, pasta, snacks, jordnötssmör och chokladprodukter.

Mjölmasken fick det första godkännandet för en så kallad ”ätbar insekt” i juni 2021 när EU-kommissionen godkände utsläppandet på marknaden av torkade larver av Tenebrio molitor (mjölbagge) som ett ”nyfoder” och får säljas styckvis eller med en maxhalt på 10 gram i proteinprodukter, kakor, rätter gjorda av baljväxter samt pastaprodukter.

I november 2021 godkändes den andra ”ätliga insekten” och ”Fair Insects BV” från Nederländerna har sedan dess fått marknadsföra frysta, torkade och pulveriserade Locusta migratoria (flyttgräshoppor) i EU. Beroende på form av bearbetning kan gräshopporna användas som ingredienser i olika maximihalter i produkterna såsom bearbetade potatisprodukter; rätter gjorda av baljväxter och produkter gjorda av pasta, köttersättning, soppor och soppkoncentrat, baljväxter och grönsaker i burkar/burkar, sallader, ölliknande drycker, alkoholhaltiga dryckesblandningar, chokladprodukter, frysta mjölkbaserade fermenterade produkter samt charkuterier.

Sedan 2022 respektive 2023 har inhemsk syrsa (Acheta domesticus) varit tillåten i olika former av bearbetning med tillåtelse för användning i fryst, torkad och pulverform. Sedan den 3 januari har det vietnamesiska företaget ”Cricket One Co. Ltd” även fått sälja ”partiellt avfettat pulver från Acheta domesticus” i EU, där potentiellt påverkade livsmedel är flerkornsbröd och frallor; kex och brödpinnar, spannmålsbarer, torra bageriförblandningar, kakor, pastaprodukter samt många fler.

Det senaste tillskottet Alphitobius diaperinus (kornmögelbagge) används i frysta produkter, pasta, torkad form och pulveriserad form som ett nytt livsmedel till EU-medborgare. Listan över livsmedelskategorier där larverna kan användas som ingrediens är i de flesta bearbetade livsmedlen.

Om insekter används ska det finnas en notering på livsmedlets förpackning att konsumtion kan orsaka allergiska reaktioner hos personer med känd allergi mot kräft- och blötdjur samt husdammskvalster. Men hur många kommer tänka på det? Vidrigt.

#klimatbedrägeriet

Officially approved by the EU: Four insects hiding in your food

13 reaktioner till “EU banar väg för insekter i maten – dags att lusläsa innehållsförteckningen

 1. Men ingen nämner att de insekter med exoskelett är giftiga för oss och de flesta däggdjur. Exoskelettet består av kitin och inte kalcium, som hos oss. Det blir även för hund- och kattägare att se upp av samma anledning. Där är det redan problem med att grönsaker blandas in i djurmaten, då båda [fortfarande] är karnivorer …

  Gillad av 2 personer

 2. Såg en kulinarisk larvig tävling på tuben mellan olika matlagare, bland andra den kände krögaren Per Morberg, de fick till uppgift lagra rätt på ett antal kryp med högst tveksamt kitinskal.
  Moraberg bröt omedelbart med ett garv mot uppställd regel laga mat på angivna insekter.
  Det blev en meny på Hummer.
  Jag gillar denna självsäkra kock.

  Gilla

   1. Man kan ju faktiskt baka själv på råvaror 🙂 Så på sätt och vis är det väl halvfabrikat.

    Gilla

  1. Om insekter används ska det tydligen finnas en notering på livsmedlets förpackning att konsumtion kan orsaka allergiska reaktioner hos personer med känd allergi mot kräft- och blötdjur samt husdammskvalster. 🙄

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s