Historien upprepar sig – snart kommer vi läsa om hur insmugglade vapen från Ukraina gynnar gängkriminella

Det är ingen direkt nyhet att hundratals vapen som beslagtagits i Sverige de senaste åren är insmugglade militära vapen från forna Jugoslavien där kriget rasade för snart 30 år sedan. SVT har rest till Balkan och granskat vapensmugglingen samt kan nu avslöja att många vapen som använts i den senaste våldsspiralen i Södertälje kommer från just forna Jugoslavien. Samtidigt som skjutningarna ökar i Sverige tjänar således smugglarna stora pengar på att leverera vapen till gängkriminella.

Ingen tycks dock ha lärt sig av historien med tanke på hur EU-länderna, inklusive Sverige, låtit vapenleveranser regna över Ukraina det senaste året – detta trots upprepade varningar om att mängder av leveranser inte nått sitt mål, utan istället hamnar på svarta marknaden samt sedermera når fram till de gängkriminella miljöerna i Sverige. Ukraina har redan ett rykte om sig att vara en av världens mest aktiva leverantörer av illegala handeldvapen.

Redan i maj uttryckte EU-kommissionären Ylva Johansson (S) oro över den mängd vapen som kommer att finnas efter kriget i Ukraina och att vapnen kan smugglas ut ur landet där de bland annat kan användas av kriminella nätverk i Sverige.

I april när Danmark, Sverige, USA och flera andra europeiska länder beslutat om att skicka vapen till Ukraina varnade man också för denna utveckling.

Militäranalytikern Larry Johnson konstaterade redan i våras att fransk polis rapporterat om att handeldvapen och ytluftsmissiler redan tagit sig via svarta marknader från Ukraina till Frankrike.

Pentagons pressekreterare John Kirby har dessutom konstaterat att det amerikanska försvarsdepartementet inte har en aning om vem som tar emot vapnen som skickas.

Men den politiska eliten är inte kända för att göra konsekvensanalyser innan man fattar beslut, särskilt inte när det på pappret är i ”godhetens” namn och medborgarna tycks inte reagera över att skattemedel används för att förlänga kriget, så farsen fortgår på bekostnad av den ukrainska befolkningen vars lidande bara har börjat.

#oopswediditagain

#followthemoney

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/insmugglade-militara-automatvapen-kopplas-till-skjutningarna-i-sodertalje

https://jennypiper.blog/2022/05/21/forsok-inte-fa-det-till-att-ni-inte-sag-det-komma/

10 reaktioner till “Historien upprepar sig – snart kommer vi läsa om hur insmugglade vapen från Ukraina gynnar gängkriminella

 1. Hej Jenny, sen många månader tillbaka en italiensk antimaffia åklagare (Gratteri) varnar om att olika maffia organisationer kommer att skaffa och sälja de vapen som västländerna levererar till Ukraina. Han påstår att efter knarket är just vapenhandeln den mest lönsamma aktiviteten.
  Men alla västerländska politiker, yvriga att visa solidaritet, bagatelliserar problemet. Dessutom varnar Gratteri om att Ukraina kommer att bli basen för alla brottssyndikater som en följd av den ombyggnaden av alla infrastrukturer och bostäder som kommer att äga rum. Mumma för korrumperade politiker, tjänstemän och brottslingar. Inte kan våra politiker erkänna att i detta krig finns andra korrumperade individer utöver den som utmålas som den värste.

  Gillad av 2 personer

  1. Man kan tänka sig vilket ”gottebord” detta blir för de som älskar att utnyttja systemet och lever på korruption och maffiafasoner. Precis som du skriver ”Mumma för korrumperade politiker, tjänstemän och brottslingar”. Glöm inte att det är vi som betalar kalaset med vår frihet, skatt och våra barns framtid.

   Gillad av 2 personer

 2. Medan Putin försöker att få Lukaschenko att gå in i kriget så visar Zelenskyy mod genom att ta sig till Bakhmut och tala med sina styrkor. https://www.president.gov.ua/en/news/prezident-ukrayini-v-bahmuti-zustrivsya-z-ukrayinskimi-vijsk-79973 Att ryssar ibland kommer över västvapen och säljer/ger dem till busar här i väst känner vi till. Så tro inte på att Ukraina säljer vapen till busar i väst. Eller förresten, var och en får tro på vad man vill. Även om det är bort i tok.

  Gilla

 3. I samband med krig så kommer vapen på drift, tyvärr. Det är dock ingen ursäkt för att Putin ska kunna skövla Ukraina utan att vi hjälper Ukrainarna. Vill vi få stopp på illegala vapen så måste Putin bort och Ryska militären sluta med att kriga i grannländerna!

  Gilla

  1. @Joshua december 20, 2022 kl. 21:57
   Det är ju precis det Ryssland arbetar på, att få stopp på USAs militära expansion och att USA och EU matar in vapen för att nazist regimen i Kiev ska skövla Ukraina, och i förlängningen Ryssland och Kina. Redan Hitler gjode upp dom planerna.

   Gilla

   1. uppstigersolen- vet inte var du hämtar dina fakta ifrån men är det från MSM/SVT osv så har du fått en väldig skev bild, nu säger inte jag att min källa år 100%. Men han samarbetar med 3 bloggar i Ukraina och lika många i bla i Luhansk men även en i Donetsk. Det har visat sig under lång tid att det han skriver stämmer mycket bättre än vad MSM/SVT vill veta av och rapportera om, nu är du väl en benhård förnekare. Men vill du se en annan vinkel så läs https://www.moonofalabama.org/2022/12/ukraine-sitrep-catastrophic-losses-failing-wonder-weapons-nato-escalation.html#more

    Om du vågar så kommer det att göra dig gott att se en bild av kriget som inte är vinklad enligt vad Nato/EU vill berätta och inte censurera.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s