Elbilarna kommer inte rädda klimatet och märkliga prioriteringar av regeringen när krisen står för dörren

Alla som köpt elbilar i tron att de ska rädda klimatet och spara pengar kan känna sig blåsta på konfekten, en ny studie från Karlsruhe Institute of Technology (KIT) i Tyskland påvisar nämligen motsatsen.

Enligt studien förbrukade elbilar cirka 175 gram CO2 per kilometer under första halvåret 2022 på grund av den genererade elen och produktionen. En modern dieselbil släpper däremot ut 153 gram CO2 per kilometer.

Om de tre sista tyska kärnkraftverken tas ur drift i april 2023, förutspår forskarna ett ökat värde på 184 gram koldioxid – 20,3% mer än med en dieselbil.

Enligt tidningen Bild kommer professor Thomas Koch från KIT, där 800 forskare forskar kring ämnet mobilitet, till en slutsats som motsäger alla politiska påståenden, nämligen att klimatet inte kan räddas med elbilar.

TÜV gör ett liknande uttalande:

”E-bilar måste köra minst 30.000 kilometer för att kompensera för CO2-balansen i förbränningsmotorer. Men det gäller bara om den drivs helt med grön el.”

I Tyskland genereras dock ännu mindre el från sol och vind än vad som redan är fallet på grund av för lite vind samt mörker på vintern. För närvarande produceras el huvudsakligen från fossila bränslen. Med den pågående nukleära utfasningen blir effekten ännu starkare.

En annan studie fann nyligen att e-bilar också är betydligt dyrare att underhålla än förbränningsmotorer. Ett välkänt institut har räknat ut att förbränningsmotorer inte bara är mycket billigare att köpa, utan också att underhålla.

Elbilar var tänkt att kompensera för de högre inköpspriserna med billigare underhåll jämfört med förbränningsmotorer. Detta har varit ett argument för att köpa elbilar, men det är inte längre sant enligt Ferdinand Dudenhöffers Center Automotive Research (CAR).

Efter det dyrare köpet är elbilar billigare vad gäller försäkring, el istället för bränsle, besiktning samt underhåll upp till och med avskrivning efter fem år än förbränningsmotorer med likvärdig utrustning och prestanda. Men enligt CAR kommer förhållandet att vända om några månader. Det visar en ny analys som affärsdagstidningen Handelsblatt rapporterat om. CAR-direktör Ferdinand Dudenhöffer gör det klart: ”Från 2023 kommer elbilar att ha en betydande kostnadsnackdel för konsumenterna i Tyskland.”

För analysen jämförde Dudenhöffer de totala kostnaderna för tre vanliga elbilar minus rabatter och en körsträcka på 15.000 kilometer per år med motsvarande förbränningsmodeller. För innevarande år hamnar han fortfarande på en genomsnittlig kostnad på 596 euro för elfordonen, medan förbränningsmotorerna hamnar på 631 euro. CAR har beräknat 32 cent per kilowattimme eller ett bränslepris på 1,87 euro per liter för 2022.

Enligt analysen kommer denna fördel på för närvarande 36 euro per år (tre euro i månaden) att vara borta redan under det kommande året. För det första är minskningen av subventionerna en orsak. Precis som man i Sverige tagit bort ”klimatbonusen”, har den tyska staten sänkt ”miljöpremien” på inköp. Så även om man antar ett osannolikt elpris på 32 cent per kilowattimme för 2023 skulle många e-bilar ha en årlig kostnadsnackdel på 408 euro (34 euro per månad) jämfört med förbränningsmotorer. Vid ett elpris på 50 cent stiger underskottet dessutom till 852 euro (71 euro per månad) jämfört med förbränningsmotorn.

Om ägaren huvudsakligen använder snabbladdningsstationer ökar de extra årliga kostnaderna till och med till 1.476 euro (123 euro per månad). Dudenhöffer räknar med att på grund av denna merkostnad kommer många köpare åter att välja en förbränningsmotor och skjuta upp köpet av en elbil.

Räkna med att dessa studier lär tystas ned i klimathysterins högborg Sverige där medborgarna nu bokstavligen betalar priset för decennier av ”grön” politik.

I dag meddelade för övrigt Konjunkturinstitutet (KI) att lågkonjunkturen som svensk ekonomi går in i nästa år beräknas pågå fram till minst 2025 samtidigt som statsminister UlfKristersson i sitt jultal varnade för det ekonomiska läget, där kommande år kan bli de tuffaste för Sverige sedan 90-talskrisen och finanskrisen.

Märklig prioritering av regeringen att i det här läget med fakta på bordet fortsätta driva på den skadliga gröna omställningen, stödja sanktionerna mot Ryssland som istället slagit hårt mot EU, stödja kriget i Ukraina med pengar och vapen, fortsätta med den pengaslukande migrations- och bidragspolitiken samt göra allt för att Sverige ska få det kostsamma Natomedlemskapet.

Men är man en puppet så är man – kosta vad det kosta vill.

#followthemoney

#vibetalar

Study: Diesel vehicles are more climate-friendly than electric cars

https://samnytt.se/sverige-gar-in-i-lagkonjuktur-varar-till-minst-2025/

6 reaktioner till “Elbilarna kommer inte rädda klimatet och märkliga prioriteringar av regeringen när krisen står för dörren

 1. Det är precis som du skriver, Jenny. ”E-bilar måste köra minst 30.000 kilometer för att kompensera för CO2-balansen i förbränningsmotorer. Men det gäller bara om den drivs helt med grön el.” Här gäller det att bilen har samma batteri under sin livstid för att kunna vara ett alternativ till en vanlig bil med förbränningsmotor. Ett batteri håller i bästa fall i ca 10-15000 mil sen måste man byta cellerna eller hela batteriet.

  Gillad av 1 person

  1. Verkligen? Vi importerade häromdagen el från utlandet motsvarande tre kärnkraftverk och oljeverk eldas. Har du belägg för att det i Sverige kommer vara fortsatt lönsamt att köra elbil?

   Du skrev för övrigt att du skulle lämna bloggen, men du gjorde visst aldrig slag i saken.

   Gilla

   1. Jag har inte påstått att det är mer lönsamt att köra elbil i Sverige. Jag ville bara poängtera att det inte är så enkelt att bara överföra resultat från ett land till ett annat. Sedan kör vi ju bil hela året och inte bara häromdagen, taget över hela året har Sverige betydligt högre andel fossilfri el än Tyskland och de flesta länder i Europa för övrigt.

    Ursäkta, ett litet återfall. Nu sticker jag…

    Gilla

 2. Jag var själv del av att utveckla elbilar i Kina för omkring 20 år sedan. Jag håller helt med rubriken.
  Problemet är inte bilarna, utan hur dom används och det transportsystem dom utgör en del av. Det är transportsystemet som måste förändras. De är ganska ointressant att göra om bara bilarna till el och sedan fortsätt att köra som förut.
  De ”elbilar” vi ser svämma över den västerländska marknaden idag och som är 2.8 tons miljömonster med batterier för 50 mils körning i 200 km/t är betydligt värre ur miljösynpunkt än de gamla fossilbilarna och dieselbilar. Anledning till att biltillverkarna säljer dom, och biltillverkarna är helt öppna om det, är pengar och vinst.
  Elbilarna typiskt i Kina väger 500 kg, går 70 km/t i 100 km mellan laddningar. Det är stadsbilar, olämpliga för långkörningar. Då blir elbilar en stor fördel för klimatet. Problemet är ett realistiskt pris för en sådan elbil är mindre än den vinst bilföretagen gör på en av sina 2.8 ton SUVar, och dom är helt öppna om det.
  Sedan använder Kina i mycket hög grad bildelning, Så utnyttjandet av elbilar blir väldigt högt.
  Dessutom, en elmotor går 100,000 mil i stadstrafik utan service, bevisat i processindustrin. Det gillar inte bilföretagen som vill kamma hem grova pengar på att göra service och sälja olja till fossilmotorer var 500 mil eller så.
  Sedan är just Tyskland inte något bra exempel för man genererar elektricitet med fossilkraft i stor utsträckning. Kina har länge satsat på vind, sol, kärnkraft, torium, och för framtiden, fusionskraft.
  Själv tror jag den svenska lågkonjunkturen kommer att bli permanent.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s