Massgraven i Izyum sannolikt inte ett krigsbrott – propagandaorganen rider igen

När svensk massmedia i morse slog upp nyheten om massgraven i Ukraina som enligt president Volodymyr Zelensky ska vara ett krigsbrott utfört av ryssarna, anade jag ugglor i mossen med tanke på hur storyn om massgravarna i Mauripol tidigare i år som också påstods vara krigsbrott från rysk sida, i slutändan visade sig vara fake news.

Nu har den tyska tidningen Spiegel tittat närmare på saken istället för att likt svenska medier vidarebefordra propagandan rakt av och konstaterar att gravarna som hittats vid Izyum sannolikt inte är en del av en massbegravning efter ett krigsbrott.

Enligt den ukrainska Missing Persons Commissioner handlar det inte om en massgrav, utan om många enskilda gravar. Oleg Kotenko sade till tv-stationen Nastoyashchee Vremja tidigare i kväll att han inte vill kalla det en massgrav, utan här begravdes människor på ett mer civiliserat sätt.

Människorna kan ha dött när ryska trupper attackerade och intog staden i slutet av mars enligt Kotenko. Några av begravningsentreprenörerna visste inte vilka de många döda var och det är därför det bara finns siffror på vissa kors. Myndigheterna försöker för närvarande hitta ett register över var kropparna hittades.

Polischefen Igor Klimenko sade tidigare i dag att att de flesta människor som begravdes nära Isjum tydligen var civila. -”Även om vi har information om att det finns soldater där har vi inte hittat en enda.”

Givetvis inte ett ord om detta i svensk media där man fortsätter bre på om det påstådda ”krigsbrottet” som EU självklart redan fördömt. Det är direkt pinsamt att se hur usel rapportering som sker från svensk massmedia som inte tycks känna till hur man förmedlar nyanserade nyheter. Tyvärr litar svenska folket dessutom på det narrativ som dagligen framförs.

Det är oavsett tragiskt med alla civila som måste sätta livet till och mycket beklagligt att se hur västländerna kallblodigt fortsätter finansiera kriget som förlängs för varje vecka man skickar mer vapen samt ekonomiskt stöd till den ukrainska regimen som har för avsikt att göra som de blir beordrade och avgöra konflikten på slagfältet – kosta vad det kosta vill.

#fuckpeace

https://www.spiegel.de/ausland/ukraine-isjum-grabfunde-wohl-kein-kriegsverbrechen-wie-butscha-a-b1754ee1-4d47-45b0-b00a-03b434d32bbe

https://jennypiper.blog/2022/04/25/fool-me-once-fool-me-twice/

5 reaktioner till “Massgraven i Izyum sannolikt inte ett krigsbrott – propagandaorganen rider igen

 1. Nu har FN sänt personal som ska undersöka platsen så om en kort tid så vet vi om det är ytterligare krigsbrott att lägga till på Rysslands redan digra lista.

  Gilla

  1. Ja precis som FN:s inspektörer gjorde med kärnvapenanläggningen som Ukraina anföll även under deras besök – raka rör liksom. Nej just det, de vågade i slutändan inte rakryggat kritisera Ukraina.

   Gilla

 2. En del tyska tidningar har korrigerat uppgifterna om att de hittade en massa bakbundna lik med snaror runt halsen. Nu är det tydligen bara en kropp kvar som verkar bakbunden.

  ”Reuters reportrar såg inga lik med rep runt halsen i Izyum.
  I motsats till vad som tidigare rapporterats av nyhetsbyrån Reuters såg Reuters reportrar inga kroppar med rep runt halsen i Izyum. Reuters hade tidigare talat om flera kroppar med rep runt halsen och händerna bundna. Detta bekräftades av Reuters reportrar som fanns på plats. Nyhetsbyrån rättade dock senare till detta.

  Nyhetsbyrån AFP skriver dock att åtminstone en av kropparna som grävts upp i närheten av Isjum har sina händer bundna. Om det var en civil eller en soldat kunde inte fastställas på grund av kroppens tillstånd, som en AFP-korrespondent på plats rapporterar. Reuters rapporterar också om döda kroppar med händerna bundna bakom ryggen i Izyum, med hänvisning till den lokala guvernören.”

  https://www.n-tv.de/politik/23-39-Russische-Reserven-laut-Lambrecht-kleiner-als-gedacht–article23594756.html

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s