Ung kvinna död efter att ha gripits av Irans moralpolis

Sedan den förhatliga hijaben blev obligatorisk att bära för kvinnor i Iran strax efter landets revolution 1979, med en klädkod som innebär att kvinnor är skyldiga att helt täcka sitt hår offentligt och bära långa, löst sittande kläder, har otaliga kvinnor som brutit mot den strikta klädkoden blivit trakasserade samt arresterade av Irans så kallade moralpolis.

22-åriga Mahsa Amini är det senaste offret för kvinnoförtrycket och hon fick även sätta livet till. Mahsa hade tidigare i veckan rest från Irans Kurdistan-provins till huvudstaden Teheran för att besöka släktingar när hon greps av Irans sedlighetspolis, känd som ”Gasht-e Ershad”, för att ha burit sin hijab på ett olämpligt sätt – det vill säga att hon inte helt täckte håret.

Hennes bror Kiaresh berättade för nyhetswebbplatsen Iran Wire att medan han väntade utanför polisstationen på att hon skulle släppas, körde en ambulans fram och tog henne till sjukhus. Han fick veta att hon hade fått en hjärtattack och hjärnblödning samt nu låg i koma. Det gick bara två timmar mellan hennes arrestering och att hon fördes till sjukhus samt sedermera avled. Brodern har lovat att lämna in en brottsanmälan.

Enligt ett uttalande från polisen i Teheran bekräftar man att hon hade häktats för ”förklaring och instruktioner” om klädreglerna, tillsammans med andra kvinnor och att Mahsa fick ”hjärtproblem” när hon var frihetsberövad. Men aktivister avfärdar detta som nonsens och menar att Mahsa blev slagen av poliser.

Aminis berättelse har väckt upprörda känslor på sociala medier, både i och utanför Iran. Mahmoud Sadeghi, en tidigare medlem av Irans parlament, skrev i går på Twitter: ”Vad säger den högsta ledaren [Ali Khamenei], som med rätta fördömde den amerikanska polisen vid George Floyds död, om den iranska polisens behandling av Mahsa Amini?”

Twitterkontot @rezahajilou påpekade att Aminis högra öra såg blodig ut i en allmänt delad bild av henne liggande i en sjukhussäng. ”Mahsa Aminis öron har blödit. Med största sannolikhet var hennes skalle bruten och hennes öron blödde på grund av en kraftig misshandel. Berättelsen om hjärtattack är en lögn. Vi har att göra med ett fruktansvärt brott”.

I mitten av juli greps en annan ung iransk kvinna, Sepideh Rashno, efter att ha blivit inblandad i en tvist på en buss i Teheran med en annan kvinna som anklagade henne för att ha tagit av sin huvudduk. Hon greps av revolutionsgardet och dök upp på TV i vad aktivister sade var ett påtvingat erkännande. Hon släpptes mot borgen i slutet av augusti efter ungefär en och en halv månad i fängelse.

Nog för att det är uppåt väggarna fel att manliga ”andliga” och politiska ledare ska tvinga kvinnor att täcka sitt hår samt diktera villkoren för hur de ska klä sig, men något som är värre – enligt min uppfattning – är när kvinnor attackerar och misshandlar andra kvinnor för att de inte följer de ologiska lagarna samt bistår moralpolisen i gripanden. Har de ingen som helst förståelse för sina medsystrar? Varför kämpar de inte tillsammans för valfrihet istället för att medverka till kvinnoförtyck? Kvinnorättskämpen Masih Alinejad har delat en video på sitt Twitterkonto som visar detta och det är vedervärdigt. Dessa kvinnor är en skam för det täcka könet.

#låtallakvinnorfåkännavindenblåsagenomhåret

https://english.alarabiya.net/News/middle-east/2022/09/16/Iranian-woman-beaten-by-police-for-not-wearing-hijab-dies-after-coma

https://twitter.com/AlinejadMasih/status/1570770630978719744?s=20&t=ScfDHYpz0JvHyCIWFDwclA

6 reaktioner till “Ung kvinna död efter att ha gripits av Irans moralpolis

 1. Såg en dokumentär på You Tube som en svensk-iranier har lagt ut. Hur kvinnor som lekte syster duktig slog ner sina ”medsystrar” för att de inte klädde sig anständigtd efter Khomeini maktövertagande. De självutnämnda moralpoliserna ville göra sig moraliskt och socialt överlägsna på andras bekostnad. Det är en snutt på ca 15 minuter med ihopklippta dokumentära snuttar som visar Iran innan som en modern sekulär stat och efteråt som blev ett mörkt helvete. Vänstern ville få bort shahen från makten då de ansåg att det var ett korrupt klass-samhälle. Men det blev ett minst lika hemskt samhälle efteråt men under religiös täckmantel. Han varnar för att den politisk korrekta vänstern i Sverige inte förstår vilka krafter de har att göra med, I Iran var denna motsvarighet nyttiga idioter åt islamister. De första dessa mörka teokratiska krafter gjorde var att kasta vänsterrevolutionärer i fängelse eller avrätta dom utomhus som folknöje till den övriga allmänhetens beskådande.

  Gilla

  1. Ifall du har Netflix så kan du titta på dokumentären &Drottningen och jag&. En berättelse där en vänsteraktivist träffar före detta drottningen av Iran och deras samtal är väldigt intressant. Jag tror inte att många förstår kraften och beslutsamheten hos islamister.

   Gilla

 2. Hej Rolf. Jag har inte Netflix. Men denna dokumentär ”Drottningen & jag” har jag sett redan på Svt. Mycket sevärd att se. Hon interjuvar shahens änka Farah Diba.

  Gilla

 3. Ja, det är rent bedrövligt att iranska kvinnor inte står upp för sina medsystrar som du säger Jenny, men jag upplever det nästan ännu mer stötande när svenska kvinnor som kallar sig feminister och säger stå för kvinnans fri-och rättigheter, inte ens svenska kvinnor fördömer detta kvinnofientliga plagg. Svenska kvinnor är lika medskyldiga till att detta plagg bärs här som kvinnor i Iran. Om inte ens svenska kvinnor, med våra politiker i spetsen kan stå upp för kvinnans fri-och rättigheter då är det riktigt illa. Men här blir ju vi kallade för rasister och nazister och jag vet inte alla epitet man kan hitta på oss om vi yppar en enda minsta lilla bokstav om detta. För att vara rent krass, så hejar svenska feministiska (skall tilläggas) kvinnor på Islamismen, som jag ser att det är.
  All heder till dig som sprider dina ord.
  Vänligen Nina

  Gillad av 1 person

  1. Signaturen ”Nina” skrev…

   ”Om inte ens svenska kvinnor, med våra politiker i spetsen kan stå upp för kvinnans fri-och rättigheter då är det riktigt illa. Men här blir ju vi kallade för rasister och nazister och jag vet inte alla epitet man kan hitta på oss om vi yppar en enda minsta lilla bokstav om detta.”

   Det är inte bara stigmatiseringen —
   beskyllningar från politiker och debattörer m.fl. om rasism och islamofobi, vilket har skapat en ”tystnadskultur” [*] (varför denna benämning väljs i stället för åsiktsförtryck är okänt)
   — som är riktigt illa för Sveriges mångkulturella situation och gemenskap.

   Det är minst lika illa när domstolens nämndemän, som uttolkare av lagen, ger islamister rätt när de känner sig ledsna och kränkta.

   (Ordet och personen muslim ska förbli neutralt. Benämningen ”islamist” beskriver den sortens muslimer som förväntar och kräver att Sverige anpassar sig, vilket är höjden av respektlöshet hos en främling i ett nytt samhälle.)

   Det innebär att islamister nu kan exploatera rättsväsendet för att tvinga Sverige att anpassa sig till deras osvensk sätt att på ett markant sätt ge uttryck för sin privata religiösa övertygels i offentligheten och som skyddar dem mot allmänhetens tyckanden, kritik och hån.

   Sex exempel:

   1.
   2022-04-28 Kungälvs-Posten
   ”Äldre man ofredade kvinna – utreds som hatbrott”

   – En äldre man misstänks ha ofredade en yngre kvinna på måndagen. Mannen ska enligt anmälan kallat henne för påskkärring. Själv är mannen upprörd över hur polisen agerade när de ville tala med honom.
   – Ärendet utreds av hat- och demokratigruppen hos polisen i Göteborg.
   – Han tillstår dock att han hejat på kvinnorna som satt på en bänk utanför vårdcentralen dit han var på väg, och sagt [sic] dem för ”HEJ PÅSKKÄRRINGAR”.

   2.
   2021-10-14 Sveriges Television
   ”Islamkritiker åtalas för ofredande – hängde ut lärare”

   – Islamkritikern och ex-politikern Tomas Lundberg åtalas nu vid Blekinge tingsrätt efter att ha hängt ut fyra muslimska Ronnebylärare med bild i sociala medier. SJÄLV NEKAR HAN TILL BROTT.
   – Till bilden [7 lärare vara 4 i slöja] kommenterade Tomas Lundberg bland annat att ”barnen i en skolklass inte ska behöva ha lärare som genom sin skrämmande klädedräkt uttrycker sympati för främmande relgiösa åskådningar och i samma inlägg nämna daesh”, skriver åklagaren i stämningsansökan.
   – Det är helt absurt och väldigt olyckligt, för någon kan tro att jag är emot islam eller muslimer som folkgrupp eller religion, och det är jag definitivt inte. Jag tycker att det är fel att de har hijab på sig i skolan och det står jag för, säger Tomas Lundberg.

   (2022-05-17 Samnytt.se, fd. Avpixlat: ”Tomas kritiserade hijablärare på dotterns skola – DÖMS för ”brott’ ”
   – En av hijablärarna framför till polisen att hon vill ha 12.000 kronor i skadestånd och att Tomas skickas på en TVÅNGSKURS om islam. Detta för att ”hans brott är inget annat än okunskap”.)

   3.
   2020-10-28 Sveriges Radio
   ”Ovanlig dom: Kvinna döms för förolämpning”

   – Den kvinnan som stått åtalad för förolämpning mot en apoteksanställd i Jönköping döms till 40 dagsböter på sammanlagt 3.600 kronor och ska också betala skadestånd på 5.000 kronor.
   – Det var i somras som den åtalade kvinnan i kön på apoteket kommenterade den slöja som den anställda bar, och undrade om hon var tvingad att bära den och att den var ful.
   – Receptarien har i förhör berättat hur ledsen och kränkt hon blev och att hon diskuterar gärna varför hon har slöja, men inte på det här sättet.
   – DEN DÖMDA KVINNAN HAR NEKAT TILL ATT HA BEGÅTT NÅGOT BROTT.

   4.
   2020-09-11 Sveriges Television
   ”Bromölla får inte förbjuda bön på arbetstid”

   – Förvaltningsrätten i Malmö upphäver Bromölla kommuns beslut om förbud mot bön på arbetstid. Kommunens beslut anses strida mot bestämmelserna om religionsfrihet i grundlagen och Europakonventionen.

   5.
   2018-11-21 Sveriges Television
   ”Klagomål mot böneutrop avslås”

   – Klagomålen mot böneutrop i Växjö [Araby] får inte gehör i förvaltningsrätten i Malmö. Domstolen avslår överklagandena från människor som bor i närheten av högtalaren som en gång i veckan sänder ut förinspelade böneutrop under tre minuter.
   – ”Jag [Ismail Abu Helal, imam] hoppas det sätter stopp för GNÄLLANDET. Det kommer alltid finnas folk som inte gillar det vi gör men vi är en del av samhället och har både rättigheter och skyldigheter som alla andra.”

   6.
   2018-08-15 Lag & Avtal.se
   ”Vägrade skaka hand – får rätt i AD”

   – En OENIG Arbetsdomstol anser att en kvinna som vägrade skaka hand med män diskriminerades när ett företag avbröt ett rekryteringsförfarande med henne. Företaget måste nu betala 40.000 kronor i diskrimineringsersättning.

   *

   Det är förvånade att så många muslimer inte har reagerat — eller svenska kvinnor, som ”Nina” skriver — när deras religiösa/kulturella kollektiv inte ”stå[r] upp för kvinnans fri-och rättigheter” som gör en kvarts miljon medborgare mindre fria än övriga:

   2017-05-29 Aftonbladet
   ”Forskare: 240.000 unga i Sverige kan vara drabbade”
   – I de 200 rättsfall som Aftonbladet granskat kommer det dolda förtrycket fram. 240.000 unga i Sverige kan leva under hedersförtryck.
   – Mörkertalen är enorma.
   – Hedersförtryckta i kristna svenska församlingar eller vuxna ingår inte heller.
   – Vågar inte berätta

   Rimligen är antalet ”förövare” minst lika många i detta osvenska förtryck, och hur stor andel av muslimer i Sverige som är passiva/blundande åskådare är svårt att säga. Minst lika många som ”förövarna” är min gissning. Alltså mer än 500.000 som medvetet eller omedvetet bidrar till detta förtryck.

   Det blir svårt att veta hur man ska förhålla sig till en person som visar att denne är muslim. Vilken av de fyra kategorierna tillhör denne? Förtryckt, förtryckare, passiv eller kritiker?

   *

   En lärdom av allt detta är att det finns en påtaglig risk att hamna i brott- och straffregistret om man säger fel saker till fel sorts muslim… en islamist, som inte bidrar till sammanhållningen och orsakar splittring, och som jag inte vill ha i Sverige: Jag vill ha tillbaka min frihet (som jag var omedveten om för inte så länge sedan) att, om jag så önskar, kommentera folk som på ett iögonfallande sätt uttrycker sin personlighet eller ståndpunkt i offentligheten.

   [*]
   2022-09-05
   Socionomen (Akademikerförbundet SSR)
   Krönika: Maria Wallin (gängexpert)
   ”Tystnadskultur tvingar duktiga medarbetare att bli passiva vittnen”

   – Det senaste året har ordet tystnadskultur förekommit i olika debatter.”
   – Den omfattande sociala problematiken i de utsatta områdena är särskilt omgärdad av normer om tystnad.
   – HEDERSPROBLEMATIK, normalisering av aga i uppfostringssyfte, social oro, liksom ISLAMISM, parallella system, traditionalism, släktbaserade och territoriella kriminella nätverk har under längre tid tydligt utpekats som ”politiskt känsliga” arbetsfält.
   – Jag har mött rädsla, ångest, känslor av otillräcklighet, meningslöshet och frustration hos tjänstemän som sitter i en helt omöjlig situation där de har uppdraget att arbeta mot en problematik deras chefer inte vill kännas vid eller se.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s