Turkiet på väg in i SCO och Indien börjar handla i Rupier med Ryssland

Den växande ekonomiska alliansen Shanghai Cooperation Organization (SCO) ser ut att få sällskap av Turkiet enligt ett uttalande av president Recep Tayyip Erdogan under gårdagen som kom efter gruppens toppmöte i Samarkand, Uzbekistan, där Erdogan deltog som en speciell gäst.

-”Våra relationer med dessa länder kommer att flyttas till en helt annan position i och med detta steg. Självklart är målet att formellt gå med i gruppen.”

SCO är nu en av världens största regionala block och samlar för närvarande Kina, Ryssland, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Uzbekistan, Indien och Pakistan. Det finns också fyra observatörsstater – Afghanistan, Mongoliet, Vitryssland och Iran – som försöker bli fullvärdiga medlemmar av blocket, där de två sistnämnda nationerna redan har inlett anslutningsprocessen.

Turkiet, tillsammans med Armenien, Azerbajdzjan, Kambodja, Nepal och Sri Lanka, är för närvarande erkända som en speciell ”dialogpartner” för gruppen. SCO lanserade redan i september 2021 processen för att bevilja sådan status även till Egypten, Qatar och Saudiarabien.

Erdogan som länge gjort sig känd för att spela på båda sidorna har en fot i Nato och en i Brics samt snart även i SCO. I det långa loppet torde detta vara en omöjlig sits om man vill framstå som förtroendeingivande, men Erdogan tycks alltid ha en räv bakom örat och följer den som betalar högst.

Förutom att det snabbt växande Brics och SCO som alltfler länder vill ansluta sig till utgör en maktfaktor som håller på att köra om västvärlden, är det också intressant att notera att Indien snart kommer lansera handel med rupier med Ryssland, vilket chefen för Federation of Indian Export Organizations (FIEO) deklarerade tidigare i veckan.

Detta kommer efter att State Bank of India gått med på att förenkla en ny betalningsmekanism för att underlätta handeln med rupier med Ryssland och även andra banker har visat intresse. Det är ett slags valutabytesavtal som kommer att gynna båda ländernas ekonomier eftersom det kommer kringgå restriktionerna och det finns således inte något behov av en tredje valuta.

Indien har redan en bra rupierbetalningsmekanism i Iran och avser att göra samma sak med Ryssland. I juli utfärdade Indiens centralbank, Reserve Bank of India, ett cirkulär som uppmanade nationella långivare att införa ytterligare arrangemang för import- och exporttransaktioner i rupier. Åtgärden utformades för att minska rupiernas beroende av dollarn och ses också som ett incitament för att öka handeln med Moskva.

Indiens export till Ryssland sjönk med ungefär en tredjedel i april-juli på grund av omfattande västerländska sanktioner mot Moskva, men enligt A. Shaktivel, kan handeln med rupier öka den indiska exporten till Ryssland med cirka 5 miljarder dollar under innevarande räkenskapsår.

För att undvika västerländska sanktioner byter indiska företag redan till asiatiska valutor i transaktioner med Ryssland. Moskva förväntas namnge banken för ömsesidiga uppgörelser i rupier inom två veckor. Samtidigt arbetar Moskvabörsen på en plan för att lansera handel med den indiska valutan i ett försök att komma bort från den amerikanska dollarn och euron.

Meanwhile in Bryssel…. kräver von der Leyen och Borrell att EU-länderna håller linjen och fortsätter med sanktionerna som sänker hela Europa. Ingen i maktposition förutom Ungern opponerar sig mot detta Kamikazeuppdrag och de är nu ute i kylan när övriga puppets sagt sitt. Så vi fortsätter att betala för ”en god sak”.

#followthemoney

https://www.rt.com/news/563009-erdogan-turkey-sco-membership/

https://www.rt.com/business/562857-russia-india-rupee-trade/

8 reaktioner till “Turkiet på väg in i SCO och Indien börjar handla i Rupier med Ryssland

  1. Såg nu på morgonen på France-info att Nancy Pelosi hade gjort ett överraskande besök i Armenien. Verkar ha varit igår? Kan det ha att göra med detta du skriver i artikeln?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s