USA på god väg att förlora sin ledande ställning och kollapsen spås vara oundviklig

Författaren till boken ”Plan against the market”, Pasquale Cicalese, har skrivit en intressant artikel i den italienska veckotidningen l’AntiDiplomatico, där han proklamerar att USA:s kollaps är ostoppbar. Cicalese motiverar sitt argument med tre punkter: Kärninflationen i USA steg från 5,9 till 6,3%, Wall Street tappade 5% I tisdags och har ännu inte återhämtat sig samt värdepappersföretaget Blackrock tappade 7,5% samma dag.

Cicalese konstaterar att maktbalansen skiftar och hegemonen USA tappar ständigt i styrka. Inflation driver inte bara räntorna från Federal Reserve, utan korroderar också tillgångsprisinflationen. Blackrock, som inte är något annat än ett förvaringsinstitut för andras pengar, fruktar för närvarande att dess globala kunder drar tillbaka sina pengar.

Enligt Cicalese har USA – som har levt av andras pengar i 60 år – försökt attrahera kapital och de har lyckats med européerna, men andra delar av världen, som exempelvis Kina, kommer inte att låta sig övertygas. Dessutom har bristen på produktion och inflationsskillnaden mot Kina lett till den ekonomiska oron i USA och Europa. Tillgångarna håller på att tömmas och detta kommer så småningom att leda till förstörelsen av fiktivt kapital, vilket – tillsammans med en obefintlig tillverkningsekonomi – skulle innebära förlusten av USA:s hegemoni.

Kina har noterat västvärldens kollaps och vänt sig inåt. Il sole 24 ore, en italiensk nationell affärstidning som ägs av den italienska arbetsgivarorganisationen Confindustria, gav ytterligare några oroväckande siffror.

1950 var andelen sysselsatta i amerikansk industri 30%, idag är den 8%. USA:s andel av världshandeln var 25,3% år 2000, i dag är det 16,9%. Andelen mellanprodukter, som återspeglar överlappningarna mellan produktionssystemen, har minskat ännu mer, från 24,5 till 16,1%. USA:s andel av tillverkningsindustrin sjönk från 23,2 till 15,7% mellan år 2000 och 2008 och enligt Brown Universitys Costs of War Project, har konflikterna som förts av USA under detta århundrade kostat 8.000 miljarder dollar och räknas fortfarande.

Cicalese kommenterade: ”Jag skulle vara intresserad av att veta hur många av de 8% som är anställda inom industrin som arbetar inom försvarsindustrin; ett land som inte producerar någonting, med hundratals miljoner medborgare som lever på åhörarkopior och några tiotals miljoner engagerade i fastigheter, finans, försäkringar. Vi italienare är inne på samma väg. När det finns en hittills outtalad protest från småföretagare, frilansare och återförsäljare, skyll inte på ”affärsinnehavarna”. De är bara ett tecken på vad som har pågått i vårt land i decennier.”

Det uppskattas att hälften av USA:s ekonomiska produktion beror direkt eller indirekt på militär- och försvarsindustrin. I samband med siffrorna ovan bådar detta inte gott för kriget i Ukraina och sabelrasslet med Kina om Taiwan. ”Det dominerande narrativet för att hålla Pentagonbudgeten i sin nuvarande storlek är fortfarande Kina, Kina, Kina. Det spelar ingen roll att de största utmaningarna från Peking är politiska och ekonomiska, inte militära, säger William Hartung i The Nation. Hälften av ledamöterna i styrelserna för vapentillverkande företag, som arbetar som konsulter för vapenindustrin, eller för tankesmedjor kraftigt finansierade av samma entreprenörer, tjänstgör i US National Defense Strategy Commission, ett organ med kongressmandat som har till uppgift att övervaka Pentagons officiella strategidokument. Föga överraskande har kommissionen krävt en årlig ökning på 3-5% av Pentagons budget.

Under tiden fortsätter EU:s politikerelit att agera puppets och se till att vi tillsammans med USA hasar oss fram mot det oundvikliga stupet.

#followthemoney

https://freewestmedia.com/2022/09/18/the-crisis-facing-the-us-expressed-in-3-numbers/

https://www.lantidiplomatico.it/dettnews-il_crollo_inesorabile_degli_usa_in_3_dati/29785_47325/

5 reaktioner till “USA på god väg att förlora sin ledande ställning och kollapsen spås vara oundviklig

 1. Riktig analys, dollarn har snart bara pappersvärde. USA har använt dollar som pengamaskin i många år. Ryssland har under många år köpt guld som bakomliggande värde mot sin valuta.

  Gillad av 1 person

 2. USA är inte något ledande land när det gäller produktion av tillverkade varor, inom den sektorn är Kina betydligt större! Ryssland har produktion, men inte men inte mycket som efterfrågas utomlands. Inom produktion av tjänster är dock USA större, även Indien är stora och ett par länder i Asien växer inom den sektorn. Det är dock ganska meningslöst att diskutera, politisk makt handlar iofs delvis om ekonomisk makt och idag är Kina den stora utmanaren till USA. Den militära kapaciteten är dock det viktigast om ett land vill ha makt. Här är det USA och Kina som är konkurrenter, Kina har så klart en större arme, men hur teknisk avancerad är den jämfört med den amerikanska? Att Kina har avancerad teknologi är helt klart, frågan är hur spridd den är inom militären? Ryssland har i princip ingen avancerad teknik kvar att använda i sitt krig i Ukraina, visst har de kvar avancerat tekniska vapen, men inga de vågar undvara för att använda i Ukraina. Kina har inte direkt invaderat något annat land än Vietnam och det var väl 40 år sedan?
  Att sedan byta ut dollarn mot yen lär ta väldigt lång tid, euron är väl den enda valuta som vunnit mark mot dollarn?

  Gilla

  1. ”Ryssland har produktion, men inte men inte mycket som efterfrågas utomlands.” Det har du rätt i men det som Ryssland har är naturtillgångar som hela världen vill åt. När det gäller militärt mellan USA och Kina så har vi sett USAs militär i Afghanistan och där har de verkligen inte imponerat på något sätt, visst har de tekniska vapen men i krig så behövs vanliga soldater och de visade Talibanerna hur svårt de är att vinna ett krig med bara avancerade vapen. Kinas arme har vi inte sett så mycket av än, inte i ett skarpt läge, så fram till dess får vi bara vänta och se.

   Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s