Narkotika och vapen flödar obemärkt in i Sverige

Det är inte bara vården i Sverige som går på knäna med fatala följder, även andra sektorer lider av såväl stor resursbrist som brist på fungerande ledarskap. Rättsväsendet där framförallt polisen länge varit i fokus är ett sådant exempel, men även Tullmyndigheten som inte fått lika stor uppmärksamhet trots deras tuffa situation.

De många grovt kriminella gängen i Sverige uppmärksammas regelbundet i media och våra politiker har haft otaliga debatter i ämnet, där man tävlar om vem som har de bästa förslagen för att få bukt med problemen som grundar sig i smuggling av narkotika och vapen. Men även fast man har sett en explosionsartad ökning av narkotikasmuggling de senaste åren, ligger antalet tullare fortfarande på 2012 års nivå – vilket ingen tycks diskutera och som får allvarliga följder.

Det rullar dagligen 20.000 lastbilar över Öresundsbron och in i Malmö medan det ankommer 3.000 lastbilar till Trelleborgs hamn. På många av dessa lastbilar transporteras det illegala varor som narkotika och skjutvapen. Utöver detta smugglas även stora mängder i personbilar, på Öresundstågen eller via fritidsbåtar – varor som sedan hamnar hos gängkriminella och knarklangare.

På grund av personalbristen på Tullverket passerar tonvis med narkotika och vapen obemärkt in i Skåne varje år, vilket bekymrar Oscar Lindvall som är biträdande kontrollchef på Tullverket Syd.

-”Jag är väldigt orolig över konsekvenserna det får att vi släpper in så stora mängder narkotika till landet och när vi är för få personal missar vi mycket av det stora inflödet.”

Med tanke på att den konfiskerade mängden narkotika inte minskar överlag samt att tillgången på skjutvapen upprätthåller den kraftiga vågen med dödligt våld som också är ett ökande samhällsproblem, är det viktigt att ta tag i det här – särskilt när man är medveten om att så stora mängder flödar obemärkt in i landet.

Så vad gör våra makthavare åt bristen på tullare, där det råder akut brist inom kustbevakningen? Inget uppenbarligen, eftersom varken Kustbevakningen eller Tullverket tilldelades några direkta anslag i vårbudgeten, trots att man den 1 mars överlämnade sina budgetunderlag till regeringen med en utförlig beskrivning av problemet som är direktrelaterat till brottsbekämpningen.

Uppenbarligen tyckte våra riksdagsledamöter att det är viktigare att ge mer pengar till klimatet, covidvaccinering och flyktingmottagande samt därmed göda de kriminella nätverken i Sverige som får fortsatt fritt spelrum för sina smuggelverksamheter som de livnär sig på. Därtill har man inga problem med att skicka vapen och miljarder skattekronor till Ukraina – vapen som snabbt hamnar på svarta marknaden. Jodå, vi prioriterar rätt saker i Sverige!

#viharvälingaproblem

https://www.sydsvenskan.se/2022-06-25/tullverket-larmar-fritt-blas-for-narkotika-till-malmo

https://www.tullkust.se/nyheter/tull-kust/tull-kust-om-tullverkets-och-kustbevakningens-budgetunderlag

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/satsningar-pa-35-miljarder-i-regeringens-varbudget

3 reaktioner till “Narkotika och vapen flödar obemärkt in i Sverige

 1. Jag läste just en artikel på DN

  Att dansa med djävulen i Guds stad
  https://www.dn.se/varlden/att-dansa-med-djavulen-i-guds-stad/

  Det är en berättelse hur narkotika, våld, vapen och död har blivit det normala i en stad i Rio de Janeiro i Brasilien. Ingen bryr sig när tonåringarna går omkring med ett automatvapen hängande på axeln.

  Vad som slog mig, är ju att det är dit Sverige är på väg, idag bara lite tidigare i utvecklingen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s