Pengar som görs av luft – efterkrigstidens värsta lågkonjunktur är nära förestående

I helgen hölls en konferens i Wien där ekonomiska experter deltog och man diskuterade utförligt bristerna i det västerländska monetära systemet (ett system som syftar till att undvika alltför stora växelkursfluktuationer som kan vars skadlig för handel, investeringar och ekonomisk tillväxt) samt den stora återställningen (the Great Reset).

De två första talarna – ekonomen Keith Weiner (ledande auktoritet inom guld, pengar och krediter samt ordförande för Gold Standard Institute USA) respektive Thorsten Polleit (hedersprofessor i nationalekonomi vid University of Bayreuth sedan 2014 samt chefsekonom på Degussa sedan april 2012) – behandlade det monetära systemet och centralbankernas roll, där Polleit ser en svår lågkonjunktur komma.

Keith Weiner tog upp den allt värre inflationen av energi och mat. Centralbanker är under ökad press att vidtaga åtgärder, det vill säga höja räntorna, för om det inte görs kan den politiska stämningen snart förändras eftersom medborgarna inte är nöjda med energipriserna och när människor inte längre kan sätta mat på bordet kan situationen eskalera.

Enligt Polleit låg ett försök att krossa kapitalismen eller det som finns kvar av den bakom såväl klimatkrisen som nedstängningarna under Coronakrisen.

Centralbankerna har de senaste åren blivit mer och mer maktfullkomliga och bestämmer vilken regering som ska avsättas eller inte. Centralbankerna har också möjlighet att kontrollera om och vilka företag som får lån, vilket motsvarar direkt centralisering av krediten som medför att centralbankerna är den främsta drivkraften för den nuvarande ekonomiska röran.

Enligt Polleit är så kallade ”fiat-pengar” (pengatryckning) inflationsdrivande, så den tappar sin köpkraft eftersom den helt enkelt kan ökas genom att trycka pengar. Detta gynnar några få på bekostnad av många och denna ojämna fördelning kallas Cantillon-effekten. Omfördelningen är särskilt skadlig eftersom staten drar nytta av inflationspengar som den lättare kan betala sina skulder med. Å andra sidan gör fiat-pengar att marknadsräntan sjunker artificiellt, vilket i sin tur leder till att samhället lever över sina tillgångar och blir överskuldsatt.

Fiat-pengar leder således oundvikligen till en skuldekonomi där skulden ökar snabbare än inkomsten. Resultatet blir enligt Polleit att de globala skulderna vuxit till totalt 350 miljarder dollar år 2021.

Genom den amerikanska centralbanken (Fed) har penningmängden ökat med 43% de senaste åren och med 20% genom den Europeiska centralbanken (ECB). Euron har därför tappat omkring 40% av sin köpkraft under de senaste fem åren.

Försörjningsflaskhalsar, låsningar och kriget i Ukraina har orsakat brist. Den ”negativa prischocken” möter nu en baksmälla i penningmängden eftersom denna expansion av centralbankerna har lett till extrem inflation.

Enligt Polleit är fiat-pengasystemet en enhet som består av olika aktörer och dessa aktörer har ett intresse av företagens samt befolkningens ekonomiska beroende. Majoriteten görs beroende av vad Polleit kallar ”kollektiv korruption”, som är ett existentiellt intresse för banker och finanssektorn eftersom de är kända för att skriva ut nya pengar ur tomma luften.

För att förhindra att systemet kollapsar införs handelsförbud eller så manipuleras räntorna. Folk märker nu de stigande priserna på konsumtionsvaror och termer som ”grön inflation” syftar till att dölja vilka de faktiska syndabockarna är eftersom problem med leveranskedjan, giriga entreprenörer eller ”Putins krig” inte är ansvariga för detta, utan enbart centralbankerna.

Hög inflation sänker förtroendet enligt Polleit och centralbankerna höjer därför räntorna för att behålla förtroendet samt dölja bedrägerierna.

När hyperinflation inträffar, som till exempel skedde i Argentina, Brasilien och Ukraina, förstörs fiat-pengar. Hög inflation däremot kan användas i åratal (5-15% per år), som i exempelvis Turkiet. Den högre penningmängden ledde till kraftigt ökade priser på varor. Inflationen har fluktuerat mellan 10-24% genom åren och är nu över 70%.

Världen är just nu på väg mot en särskilt allvarlig kris och de västerländska omfördelningsdemokratierna är särskilt hårt drabbade. Polleit anser att en framtida hyperinflation liknande den i Weimar 1922 är fullt möjlig.

Dagens marknader är inte fria på grund av regleringar, lagar och även de höga skatterna, där människor styrs centralt via centralbankspengar. Det här är en sorts kollektivism enligt Polleit, vilket är precis den stora återställningen och den stora förvandlingen som Klaus Schwab (WEF) har i åtanke.

Enligt Polleit är dessa neomarxistiska ideologier och fiatpengarna nödvändiga för att dölja kostnaderna för den totala sociala omstruktureringen. För att göra detta måste den fria marknaden begränsas mer och mer samt slutligen sluta i en kommandoekonomi, det vill säga en ”Kinaficering” äger rum.

Polleit befarar att situationen kommer försämras på grund av den antikapitalistiska stämningen i politiken som kan bli efterkrigstidens värsta lågkonjunktur. Eftersom räntorna inte kommer höjas massivt har köpkraften ändå sjunkit med 40%, vilket gör att sparandet också krymper. Enligt Polleit har därför slutet på Fiat-systemet börjat och euroområdet blir den stora förloraren.

Slutsatsen är att politiken inte kommer att kunna lösa problemet, utan bara en fri marknad för pengar. Inflationen är resultatet av missriktad politik där det behövs en tankeförändring och den kollektiva korruptionen måste övervinnas eftersom fiat-pengar är en mardröm utan slut som inte kommer avskaffa sig själv.

Enligt Polleit måste det statliga penningmonopolet aktivt stoppas och att reflektera över idéer som hittills har försummats kan hjälpa till att hitta en lösning i framtiden.

-”Tack och lov har termen ”fiat-pengar” nu blivit en vanlig föreställning och en sådan positiv utveckling kan inte längre stoppas. Om ett nytt och välfungerande system skulle etableras i ett land kan det leda till en kedjereaktion.”

Vi kan dock vara tämligen säkra på att våra styrande politiker inte har något som helst intresse av att stoppa det som pågår och kommer göra allt för att förhindra en fri marknad för pengar för att kunna fortsätta bedriva penningmonopol.

#followthemoney

https://freewestmedia.com/2022/06/26/fiat-money-needed-to-hide-great-reset-costs/

4 reaktioner till “Pengar som görs av luft – efterkrigstidens värsta lågkonjunktur är nära förestående

 1. Men är det någon numera som trycker nya sedlar? Det är väl bankerna som skriver ut lån och därmed skapar nya pengar? Och därmed så har de ju också gjort sig oberoende av sådana som sätter in pengar. Insättare som jag förstår det, är väl mest till besvär, som man helst kunde vara utan?

  Gilla

 2. Bara undrar och tänker. Vanskötseln är katastrofal, kn det vra så att vi närmar oss in väpnad revolution.

  Gilla

 3. En del ekonomer hävdar att ska centralbankerna häva inflationen så behöver de höja räntan lika mycket som inflationen är. Nu är inte jag ekonom men jag kan förstå tanken, centralbanken har misskött sin uppgift under en längre tid och nu ser vi facit av deras ekonomi. Höjer de inte räntan väntar en lågkonjunktur med ökad arbetslöshet och mindre skatteintäkter som följd, frågar ni mig så väljer regeringen att vi ska betala, med andra ord en lågkonjuktur som drabbar alla. (Alla ska med)

  Gillad av 1 person

  1. Vilket var önskat?
   Tänk hur många överbetalda $kistövlar som snott din pension…
   Vill de bli fångade med händerna i syltburken?
   Hellre mörda Jordens befolkning….

   Vi ska inte bli rik på pensionen men somliga ska….. på din pension.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s