Zelenskyj förbjuder opposition i Ukraina

Som jag skrev om i mars stängde Ukrainas nationella säkerhetsråd av flera politiska partier som de ansåg vara ”pro-ryska”, vilket enbart alternativmedia rapporterade om i Sverige. Listan inkluderade ett antal mindre partier, främst vänsterpartister samt Ukrainas näst största parti ”Oppositionsplattform – för livet”, ledd av Viktor Medvedchuk, en affärsman med påstådda kopplingar till Ryssland. Efter att tidigare ha suttit i husarrest en längre tid lyckades Medvedchuk fly, men greps i april förra året och sattes i förvar av landets säkerhetstjänst.

I går undertecknade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ett lagförslag som upprättar en mekanism för att helt förbjuda politiska partier. Lagstiftningen riktar sig till politiska partier som anses engagera sig i ”antiukrainska” aktiviteter.

Listan över förseelser som kan användas som förevändning för att förbjuda ett politiskt parti, innehåller bland annat att utmana de ukrainska myndigheternas officiella ståndpunkt i den pågående konflikten med Ryssland.

Specifikt förbjuder den förnekande av ”aggressionen mot Ukraina”, kallar det en intern konflikt, ett inbördeskrig och så vidare. Alla positiva kommentarer om de som anses begå ”aggression” är också förbjudna, inklusive att hänvisa till styrkorna från utbrytaren Donetsk som Lugansk-republiker som ”upprorsmän”.

Den nya lagstiftningen beskriver också ett förenklat förfarande för att förbjuda ett politiskt parti. Att förbjuda en part kräver ett domstolsbeslut, med alla relaterade mål – inklusive pågående sådana – överförda till en domstol i den västra ukrainska staden Lviv så länge som landet är under krigslag. Ett domstolsbeslut i sådana fall anses vara slutgiltigt och kan enligt den nya lagen inte överklagas.

Hur var det nu med att stå upp för demokratin och skydda demokratiska värderingar som våra makthavare brukar ange som svepskäl? Hur länge till ska västmedia och politikereliten få sätta Zelenskyj på piedestal innan folket vaknar? Men så länge det inte står i svensk massmedia är det så klart inget att tro på.

#itsokwhenwedoit

https://www.rt.com/russia/555493-ukraine-parties-ban-law/

5 reaktioner till “Zelenskyj förbjuder opposition i Ukraina

 1. Det är mycket intressant som händer som ni inte får veta. USAs/Ukrainas etniska rensning av ryssar, folkmord, i Donbass är stoppat, Donbass använder nu rubel för betalningar, alla som vill ha ett ryskt pass får ett, skyltar på ukrainska tas bort, Ukraina är nedrustat, hela krigsindustrin är sönderslagen, alla vapen kommer nu enbart från USA, och sista resterna av nazistiska Azovbataljonen sitter i Mariupol’s ”Berliner bunker” Azov-Stahl. Nu har nazisterna två val, antingen lämna horisontalt med fötterna först, eller vertikalt med händerna över huvudet som krigsfångar på väg tull avnazifiering och avradikalisering. Dessa artiklar är läsvärda.
  https://www.rt.com/news/555387-ukraine-foreign-volunteers-experience/
  Citat (översatt) brittisk ex-Royal Marine som säger att ”We’re the underdogs här och vad du än säger om ryssarna, de är en professionell armé och de använder mycket av högteknologisk [utrustning].”
  https://freewestmedia.com/2022/05/14/french-former-marine-returns-from-ukraine-shocked/
  Citat (översatt).
  —Alla dessa krigsförbrytelser begicks av ukrainska soldater och inte av ryska soldater
  —De bär alla typer av nazistiska symboler på sina uniformer. De döljer inte dessa symboler. Vad mer är, de skryter om dem, sa han.
  —Vet du vad de sa? Att de skulle flå judar eller svarta om de hade chansen.”
  —Varje rysk soldat sköts i knäna med en kalasjnikov. Jag har videor som bevisar de
  —Officerare sköts omedelbart i huvudet. ”Så går det till, åtminstone i Azov-bataljonen”
  Lite annorlunda än den svenska propaganda bilden. Ni serveras dagligen.

  Gilla

  1. Mobilen fick spel här, så jag kom inte längre. Kinesisk kvalité och inte så många alternativ att välja på idag …

   Ukraina liknar allt mer det gamla ‘fria härliga’ Sovjet, där bara ett parti var tillåtet. Sovjet hade även ‘fria’ val, där alla röstberättigade var tvungna att lägga sina röster. Sedan tidigare i Ukraina, har de ägnat sig åt vad man sysslat med i diverse europeiska länder, främst Tyskland och Italien. Ukraina strävar tydligen efter den socialistiska treenigheten …

   Europa och Nordamerika är på god väg att följa efter, utan att dra några som helst erfarenheter ifrån historien.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s