Förändringens vindar blåser i Förenade Arabemiraten på gott och ont

Det rapporteras nu om att Förenade Arabemiraten har reformerat delar av sina lagar och upphört med milda straff för hedersmord, upphävt förbudet mot att ogifta får leva tillsammans och avkriminaliserat alkohol.

Utlänningar som bor i Gulfstaten kommer också att kunna följa sitt eget hemlands lagar om skilsmässa och arv istället för att använda lagstiftningen i Förenade Arabemiraten som baseras på islamisk religiös lag.

De juridiska reformerna syftar till att befästa landets principer för tolerans och förbereda sig för att vara värd för världsutställningen nästa år som förväntas locka 25 miljoner besökare.

Landets domare har hittills fått besluta om mildare straff när en kvinna attackerats eller dödats av en släkting, eftersom hon har handlat på ett sätt som kan anses ha påverkat familjens anseende eller ära.

De nya lagarna kommer också omfatta hårdare straff för män som utsätter kvinnor för trakasserier. Rapporterna nämner dock inte annat beteende som förbjudits enligt landets lagar och som tidigare försatt utlänningar i trubbel – exempelvis homosexuella relationer, transvestiter samt att visa tillgivenhet offentligt.

Även om alkohol finns att köpa på restauranger och barer så har man tidigare behövt en licens för att köpa alkohol eller förvara den i sina hem. Enligt de nya lagarna skulle även muslimer, som inte fått tillstånd tidigare, fritt få dricka alkoholhaltiga drycker.

Stora framsteg för Emiratet helt klart även om de har lång väg kvar att gå, men frågan är hur islamisterna i landet kommer reagera? I regel brukar det bli bakslag när någon försöker införa nya revolutionära idéer som kan påverka folks ”moral”.

Det var för övrigt precis så det gick till i Afghanistan 1928 när kung Amanullah Khan och drottning Soraya försökte modernisera sitt land genom att införa förändringar, reformer och frihet. Men kungaparet agerade för fort, vilket provocerade människor som levde i ett traditionellt och konservativt samhälle, så i slutändan ledde det till ett uppror.

Återstår att se vad det ska bli av Förenade Arabemiraten.

https://www.theguardian.com/world/2020/nov/07/united-arab-emirates-to-relax-islamic-laws-on-personal-freedoms

https://jennypiper.blog/2020/09/11/drottning-soraya-av-afghanistan-grundlade-kampen-for-kvinnors-rattigheter-men-90-ar-efter-hennes-dod-ar-fortrycket-lika-levande-nu-som-da/

4 reaktioner till “Förändringens vindar blåser i Förenade Arabemiraten på gott och ont

  1. Då behöver vår utrikesminister, den oförskämda A Linde, åka till det landet och tala dem tillrätta. Hon är just nu i Etiopien och bidrar med sin skarpa tunga och våra skattepengar. De hon inte kan tala tillrätta kommer hon bjuda in till Sverige. Skåne kanske blir välsignat?

    Gilla

    1. Skarpa tunga? Haha den är len som honung vill jag påstå. Skattepengarna sprider hon som en bonde sprider dynga över sin åkrar. Skåne? Ja Malmö lär väl ytterligare berikas kan man förmoda, precis som om det inte vore nog nu.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s