Drottning Soraya av Afghanistan grundlade kampen för kvinnors rättigheter men 90 år efter hennes död är förtrycket lika levande nu som då

För mig som alltid varit intresserad av starka kvinnors öden genom historien, var denna artikel om Drottning Soraya av Afghanistan intressant att ta del av. Jag har faktiskt inte läst om henne tidigare, men det sägs i artikeln att hon nästan är bortglömd i väst numera trots att hon en gång i tiden hyllats av stora folkmassor tillsammans med sin make kung Amanullah Khan i en triumferande turné genom Europas huvudstäder 1927-28. Drottning Soraya grundlade kampen för kvinnors rättigheter i Afghanistan – något som tyvärr inte fullbordats än i dag. Hon bar inte slöja och kampanjade mot både månggifte och slöjtvång.

Enligt kvinnorättsaktivisten Shinkai Karokhail, Afghanistans tidigare ambassadör i Kanada, var Soraya den första afghanska damen och drottningen som började marknadsföra kvinnor, utbilda dem och försöka ge dem deras rättigheter. Drottningen startade en stor revolution och lyckades genomföra den genom kungen. Hon visade upp sig offentligt och reste mycket för att informera kvinnor om deras rättigheter samt att de behövde skaffa sig utbildning. Hon var unik för sin tid – en mycket stark och exceptionell kvinna.

År 1926, den sjunde årsdagen av Afghanistans självständighet, höll Soraya ett karakteristiskt provocerande och inspirerande tal där hon deklarerade att självständighet tillhör oss alla.
”Tror du att vår nation från början bara behöver män för att tjäna den? Kvinnor bör också ta sin del som kvinnor gjorde under de första åren av vår nation och islam. Vi bör alla försöka få så mycket kunskap som möjligt.”

Efter deras europeiska turné återvände kungen och drottningen till Afghanistan 1928, beslutsamma att modernisera sitt land, men de hade lite för bråttom. De införde förändringar, reformer och frihet – influerade av vad de hade sett i väst, men de hade inte förstått att Afghanistan inte kommit lika långt i utvecklingen utan var ett traditionellt och konservativt samhälle. Kungaparet agerade för fort, vilket provocerade människor och i slutändan ledde till ett uppror.

Kungen är ihågkommen som en stor reformator, men Soraya var den drivande kraften bakom hans agenda.

Soraya föddes i Damaskus den 24 november 1899, där hennes familj levde i exil efter att ha tvingats lämna Afghanistan 1881 då kung Abdur Rahman Khan tog makten i landet. Hon ärvde sitt progressiva tänkande från sin far Mahmud Tarzi, som var en intellektuell vars ideologi inte passade med styret i landet, som blivit tillsatt av britterna år 1880 efter nederlaget i det andra anglo-afghanska kriget.

När Khan avled 1901 och hans äldsta son Habibullah Khan övertog tronen, kunde familjen Tarzi återvända till Afghanistan tillsammans med övriga som tvingats i exil. Sorayas far fick en plats i regeringen och drev på för ett ambitiöst program av modernisering. Soraya blev under tiden kär i kungens son Amanullah Khan och de gifte sig den 30 augusti 1913.

Den 20 februari 1919 mördades Habibullah Khan och prins Amanullah klev upp på tronen med Soraya som drottning, medan hennes reformerande far blev utrikesminister.

Nu hände saker snabbt och den 3 maj 1919 tog kung Amanullah, fast besluten att driva den nationalistiska politik som Sorayas far förespråkade, det djärva steget att invadera Brittiska Indien, varför det tredje kriget mellan Storbritannien och Afghanistan började – mer känt som Självständighetskriget. 1921 gick Afghanistan vinnande ur striden och hade äntligen skakat av sig britternas imperialistiska kedjor. Sorayas far satte upp ambassader i flera europeiska städer och tillsammans med det entusiastiska kungaparet fortsatta man med moderniseringen av landet.

Kungaparet kampanjade mot polygami och slöjan samt levde som de lärde. Kungen vägrade fortsätta med traditionen att ta flera fruar och ha ett harem, medan hans drottning var känd för att publikt slita av sig slöjan.

Landets första grundskola för flickor, Masturatskolan, öppnade i Kabul 1921 under beskydd av drottning Soraya, som 1926 utsågs till utbildningsminister. Fler skolor följde och 1928 skickades 15 studenter från Masturatskolan till Turkiet för att att vidareutbilda sig.

Det var ett provokativt agerande att skicka unga ogifta flickor ut ur landet och visade att staten motarbetade såväl sociala som kulturella normer.

Droppen för många kom i december 1927, när kungaparet gav sig av på en sex månader lång turné genom Europas huvudstäder där paret hyllades. Men vid återkomsten till Afghanistan i juli 1928 stod det snabbt klart att den europeiska turnén hade varit ett misstag.

När kungen försökte blidka sina kritiker stängdes sekulära skolor, inklusive flickskolor, familjelagar som förbjöd polygami och att ge kvinnor rätt till skilsmässa upphävdes, sekulära domstolar upplöstes för att ge plats åt sharia-domstolar och mycket mer.

I november 1928 uppslukades Afghanistan av ett nytt inbördeskrig med oppositionsstyrkor ledda av Habibullah Kalakani, den så kallade banditkungen. I januari 1929 abdikerade Amanullah och flydde från landet.

Kalakani lyckades bara behålla makten i tio månader och den 3 oktober 1929 blev han avrättad av Nadir Shah, som med hjälp av britterna intog tronen som kung. Många i Afghanistan tror att det brittiska styret hade ett finger med i spelet när Amanullah avsattes i syfte att sabotera hans styre, vilket föranledde en massiv kampanj med fake news mot hans hustru Soraya. Britterna såg till att distribuera fotografier som visade hur drottningen gick med bara ben utomlands – en chockerande syn för många i landet. Britterna ville inte se ett fritt och välmående Afghanistan, eftersom det kunde inspirera det ockuperade Indien att gå samma väg.

I exil reste kung Amanullah och drottning Soraya till Italien, där de spenderade resten av sina dagar i Rom. Amanullah dog i april 1960 och Soraya levde ytterligare åtta år. I april 1968 avled Soraya vid 68 års ålder och kistan fick militär eskort till Roms flygplats. I Afghanistan fick Soraya en statlig begravning. Kungaparet vilar tillsammans med Emir Habibullah i familjens mausoleum i Amir Shaheed-trädgårdarna i Jalalabad.

Det sägs att mellan 3,2-3,7 miljoner barn i åldrarna 7 till 15 år i Afghanistan står utanför skolsystemet, varav 60% är flickor. 90 år efter Sorayas försök att befria afghanska flickor och kvinnor, som slutade i uppror och återgång till det tidigare systemet med förtryck, skulle Soraya troligen vända sig i graven över att se hur lite framsteg som har gjorts i hennes land sedan dess.

https://www.arabnews.com/node/1732666/world

5 reaktioner till “Drottning Soraya av Afghanistan grundlade kampen för kvinnors rättigheter men 90 år efter hennes död är förtrycket lika levande nu som då

 1. Det är väl belagt av arkeologer m fl att kvinnans ställning på vikingatiden var en helt annan än man hittills trott.

  Kvinnor ledde handelsskepp och deltog även som ”krigare”. Kvinnan hade en stark juridisk ställning och kunde skilja sig om hon inte ville leva med den man hon valt. Det var tom så att kvinnan i ”Norden” hade en starkare juridisk ställning än kvinnor ute i dåtidens ”Europa”.
  Det finns en välkänd krigargrav på Birka (vapen mm) där det nu visat sig via DNA-teknik att skelettet är från en kvinna och inte från en man som alla trott. Hittills har man hittat ca 30 krigargravar där skelettet är från en kvinna.
  Kvinnor deltog även i upptäckten av Amerika, 500 år före Columbus. Detta vet man genom arkeologiska fynd från Newfoundland.
  Kvinnans ställning under vikingatiden håller nu på att kraftigt omprövas.
  När Ansgar kom med kristendomen ledde det till att kvinnans ställning försvagades betydligt. Jfr kvinnans ställning inom islam idag.

  Gillad av 1 person

 2. Såg jag rätt att den länkade artikeln i arabnews helt förteg att Sovjet ju assisterade den kommunistiska regimen till att ge kvinnorna friheter och dom fick börja arbeta politiskt etc.

  Det är sant att kvinnorna på 60-talet i överensstämmelse med artikelns huvudintryck avbildades med mer frihet än dom fick efter att kommunistierna störtats under 1980-talet av Usa-stödda klanhövdingar som ingick i de anglosaxiska eliternas knarkhandel.
  Men det var väl dessutom förutom reaktionära klanhövdingar Usa-stödda marxistiska rebeller, till råga på allt som senare besegrade Sovjet när Sovjet på kommunistregimens begäran försökte försvara dom och de demokratiska landvinningar det medfört för kvinnorna.

  Tacka Usa för regressen.

  En sak av svenskt intresse är den eventuella kopplingen mellan Sovjets Afghanistankrig och den sovjetiska ubåten i Blekinge skärgård, vilken gick på grund med fullt pådragna dieselmotorer har jag för mig.
  Och då var dom inne på förbjudet område efter vad militärbloggare påstod.

  Innan det kriget erhöll Sovjet stor tillgång till avancerad amerikansk teknologi och det projektet avbröts tillfälligt när Afghanistankriget började men återtogs av okänd anledning.

  Man kan misstänka att Sovjet avsiktligt blamerade sig med ubåten som ett avtal med Usa om fortsatta affärer.

  Jag har svårt att begripa hur nåt så groteskt skulle ha kunnat vara en olycka.
  En ubåt på hemligt uppdrag i närheten av fienden och ändå super dom till ombord eller vad?

  Sannolikt byggde Sovjet på 70-talet sina avancerade kryssningsmissiler med bla amerikansk elektronik.

  Skälet till att Usa var så generösa med export är inte officiellt angivet men kan misstänkas vara en muta för att dom skulle hålla tyst om Apolloprojektet som ryssarna visste var bluff.

  Det skulle kunna vara så att globaliserarna som vill påtvinga massorna kommunism för NWO kan ha saboterat
  Usas målsättning att förverkliga månlandningarna för att kunna styra Usa i globaliserarnas riktning.

  Globaliserarna var då sen länge inställda på att slå blå dunster i ögonen på allmänheten i alla frågor av betydelse så det var naturligt för globaliserarna att delegera månlandningarna till Hollywood

  Stanley Kubrick fick öva sig med filmen 2001 under åren före Apollo 11 och där provade han ut all avancerad kamerateknologi och speciella skärmar som krävdes.

  Det finns en bluffintervju med Kubrick men det motsäger inte att det var han som i verkligheten var globaliserarnas impressario i världshistoriens största bedrägeri.

  Eftersom den bluffen fortfarande inte vädrats ut offentligt kan man misstänka att det bakom kulisserna fortsätter delvis med samarbete i avancerad teknologi.

  En sak till. Usa kan även ha kohandlat genom att offra Nicaragua till kommunismen i utbyte mot att dom ingrep i Afghanistan mot Ryssland.

  Det anmärkningsvärda är ju att Carters rådgivare Brzinzki var järnhård antikommunist och likväl gav Carter bort den Usa vänlige och liberale Somosas Nicaragua till kommunismen.

  Det är lättare att begripa om man ser det som en kohandel där den russofoba Polacken Brzinzky fick igenom att skapa ett ‘Vietnam’ för det hatade Sovjet i Afghanistan

  Till nackdel för kvinnornas frigörelse.

  Gilla

 3. Nej det är riktigt att det inte är nån mening att återge det eftersom inget positivt nämns för kvinnornas räkning utan Sovjet framställs där bara som ett hot mot britternas intressen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s