Turkisk journalist gripen för att ha förolämpat sultan som varit död i över 700 år

Regimen i Turkiet upphör aldrig att förvåna och i måndags greps den turkiska frilansjournalisten Oktay Candemir efter att ha ”förolämpat” en medeltida turkisk sultan på Twitter, trots att det var en tweet som var tänkt som satir mot ottomansk historia.

Candemir fick sitt hus genomsökt, datorn konfiskerad och har förbjudits att lämna landet. Han kommer nu att åtalas för att ha ”förolämpat en död persons minne” eftersom han den 3 september twittrat om en historisk dramaserie producerad av Turkiets nyhetsbyrå TRT. Enligt myndigheter ska tweeten ha förolämpat Ertugrul Ghazi, en sultan som dog omkring 1280. Ghazi var pappa till Osman I som grundade det ottomanska riket.

Enligt Candemir skämtade han om TV-serien i tweeten och det var inte menat som en förolämpning mot historiska personer. Han riskerar nu två års fängelse om han blir dömd och enligt Candemir kommer han inte att få en rättvis rättegång eftersom landets rättsväsende är kontrollerat. Candemir menar att det här är ett sätt för Erdogan att få journalister att känna sig pressade.

Enligt paragraf 299 är det ett brott att förolämpa republikens president och andra journalister har blivit fängslade för att ha ”förolämpat” Erdogan – inklusive den tidigare chefredaktören Bulent Kenes, som nu lever i exil i Europa. Han är inte förvånad över gripandet av Candemir.
-”Godtyckliga arresteringar är den nya normen för den turkiska regeringen under Erdogan som inte bara försöker kontrollera orden, utan även folkets tankar.”

Bisarrt minst sagt! 🤦‍♀️

https://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2020/09/10/Turkey-arrests-journalist-for-insulting-Turkish-sultan-on-Twitter

7 reaktioner till “Turkisk journalist gripen för att ha förolämpat sultan som varit död i över 700 år

  1. Men är inte det långsökt att oroa sig för ifall en muslim skulle lägga undan medicin? Bättre att oroa sig för den verkliga orsaken till brist på läkemedel och det har ingenting med islam eller muslimer att göra.Hoppas att de två hemska kvinnorna även begärs utlämnade till Turkiet.Det som jag har förutsett skulle hända har nu skett, att Turkiet polisanmäler svenska medborgare och begär att de skall infinna sig till domstol i Turkiet.

   Gilla

   1. Nej, det är inte långsökt. I den muslimska religionen/kulturen ska de sätta sin egen grupp före alla andra. I en pandemi finns risken för medicinbrist och då måste prioriteringar göras.

    Ingrid har varit gift med en muslim så hon känner väl till hur de ser på saker och ting. Hon är dessutom mycket beläst och har i sitt arbete som journalist intervjuat många.

    Gilla

   2. Jag tror inte att det är något att oroa sig för att någon skulle ens kunna det även om de skulle vilja.Säkerheten är nog liknande den som finns för narkotiska preparat.

    Gilla

 1. Inget förvånar i landet Sverige.

  Nu är det blåljus och klappjakt på de som bränner sina egna böcker offentligt. Vilket man juridiskt har rätt att göra.

  Nu ska den där Paludan stoppas! Koranbränning är så provocerande. Man FÅR helt enkelt inte provocera islam i Sverige. Så styggt och elakt av Paludan! Om han åtminstone brände biblar!
  Morgan har ju via poliskvinnan en gång för alla visat vilken hållning vi ska ha till islam. Vi ska falla på knä och böja nacken för att inte riskera mer våld.

  Däremot går det bra och är tämligen accepterat att hundratals bilar bränns. Senaste dygnet eldades 5 bilar tillhörande socialtjänsten i Oskarshamn upp. Kanske var det någon på socialkontoret som vågade följa reglerna om vem som ska få socialbidrag och hur mycket?

  Gilla

 2. Jag tänkte ungefär som Ingrid och Maria att det är lika bisarrt här med samma intoleranta förtryck.

  Sverige Turkiet och Usa (vilket kanske är mindre självklart ) styrs inte i medborgarnas intresse utan i en maktkartells intresse, som har för vana att starta inre splittring överallt och som tjänar på det.

  Den maktkartellen har ändrat lagarna så att det är tillåtet att ljuga inför rätten i Usa vilket förklarar varför kampanjen mot Trump inte har lett till några straff trots all mened i den gamla bemärkelsen.

  Amerikanska IT-entreprenörer som själva berörts av makkartellens skumrask har haft motiv att nysta upp hur Usa egentligen styrs och funnit att djupa staten i stort sett är det brittiska imperiet.

  Dvs samma som Lyndon Larouche tidgare framfört och i god överensstämmelse med vad Carroll Quigley blottlade långt tidigare.

  Turkiet är i händerna på muslimska brödraskapet (made by Britain)

  Usa är i händerna på Pilgrim Society och andra grenar som också kontrolleras av britterna och Sverige har väl ingen motsvarighet till såna whistle blowers så här låter vi oss manipuleras nästan motståndslöst och vet inte hur det går till.
  Men vi låter oss snällt bli indoktrinerade av brittiska dokumentärer som är propaganda.

  Britterna har sånt inflytande enligt dom amerikanska IT-entreprenörerna att dom kontrollerar Usas patentmyndighet sen länge och det har betydelse för hur alla IT-jättarna i symbios med Cia och britternas motsvarigheter kunde stjäla patent som används i alla sociala IT mätverk.

  Dom fann att även Tim Berners Lee som ju givits äran för internet också liksom Mark Zukkerberg och många andra bara är fronter för maktkartellen och spelar upp deras teaterpjäs.

  Britternas makt beror på högre intelligens och på att dom bland deras eliter har varit ett sammansvuret kollektiv som vurmar för sitt imperium.

  Carroll Quigley skrev att dom är som dom vill att vi ska tro att kommunisterna är!

  IT-entreprenörerna som nystat upp konspirationen beskriver hur britterna sen början av 1900-talet vävde samman monopol på radioteknologi (stulna patent från amerikansernas Tesla) full kontroll över journalister dom behövde, skapandet av underrättelseorganisationer och centralbanker som systematiskt tjänar på att manipulera kurserna upp och ner upp och ner..

  Idag verkar det som om det brittiska företaget serco spelar en viktig roll för kontrollen av Usa.
  Det företaget verkar syssla med alla tänkbara verksamheter. Allt från parkeringsmätare till hela kärnvapenindustrin. Immigration och asylindustrin. Allt man kan tänka sig.
  Det tycks ha skapats genom att britterna i flera steg tog över amerikanska teknikföretag RCA mfl .

  Jag ville bara visa att det är komplicerat och det förklarar varför dom har kunnat hemlighålla det tills någon förlorade mycket på hemlighetsmakeriet.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s