Omöjligt att knäcka gängen med hjälp av skolan och socialtjänst när verksamheterna tampas med sparkrav

Det mantra som såväl rikspolischefen som många politiker upprepat är att även skola och socialtjänst måste deltaga i arbetet för att kunna stoppa nyrekryteringen till de kriminella nätverken samt bryta våldsutvecklingen, men det är lättare sagt än gjort eftersom dessa verksamheter ständigt tampas med sparkrav och neddragningar.

Lena Häggberg, rektor på Hammerstaskolan i Norsborg i Botkyrka kommun där den 12-åriga flickan som blev ihjälskjuten var elev, håller med.
-”Det finns ett antal unga som vi är mycket bekymrade för, men vi räcker inte till. Vi har fått skära ned på den personal som funnits utanför lektionssalarna och som kunnat fånga upp elever. En kurator på 400 elever räcker inte. Till höstterminen har två av tre lärarassistenter försvunnit till följd av nedskärningarna så vi har inte tillräckligt med personal som har tid och kompetens för att klara det förebyggande arbetet mot kriminalitet. Utifrån budget finns ingen möjligheten att anställa och jag är bekymrad över arbetsbelastning för de som är kvar.”

Norra Botkyrka pekas ut av polisen som ett särskilt utsatt område där polisen fått extra resurser för att öka takten mot den organiserade brottsligheten. Men kommunala verksamheter, som socialtjänst och skola, får inte motsvarande förstärkningar. Tvärtom står skolorna i Botkyrka inför nedskärningar och under året har kommunens utbildningsförvaltning ett effektiviseringskrav på 55,1 miljoner kronor.

Såväl polis som skola skriver orosanmälningar till socialtjänsten, en kommunal myndighet som också går på knäna. Situationen i Botkyrka är dock inte unik, liknande besparingskrav finns i många av landets kommuner.

I stadsdelen Angered i Göteborg har rektorn på Vättleskolan tvingats skära ned på en tredjedel av personalen under läsåret – totalt 19 tjänster, där såväl lärare som elevassistenter, socialpedagoger och fritidspersonal har försvunnit.

Enligt skolans rektor Anders Ehlén är det framförallt de med elevstödsfunktioner som kraftigt försvunnit, vilket på sikt är förödande.
-”Färre elever kommer att lyckas. Det är de elever som behöver extra stöd och motivering som drabbas hårdast. På skolan finns en oro för att vissa elever utnyttjas av den organiserade brottsligheten, precis som i många andra utsatta områden. En del befinner sig i riskzonen som har med droghandeln att göra, medan andra är fast i det som för två veckor sedan beskrevs som ett gängkrig i Angered. De aviserade straffskärpningarna kommer att slå över på de yngre som inte är straffmyndiga. Vi ser hur 18-åringar skickar sina småbröder på ärenden och det är ingen tillfällighet att 13-åringar gömmer droger under fönsterbrädan på skolan. Det är redan en realitet, tyvärr.”

Vättleskolan är en av 32 kommunala grundskolor i Göteborg som förra året gick med mer än två miljoner kronor i underskott. Sparkravet kommer från kommunledningen och handlar om att nå en budget i balans och att ta igen tidigare underskott.

2019 aviserade regeringen långsiktiga satsningar för att stärka upp socialtjänst och skola i utsatta områden inom det så kallade 34-punktsprogrammet mot gängkriminaliteten, men några sådana förstärkningar har ännu inte presenterats.

Allt är som vanligt med andra ord, våra politiker låtsas vara tagna på sängen och lovar mer än de kan hålla, men i realiteten finns inga pengar eftersom kommunerna går back och måste spara.

Hur vore det om man gick till roten med vad det är som kostar så mycket i alla kommuner så de blöder ymnigt? Det finns ett klart mönster som ingen vill prata högt om, men om man skulle våga erkänna problemet offentligt så borde den logiska följden bli att det kravlösa bidragssamhället måste upphöra och att det inte går att hela tiden fortsätta fylla på med nya bidragstagare i landet som belastar samhället – en politik som majoriteten av riksdagspartierna för övrigt har för avsikt att fortsätta med.

Men logik och sunt förnuft bor inte i Sverige samt framförallt inte i Rosenbad, varför denna fars kommer att fortsätta under lång tid framöver med många oskyldiga offer som kommer att få sätta livet till. Under tiden kommer svenska folket fortsätta tro på de luftslott som målas upp av desperata makthavare som gör allt för att ballongen ska vara intakt så länge som möjligt!

#onlyinsweden

#vibetalar

https://www.gp.se/nyheter/sverige/rektorer-vi-f%C3%B6rlorar-unga-till-kriminaliteten-1.33953157

5 reaktioner till “Omöjligt att knäcka gängen med hjälp av skolan och socialtjänst när verksamheterna tampas med sparkrav

 1. Vänsterliberal oikofob dekadens leder till samhällets sammanbrott.
  Tyvärr inser inte väljarna detta förrän kaoset står i farstun.
  Tragiskt.

  Gillad av 1 person

 2. Väljarna har nog tyvärr litat för mycket på politikerna och har hoppats att de har full koll på vad de sysslar med. För det är ju faktiskt vad de flesta har påstått.

  Gillad av 1 person

 3. Hur i hela friden ska Veronica Palms visioner kunna uppfyllas på ett bra och snabbt sätt i ett samhälle som går på knäna och enligt vissa står relativt nära ett inbördeskrig?

  Gilla

 4. Har C och L politikerna totalt missat mattelektionerna? Att dra ner på tjänster inom skola och omsorg i det oändliga skapar otrygghet för personalen och omänsklig arbetsbörda för de kvarvarande. Skattesänkningarna som de vill genomföra gör att ännu fler blir arbetslösa men ändå måste ha en försörjning likaväl som alla som lever på bidrag. För varje ny bidragsberoende försvinner en behövlig tjänst inom skola och omsorg. Ska de styrande inte bara C och L politiker, aldrig fatta det?

  Skickat från min iPhone

  Gillad av 1 person

 5. Skolan förlorar inte barnen till kriminella.
  Dessa barn har ingen framtid för deras föräldrar bryr sig inte.
  De säger att de inte uppfostrar barnen till kriminella.
  Men de uppfostrar inte barnen . Låter små barn gå med större barn.
  Utan någon vuxen som lär dom skillnaden på rätt och fel.
  Ett exempel en fyra åring kom in på min tomt klippte sönder mina blommor
  Tog mina keramik änder och gick.
  Föräldrarna var vabb lediga och hade sex och låste ut ungen.
  Grannen såg det och sa till . Föräldrarna förnekade och sa inget till ungen.
  Som nästa dag var ungen ensam och plockade andra saker på min tomt och grannes.
  Detta är ett vanligt problem med muslimska föräldrar.
  Mannen jobbar, kvinnorna hemmafruar. Lagar mat på förmiddagen och kafferep
  Eftermiddagen. Och barnen är ute själva som ett – två åringar med syskon eller andra barn.
  Kriminella invandrare barnen är inte Sveriges fel eller skolans fel utan frånvarande föräldrar
  Där religionen säger massa barn så muslimer tar över världen.
  Är fruktansvärt trött på att dessa muslimer som är vuxna för att ha sex
  men inte vuxna för att uppfostra
  Och försörja sig och sina barn.
  Och lika trött på våra politiker som saknar förstånd och reagerar som zombies

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s