När ska afrikaner själva fördömas för sin slavhandel?

Professor Abiola Félix Iroko intervjuades nyligen i lokal TV i Benin, där han motsatte sig uppfattningarna om kolonialismens historia som representeras av kulturella marxister och påminde om att svarta själva också sålde svarta slavar.

74-åriga Abiola Félix Iroko, som är professor vid enheten för historia och arkeologi vid University of Abomey-Calavi i Benin, har skrivit flera böcker om afrikansk civilisation och slaveriet i Afrika. Här förklarar historikern hur afrikaner själva utnyttjade slavhandeln.


-”När vi pratar om slavhandeln anklagar folk enbart vita. Men de kom till Afrika som köpare och vi (afrikaner) var säljarna. Slavhandeln var inte ett isolerat fenomen eftersom kungen själv sålde slavar. När slavhandeln avskaffades var afrikaner emot ett avskaffande. Kung Kosoko av Lagos (Nigeria) var emot avskaffandet vid den tiden och en kung av Dahomey, vars namn jag inte nämner, var också emot avskaffande. Slavhandeln som varade i fyra århundraden är ett olyckligt fenomen med lång varaktighet som måste klassificeras som ett brott mot mänskligheten, där afrikaner också bär ett visst ansvar. Det är en fråga om medansvar. Det är inte bara köparen som måste fördömas, säljaren måste också fördömas eftersom säljaren har anknytning och släktskap med den som säljs. Av de som såldes och hade avkomma där, återvände många efter avskaffandet av slaveriet. Vissa återvände hem med portugisiskt klingande namn, Da-Silva, D’Oliveira. Tyvärr blev några av dem som kom på 1800-talet i sin tur slavhållare och köpte slavar åt sina kontakter i Brasilien. Afrikaner återupptog således denna handel efter avskaffandet. Så småningom uppnådde maskiner mer på en dag än en slav kunde åstadkomma på fem dagar och slavhandeln avskaffades till slut när kapitalismen utplånade slavhandeln.”

Så när ska vi få höra Black Lives Matter och vänsterfalangerna ta upp det här? Troligen när helvetet fryser till is eftersom dessa våldsbejakande aktivister och tillika de riktiga rasisterna frodas av att driva på raskonflikten, där de genom sitt hat mot vita samt oliktänkande faktiskt förstör för sina egna bröder och systrar!

#alllivesmatter

Historian: ‘Africans must be condemned for the slave trade’

6 reaktioner till “När ska afrikaner själva fördömas för sin slavhandel?

 1. När ska afrikaner betraktas som vuxna med eget ansvar? Nu kommer lyxmigranter till Italien som bl.a. svenska skattebetalare förväntas försörja:

  Gilla

 2. Självklart handlar det om vad statskontrollerad media och övrig media tar upp och belyser. Det är naivt om man nu tror att statskontrollerad media skulle peka på Afrika och slavhandeln där. Journalister i Sverige idag har kraftigt inskränkta möjligheter att fungera som undersökande och sanningssägande journalister. Så fungerar det även om statskontrollerad media försöker inbilla svenskarna något annat. Statskontrollerad media pratar om andra länder, hur inskränkt yttrandefriheten är där osv, herregud, vi har det ju precis likadant här nästan. SR och SVT som dag efter dag matar folket med vinklade nyheter. Det är fake news och propaganda mest hela tiden.
  Det är lågt i tak i Sverige, folket är effektivt tystat på olika sätt. Folket är försatt i ett hjälplöst tillstånd.

  Gillad av 1 person

 3. Nja. Det är inte direkt ”kapitalismen” som utplånar slavhandel, men teknologiska framsteg, d.v.s. ingenjörsmässighet, vilket även kommunismen i Sovjet och i Kina har visat briljanta prov på.

  Likväl är teknologisk utveckling ingen garanti för fortsatt civilisation. Civilisation kräver att vi förblir någorlunda ”civiliserade”. För att kunna förbli civiliserade så kräver det bl.a. att vi måste vi lära oss att fördela nyttan, d.v.s. rösta mer socialistiskt och dels att vi måste vi börja med familjeplanering och återvinning, istället för sekterism/ekonomism/konsumism, OM vi skall bli ekologiskt hållbara.

  Gör vi inte det kommer samhället sannolikt bli allt mer otryggt, eftersom de som blir utan arbete och blir utan inkomst då lätt kommer bli kriminella eller drogberoende och det beror knappast på rasen, vilket vissa i kommentarsfältet ibland tycks försöka påskina. Och blir vi inte ekologiskt hållbara så är det kanske slutet på hela civilisationen som idag tyvärr är ytterst globaliserad och sårbar.

  Afrikaner mår nog oftast bäst i Afrika. Varför då? -Jo. därför att deras hud är anpassad för starkare sol. När de inte får tillräckligt med sol så får de alldeles för lågt D-vitamin. D-vitamin är en mycket viktig del för immunförsvaret. Det bästa man kan göra för afrikaner är följaktligen att hjälpa dem tillbaka till Afrika och hjälpa på plats, OM det behövs.

  1. Inte bomba deras länder till medeltid.
  2. Hjälpa dem bort från sekterism/ekonomism.
  3. Hjälpa dem till ekologisk hållbarhet och familjeplanering.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s