Medan Finland kallas för Nordens preppernation saknar Sverige krisberedskap

Det är inte särskilt konstigt att New York Times kallar Finland för ”Nordens preppernation” – ett land med avundsvärt lager av mediciner och utrustning som är bra förberedda på de allra flesta kriser. Medan de flesta länder, inklusive Norge och Sverige, slutat bygga och upprätthålla stora lager av mat, mediciner, drivmedel och annan utrustning efter det kalla kriget, fortsatte Finland som om ingenting hade hänt. Finlands beredskapslager är bland världens mest underhållna och består av medicinsk utrustning, olja, korn, jordbruksredskap samt utrustning och material för att producera ammunition. Under den pågående coronakrisen använder nu finska myndigheter sina lager av medicin för första gången sedan andra världskriget.

Grattis till finnarna som har ledare som värnar om landet och sina medborgare. Meanwhile in Sweden… är beredskapen i princip obefintlig och Sverige har exempelvis inte längre några beredskapslager med mat. Det fanns cirka 200 livsmedelslager utspridda över landet i början av 1990-talet, men när det kalla kriget upphörde monterades beredskapslagren ner. En gång i tiden var Sverige självförsörjande på mat, men idag importeras ungefär hälften av det vi äter.

2017 konstaterades det i en artikel i SVT att om Sverige skulle utsättas för en nätattack och all elektricitet slås ut, eller om vi dras in i ett krig, så klarar vi matförsörjningen i bara en vecka. När det till exempel gäller grönsaker så räcker ICA:s centrallager i mellan tre och åtta dagar – under förutsättning att transporterna fungerar mellan centrallagren och butikerna.

Det är intressant att ämnet faktiskt var uppe på agendan för tre år sedan och att Sverige på grund av det oroliga läget i omvärlden då hade börjat se över sin beredskapsorganisation genom att bland annat ge Livsmedelsverket i uppdrag att se över hur vi ska få fram mat vid en allvarlig kris. Jordbruksverket konstaterade redan då att
produktionen av jordbruksprodukter i Sverige bör öka.

Mannen, myten och dåvarande inrikesminister Anders Ygeman menade att man gjorde en annan säkerhetspolitisk avvägning för 30 år sedan och att det är därför man avverkat de stora livsmedelslagren, men att vi idag (2017) har ett betydligt allvarligare läge. Ygeman tyckte dock inte att livsmedelslager var en bra lösning eftersom vissa livsmedel är svårlagrade, men ställde sig positiv till att enskilda individer byggde upp ett eget förråd.
-” Varje enskild individ ska klara av 72 timmar åtminstone, det måste vi bli duktigare att informera om.”

Tre år senare befinner vi oss således i en kris med brist på det mesta i vårdväg och man får lätt intrycket av att regeringen inte tog hotet på allvar, eller så kan de alltid skylla på att det pågår en ”utredning”. Det är uppenbart att staten skjuter över ansvaret på den enskilda individen istället för att ta ett övergripande ansvar, vilket även märks nu i coronatider.

Ygeman lyckades, förutom att schabbla bort beredskapsfrågan, även sätta rikets säkerhet på spel i Transportskandalen – nu är han gruppledare för Socialdemokraterna och en av dem kandidater som kan ta över som partiledare efter Stefan Löfvén. Man baxnar!

#onlyinsweden

https://www.aftenposten.no/verden/i/AdwpE5/finland-har-store-kriselagre-nordens-dommedagspreppere-sier-ekspert

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-saknar-livsmedelslager-for-en-kris

14 reaktioner till “Medan Finland kallas för Nordens preppernation saknar Sverige krisberedskap

 1. Hej.

  50% är högt räknat. Det ser sannolikt betydligt värre ut då man inte baserat uppskattningen på hur mycket av odlingsvolymen som kan brukas i en situation med brist på drivmedel, reservdelar och personal. Brist på utsäde, fröer, och fordon är en annan svårberäknad faktor – särskilt som allt fler bönder hyr sina maskiner istället för att köpa dem.

  Sedan tar det flera år att få igång matproduktion på självförsörjningsnivå, vilket är helt omöjligt med nuvarande regelverk och skattesystem, såvida vi inte via skatten skall finansiera annars olönsam matproduktion. Att begränsa importen via miljöregler får vi inte tack vare internationella avtal, såsom EU-medlemskapet.

  Lrf hade i januari en bra artikel:

  [https://www.lrf.se/politikochpaverkan/foretagarvillkor-och-konkurrenskraft/nationell-livsmedelsstrategi/sjalvforsorjning/]

  Artikeln noterar att uppskattningen är gjord utifrån konsumtionens värde. Siffran 50% rör sig alltså inte om någon beräkning av ton mat producerad delat med antal invånare och respektive behov av mat/näringsintag utan utgår från försäljningsvärdet. 50% är alltså en grov och troligen optimistisk begåvad gissning framtagen som ett medelvärde, och medelvärden säger ofta väldigt lite om verkligheten. För att låna en kollegas exempel:

  Om 999 anställda av 1000 tjänar 1 krona/timme, och den tusende tjänar 1 000 000 kronor i timmen, vad är medellönen?

  Sammanfattningsvis anser jag att envar som kan bör lägga upp förråd av livsmedel och livsnödvändiga artiklar för åtminstone tre till sex månader – bor man i hus borde golvfrys, jordkällare eller åtminstone torrskåp vara standard.

  Att Skånes bönder får se åkerjord förstöras, åkerjord som tagit årtusenden att skapa, till förmån för golfbanor och villaområden är skandalöst – den goda jorden i södra Skåne kan lätt ge två skördar om året (om det är lämpligt att göra så lämnas med fördel åt bonden att avgöra). När vi bodde på Österlen upptäckte jag (som inte är skåning) att vide och pil jag beskurit rotade sig bara man stack ner dem i marken. Jag har väl aldrig sett på maken till bördig mark.

  Nej, sänkta skatter och förenklade regler för som gör jordbruk, även på liten nivå, lönsamt är av nöden. Att sluta höja folkmängden med planetens mest värdelösa folk borde också hjälpa, särskilt om sisådär en miljon av dem som saknar laga skäl att vistas här kan skickas i retur.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person

  1. Jag och flera andra människor tjatade om detta innan folkomröstningen om EU-medlemskapet, men majoriteten av folket lyssnade inte på oss. De litade på massiv lögnaktig propaganda från ja-sidan, de lögnaktiga Ingvar Carlsson och Carl Bildt, som satt i TV-rutan sida vid sida och ljög om hur bra det skulle bli med EU. Vi har nu 8 partier för EU:s frihandel i Riksdagen. 99% av folket röstar på dem. Hur är det möjligt?
   Det finns några rimliga förklaringar som hänger ihop:
   1. Media-inducerad masspsykos, genom konstant bombardemang av osanning från finanskapitalets monopol-media. Folket kan inte slita sig från den hjärnförsmutsande propagandan p.g.a. följande: https://peacecompassionunderstanding.wordpress.com/2019/02/07/satirical-pigs-list-of-why-you-might-love-msm-manure-alternative-media-manure/
   2. Tron på att de ”taktikröstar” på det minst dåliga över 4%, fastän alla alternativen som vurmar för EU leder till nästan exakt samma sak, p.g.a. EU-medlemskapets frihandel, vilket givetvis undergräver folkvilja och beredskap i varje deltagande nation.
   (Hur EU-medlemmen Finland har lyckats undvika detta är helt jävla otroligt. På något vis måste de ha kringgått EU-reglerna, eller struntat i dem.D.v.s. inte varit duktigast i klassen, men kommit undan med sin vägran att massimportera problem och satsa på sitt prepping-hyss.)
   3. Intern konflikt mellan små EU-skeptiska partier för välfärd, som har potential att erbjuda folket rimliga alternativ, men p.g.a. interna infiltratörer/konfliktskapare inte lyckas inse att de MÅSTE inse skälen för att valsamverka för att komma över 4% tillsammans,

   Gilla

 2. Finland har ju tvingats leva i nuet och i folkdjupet finns färskt i minnet kriget mot Ryssland och de smärtsamma förlusterna av territorium. Tidigare inbördeskriget, det hemska. Politikerna och PK-människorna i Sverige som blev yra av lycka över att allt är möjligt känns det som att jag önskar ett snart insjuknande i Corona. I Norrland. Inne i fjällvärlden t ex.

  Gillad av 1 person

 3. Länder som upplevt krig och tidigare katastrofer har nog lättare att inse värdet av en beredskap. Jag hoppas verkligen att jag får leva vidare och se samhällsutvecklingen som borde bli följden av detta. Tanken på en global värld med öppna gränser och fri rörlighet visar sig på ytterligare en aspekt förutom brottsbekämpning och invandringsfrågan vara förkastlig. Hela tanken på EU som något gemensamt visade sig inte vara mycket värd i handling när det inte bara är ord så det borde väl upplösas och återgå till enskilt land att sluta sina egna avtal och stifta sina lagar.

  Gilla

 4. Tar mig friheten att skriva om annat medan allt trampar vatten så att säga.

  Minns ni låten ”är det konstigt att man längtar bort nån gång” med Lena Andersson? Nä, trodde inte det. Men den fanns en gång när världen var god, vintern var kall och problemen var små.

  Utsatt. Förr blev man utsatt. I skogen. Numer är man utsatt fastän man inte är utsatt. I skogen. Det räcker numer med att bara vara så är man utsatt. Fast man är insatt i en lägenhet. Men om man är insatt i hur det är att vara utsatt, hur kan man då säga att man är utsatt fastän man bara är insatt? Nån sa att vi har utsatta. Han hade insett det. Det stämmer ju, åtminstone nästan. Några av de riktigt utsatta kanske lever än, vem vet? De som sattes ut i skogen menar jag. Den där som kan så mycket om utsatta, undrar ändå om han eller hon är riktigt insatt. I hur det är att vara utsatt? Undrar hur den där experten kan veta så mycket om vem som är utsatt och vem som är insatt. Men hen är säkert insatt så hen vet vilka som är antingen utsatta eller insatta. Det är så skönt med insatta experter. Man slipper hålla sig insatt själv. Det tycker vi om, vi som inte är utsatta. Vi är varken utsatt eller insatta. Det har nån kanske insett förstås. Men varför skulle nån utsätta sig för risken att verka insatt? Nä, den utsattheten är sämre än att bara vara. Kanske tom sämre än att bli utsatt på riktigt. I skogen.
  Den där låten som Lena Andersson sjöng, den var rätt klämmig på nåt vi. Men varför skulle man längta bort? Från Sverige. Den som vill det är felaktigt insatt utan att inse det.

  Gillad av 1 person

  1. Jag roade mig med att byta ut dina ord utsatt och insatt med ordet påsatt.Blev snäppet roligare! Insatt utsatt blev påsatt.

   Gilla

 5. Apropå utsatt så ska jag börja sätta ut gröt till tomten till jul och redan nu lägga ut nåt nedanför huset till de andra knytten eller vad de nu kallas.

  Gilla

 6. Jo men ifall hälften av det vi äter så kan man väl tro att mycket av det vi importerar är sådant som vi inte själv kan odla.Trist att äta panntofflor sju dar i veckan,får gärna växlas med förslagsvis ris.

  Gilla

  1. Finlands politiker tänker bättre än svenska politiker skriver Varjager´s Weblog. Det bedömningen vill jag instämma i! Sen undrar man förstås (manne och manne, det är ju jag som undrar) hur det kommer sig. Bastun? Avståndet till Sverige? Sjöarna? Krigen? Bättre ras (de är ju starkt besläktade med ungrarna som det sägs)? Av de som vet. Eller. Varför tänker svenska politiker sämre än finska? Eller. Tänker de sämre än europeiska politiker? Eller. Är det bara Morgan, Annie, Lövin, Löven, Reinfeldt, Margot, nä, puh, jag håller på att räkna upp allihop! Vad är fel egentligen? Allt detta på skoj. Det är inte så svårt att förstå om man analyserar länderna och deras historia, idehistoria mm.
   Tur att Finland slapp Sverige. I Norge patrullerar norska soldater gränsen mot Sverige. För att skjuta svenskar som smiter in i Norge? Tänk, under andra världskriget var det ju lite annorlunda. Ett råd till de norska soldaterna, fråga den som försöker smita in om orsaken till försöket till insmitning. Om han eller hon säger ”hjälp” så borde det ge norsk medborgarskap direkt. Om han (för det är det ju oftast) säger ”jag ska knulla din morsa” och hostar på soldaten, då….
   Så, nu väntar vi på vad vår stolta regering ska komma med för drakoniska beslut. Säkert kommer Morgan finnas med på nån presskonferens snart. I ny kostym. Och platåskor.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s