Stuck on corona

Nyhetsstiltjen fortsätter och eftersom allt bara handlar om Covid-19 numera så blir man inte särskilt inspirerad att skriva krönikor heller. Lite positivt behövs dock bland alla dystergökar.

Enligt vad Berlingske publicerade nu på morgonen har 73.917 personer avlidit i Covid-19 globalt.

Kl 06.44 imorse var jordens befolkning 7.822.703.920, men den ökar för var sekund som tickar.

Dessutom ligger Covid-19 i botten i listan över dödsorsaker i världen.

Med dessa fakta på bordet kan man fråga sig varför media bara fokuserar på en sak dagarna i ända när de inte bryr sig annars när folk dör som flugor? Ja vi befinner oss i en svår situation, men världen stannar inte upp för det. Det torde inte vara omöjligt för mediehusen att hålla flera bollar i luften samtidigt, men det är tydligen för mycket begärt.

Med det sagt ska alla självklart ha stor respekt för sjukdomen och följa råden från FHM. Akilleshälen för oss är den undermåliga vårdapparaten med brist på resurser och utrustning samt en beredskap som lyser med sin frånvaro.

Här bär våra politiker från såväl nuvarande som dåvarande regering ett mycket stort ansvar för det förfall man aktivt medverkat till i decennier, men konstigt nog ökar förtroendet för dessa svikare när de istället borde ställas till svars för sina handlingar. Obegripligt!

34 reaktioner till “Stuck on corona

 1. llll

  Gilla

 2. Från dag 1 är Corona en gigantiskt omvälvande företeelse. För Sverige, för världen. Kartan ritas nu om inom snart sagt alla områden, ekonomi, alla upptänkliga former av politik, inom organisationer (EU då som är närmast oss), säkerhetstänkande osv osv. Det går inte att ens nu få överblick över de konsekvenser som som sker och som kommer. När själva smittan är acceptabelt under kontroll kommer de verkliga effekterna att börja synas. Här i Sverige genom arbetslöshet, ökad oro och ilska i befolkningen över dyrare mediciner, frustration i bilhallarna där nya bilar blir osålda, oerhört mycket politiskt bråk när partierna positionerar sig i den Nya Tiden. S försök att kapa åt sig orimlig makt häromdagen är ett uttryck för detta. Vad kommer det betyda för stabiliteten i Sverige att vi har flera miljoner utlänningar med en annan uppfattning om tillvaron och hur den ska levas? Nu är det staten som har makten och möjligheten att påverka. Oavsett vad staten gör och hur mycket pengar den än delar ut så kommer räkningen för detta så småningom. På något sätt kommer räkningen behöva betalas.
  Men mycket mer omvälvande saker kommer att ske. Det är främst och nästan uteslutande knutet till den moderna ekonomin så som den ser ut. Man måste ha förståelse för mekanismen med vinster som inprisade långt i förväg i börskurser, pengar är lånade i flera led osv. Länder i Sydeuropa som Italien och Spanien kommer se sina ekonomier försämras drastiskt, kineser och andra kommer köpa allt de kan osv osv. Det går inte att räkna upp allt som Corona kommer att påverka. Påverkan blir för oss mestadels negativ även om man i tubkikaren kan se några positiva ljusglimtar. En av dem skulle då vara att medvetenheten om att människan inte rår över naturen trots allt den fantastiska teknologi vi har. Det finns endast ett klot som är beboeligt.
  Så, bäst är om människa att snabbast möjligt förmår att inse att inget blir ”som förr”, för det kommer det rimligen inte att bli.
  Välkommen i den Nya Tiden!

  Gilla

 3. ”Med dessa fakta på bordet kan man fråga sig varför media bara fokuserar på en sak dagarna i ända när de inte bryr sig annars när folk dör som flugor? ”

  En orsak är nog att media i olika former i dag kämpar för sin överlevnad och fokus blir då på rubrikjakter.
  De övergripande målen blir upplagor och klick och en märklighet är då att de får hållas med att spegla att det utför viktig samhällsinfo och sedan lägga den bakom betalvägg.

  Gillad av 1 person

 4. Det här kommer förmodligen att driva in oss i en rejäl ekonomisk nedgång.Kan bara tänka mig hur många bostäder som kommer att bli till försäljning pga att ägarna avlidit.Spanska sjukan var början till den depression som kom tio år senare.Evig tillväxt förutsätts av ständigt ökande befolkning,efterfrågan ökar.Nu går vi på andra hållet med minskande antal människor och minskad efterfrågan.

  Gillad av 1 person

 5. SCB har ju statistik över det mesta i Sverige. Så och över hur många som dör. Varje år, varje dag till och med. Jag kollade statistiken. Det år flest dog i Sverige under 2000-talet var 2002. Då dog 95 009 personer. Det år då färst personer dog var förra året, 2019. Då dog 88 766 personer. Snittet per år ligger runt 92 000 som dör. Mest äldre såklart. Kollar vi på dagssnitt så ligger det nu runt 272 för perioden 2015 – 2019. I år ligger snittet på 258 fram till sista mars. Så har vi en överdödlighet i år? Nej, tvärtom. Färre dör i år än snittåret. Ska vi vara bekymrade över Covid-19? Tja det är upp till var och en att bedöma.

  Gillad av 2 personer

  1. Det säger ingenting om hur dödlig Corona är.Så vitt jag förstår framgår det inte vilka dödsorsakerna är.Ja,jag vidtar försiktighetsåtgärder.Folk som jobbar inom vården kan intyga att min oro är befogad.Detta är inte upp till var och en! Man har ett ansvar för varandra.

   Gilla

  2. @uppstigersolen
   Här har vi ännu en 40-talist som försöker förminska det lömska viruset Covid-19.
   Se dig om världen, för världen är faktiskt större än Sverige.
   Det är inte utan anledning som mängder av länder gör vad kan för att minska spridning och antalet döda i denna pandemi. Hur många som överlever och kommer att få leva med nedsatt lungfunktion resten av livet är det ingen som vet. Ett livslångt lidande för de drabbade och så finns det personer som gör allt för att förminska detta…

   Gilla

   1. Jag redovisar officiell svensk statistik. Som visar att färre har avlidit hittills i år än snittet åren 2015 – 2019. Inte en 100 000 har dörr i hela världen av Covid-19. Är det en ny sjukdom? Kanske. Har vi immunitet redan? Kanske. Att bedöma risker har väldigt många människor svårt för. Vad är farligast? Att flyga eller att åka bil? Kärnkraft eller kolkraft? Väldigt många har en irrationell rädsla för spindlar. Fobi kallas det. Kanske har många en fobi mot Covid-19.

    Gillad av 1 person

 6. Jaa pandemier är hemska och ack så svåra att stoppa om man inte kan vaccinera pss som vi gör med säsongsinfluensan. Asiaten 1957 tog 1-4miljoner liv och WHO bestämde att siffran skulle sägas vara 2miljoner….
  Rökning dödar flera miljoner ÅRLIGEN… om man fokuserade MSM’s rapportering på de 5-10 tusen som dör utav rökning i sverige varje år med foton och rapporter på alla de som drabbats av Cool osv… skulle kanske rökningen minska…. Sedan är dödligheten hos de i utsatta grypper mycket högre förutom olyckor som drabbar rakt över befolkningen . . sedan som jag skrivit rörande skyddandet av de äldre. Alla rapporter/tecken visar/säger att testning skadar inte inte utan ger tidig info till den smittade såväl som att social distancering kan/bör tillämpas av den smittade förutom att alltid hålla sig själv på avstånd…

  Gillad av 1 person

 7. fortsätter…. Nu bor det väl typ 50.000 på äldreboenden och det jobbar 20.000 där… bara s.k. BPF’s noterbart är att det första kvartalen 2020 utförts totalt 37k tester för detta virus….. hade inte ett värnande värt namnet bort medföra att man bränt 100k tester bara på/kring äldreboenden…. 100 uppskattningvis, döda, bara i stockholm….. nu har FHM kommit på att man ska/bör testa 100k/vecka…. den typiskt svenska modellen att först måsta man ha facit innan man åtgärdar… dock rörande vissa andra saker hjälper inte ens facit….

  Gillad av 1 person

 8. Det som gör att Corona-viruset har fått sådan effekt, sådana konsekvenser över världen är förstås att det sprids SAMTIDIGT över hela världen med sådan HASTIGHET.
  Det sker till följd av människans teknologi, till följd av hur människan i det moderna samhället har organiserat sig. Det mesta av mänsklig aktivitet kan om vi vill ske på minuten klotet. Det gör våra samhällen sårbara, det innebär att hela det moderna bygge som konstruerats med all vår fantastiska teknik är så sårbart för t ex smittspridning. MEN, det bygget är sårbart även på en mängd andra sätt. Därför är Corona en game-changer av guds nåde. Inget kommer bli som förut därför att hela byggets existens måste omprövas. Många tänker på spanska sjukan och börskraschen 1929 och tänker att erfarenheterna därifrån ska hjälpa nu. Så är det inte, ingen har varit med om det som sker just nu, det är en helt ny situation. Därav förvirringen. Och underskattningen. Det är inte en pandemi som går över och så återgår allt till det normala.
  Antalet döda verkar av infon ovan inte vara större än vid en vanlig höstinfluensa, på ett ungefär. Dock skiljer sig Corona åt på flera punkter. De som drabbas insjuknar lätt eller måttligt i några veckor, därefter uppstår behov av IVA-vård, som för t ex Boris Jonhson. Så här långt verkar det som fler behöver just IVA-vård jämfört med höstinfluensa. Men det är inte klarlagt än. De flesta som smittas får inga symtom just. Personligen (jag är läkare) tar jag det på allvar och skyddar mig så gott jag kan. Rimligen går virusets medicinska konsekvenser att utvärdera först bortåt 2022 med någon större säkerhet. Då har viruset hunnit snurra runt jorden några gånger och man har fått fram säkrare siffror, hunnit testa olika vaccin osv.

  Gillad av 1 person

  1. Är du säker på att detta virus sprider sig fortare än övriga virus som kommer oregelbundet? Eller beror det på att just detta virus följs upp på ett helt annat sätt än ”vanliga” virus? Det verkar ju inte vara dödligare än vanlig influensa. Möjligen angriper det vissa personer värre än övriga virus. Men har vi statistik nog att visa på att det är så? Vanligen stänger vi inte ner samhället i så hög grad som har skett denna gången. Överreaktion? Soten är värre än boten?

   Gillad av 1 person

  2. En anledning till den stora åverkan detta virus gör/gjort är att all den utrustning som behövs har varit begränsad…. i Sverige testades 36k under Q1 medan behovet at tester speciellt på äldreboenden liksom skydds klädsel saknades i 100.000tal….

   Gilla

 9. Det beror på vilket tidsperspektiv du har. Hursomhaver uppmärksammar man allt samtidigt. Men för 50 år sedan spreds nog inte virus lika snabbt över hela jorden samtidigt. Det är som med haven, de tål mycket skit, men nån gång tippar det över och korallreven dör. Havets förmåga att buffra gör att det sker plötsligt när det sker. Ungefär som med Corona. Sen råkade det bli Corona, det kunde varit något annat. Bifogar några rader jag skrev första dagen sas.
  Corona, Corona min gula kinesiska vän
  Det var helt visst ganska så länge sen
  Så trevligt att du tittar in och hälsar på
  Jag vet, jag vet, jag borde be dig gå
  Men om du går får jag strax ett annat besök
  Den som kommer då, han är ingen muntergök
  Då blir det allvar och ingen lek och fest
  Hans namn grymt och hårt, han heter pest

  Gillad av 1 person

 10. Myndigheten för delaktighet
  Myndigheten för kulturanalys
  Myndigheten för statliga stöd till trossamfund
  Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
  Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
  Jämställdhetsmyndigheten
  Här är några myndigheter som det nu är svårt att se något behov av framöver, i den Nya Tiden, post-Corona. Fler finns. Undrar vad de gör de här dagarna?

  Gilla

 11. I våra utsatta boenden, dvs där våra äldre svenskar bor, där är det svårt nu. Den som ”får Corona” vet att det kan vara en dödsdom. Den personen vet att han/hon är bortprioriterad för respiratorvård eftersom antalet respiratorer inte räcker till för just dem.
  Sen finns det områden där folk inte jobbar, röker mycket osv osv. Sådana områden har ju alltid funnits i Sverige. Vet inte varför de plötsligt började benämnas som utsatta? Av vem? Vad betyder ordet utsatt?? Rökning är ju inte något folk tvingas göra i Sverige.

  Gilla

  1. I dessa utsatta områden så får de boende pengar utan att behöva arbeta.
   Deras barn har fri skolgång och skollunch.
   Alla boende omfattas av fri sjukvård, tandvård, SFI och allt annat som alla boende i landet får tillgodogöra sig.
   Så på vilket vis är de utsatta?
   Kan ju vara i så måtto att de inte vill integrera sig i det svenska samhället, men i så fall är det ju självvalt.
   Alla möjligheter till integration står öppna för den som vill.

   Gillad av 1 person

  2. Synonymer till utsatt: utplacerad, angiven, i förväg fastställd, fastställd, bestämd, avtalad,
   ansatt, pressad; svår, riskabel, farlig, vansklig, prekär. Så vilken betydelse tänker sig de som bestämmer?

   Gilla

   1. Det finns tom möjligheten att de som klistrade fast uttrycket på en del områden och i våra hjärnor, att de har en alldeles egen definition av ordet? Nåt som på riktigt avspeglar själva syftet med människoimporten?? Hur vi skulle se på den och som skulle tysta vår egen sunda reaktion och vårt eget sunda förnuft. Ett sätt att tänka kring utlänningarna som man ville att vi skulle acceptera och komma ihåg så fort vi ens tänkte på uttrycket ”utsatt”, så fort vi tom såg en utlänning på stan? Som skulle styra de mångas tankar i en viss riktning? Vem vet? Men just det ordet togs inte fram ur hatten utan orsak.

    Gillad av 1 person

 12. Ja, ni har sett, regeringen får igenom sitt förslag om mer makt att direkt genomföra ett antal saker utan att fråga riksdagen om lov först. Man har enats om att riksdagen i efterhand ska kunna säga ja eller nej. Detta ger, om jag förstår det rätt, betydande möjligheter för regeringen att göra stora ingrepp och inskränkningar i det svenska samhället. Man undrar…..är det enbart ekonomin man vill kunna hålla igång…..eller……hursomhaver, då kan alltså regeringen genomdriva ett stort beslut en dag och efter 1-2 dagar kan riksdagen upphäva det beslutet. Det bör ge en väldig ryckighet kan man tycka.
  Men, säkert har partiledarna gjort som man gjorde men människoimporten, man har gått ihop från höger till vänster och redan enats och därmed kan alla fortsätta sitta vid bordet????…på nåt vis….vi får se vad som kommer..
  Så, säg inte att Corona inte är en rätt stor grej med rätt stora konsekvenser…..mer kommer…..

  Gillad av 1 person

 13. Alltid bra med lite perspektiv på tillvaron för att se klart på vad som sker. Största skillnaden med dagens infektion är väl med vilken hastighet det sprids genom befolkningen och hur pass allvarligt sjuk många som inte avlider blir. Hög feber 14 dar i sträck immobiliserar dom flesta för lång tid framåt.

  Gilla

 14. Stadsdelen Rinkeby-Kista Tensta hårdast drabbat av Corona.
  Funderar du på varför?
  En video från Berlin-Neukölln den 3 april visar hur muslimer öppet bryter mot Tysklands stränga Coronaregler, som förbjuder folksamlingar på fler än två personer.

  Gilla

 15. Politikerna väljer givetvis att inte alls eller mycket försiktigt ta upp problemet med de ytterst knapphändiga resurserna som många av dem har godkänt att göra sig (oss) av med.

  Gilla

 16. Finlands politiker tänker bättre än svenska politiker skriver Varjager´s Weblog.
  Det bedömningen vill jag instämma i! Sen undrar man förstås (manne och manne, det är ju jag som undrar, inte manne) hur det kommer sig. Bastun? Avståndet till Sverige? Sjöarna? Krigen? Bättre ras (de är ju starkt besläktade med ungrarna som det sägs)? Av de som vet. Eller. Varför tänker svenska politiker sämre än finska? Eller. Tänker de sämre än europeiska politiker? Eller. Är det bara Morgan, Annie, Lövin, Löven, Reinfeldt, Margot, nä, puh, jag håller på att räkna upp allihop! Vad är fel egentligen?
  Allt detta på skoj. Det är inte så svårt att förstå om man analyserar länderna och deras historia, idéhistoria mm.
  Tur att Finland slapp Sverige.
  I Norge patrullerar norska soldater gränsen mot Sverige. För att skjuta svenskar som smiter in i Norge? Tänk, under andra världskriget var det ju lite annorlunda. Ett råd till de norska soldaterna, fråga den som försöker smita in om orsaken till försöket till insmitning. Om han eller hon säger ”hjälp” så borde det ge norsk medborgarskap direkt. Om han (för det är det ju oftast) säger ”jag ska knulla din morsa” och hostar på soldaten, då….
  Så, nu väntar vi på vad vår stolta regering ska komma med för drakoniska beslut. De har nu extraordinär makt. För den goda sakens skull (ja, de menar förstås inte att Corona är nåt gott för folket, men för DEM är Corona nåt gott). Men de tänker bara ha kvar den extraordinära makten ett kort tag. Säger de. Vad har de sagt mer de sista åren??
  Säkert kommer Morgan finnas med på nån presskonferens snart. I ny kostym. Och platåskor. Glad. Nu ska han få bestämma på riktigt.

  Gilla

 17. Löven säger nu ”regeringen är beredd att fatta de beslut som krävs”…
  Så sade Viktor Orban för ett tag sedan när han ville stänga Ungerns gränser för den mångkulturella smittan….
  Få se om Löven också döms i EU-domstolen till böter mm…..

  Gillad av 1 person

 18. Hej.

  Hur farligt det är att köra en kniv genom ögat säger inget om hur farligt det är att åka slalom utan hjälm. Hoppas den meningen belyser det tankefel som präglar detta meningslösa jämförande av dödsorsaker.

  Tankenöt: har någon egentligen dött av Hiv, eller är det av annars oftast ej dödliga sjukdomar som den smittade avlidit? Är Hiv således ofarligt?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

 19. Det dör människor över hela världen människor.
  I Sverige är det värsta som Hänt att 6 somalier dött.
  Men om man vänder på det, är det 6 somalier som fått Svensk vård medan
  Svenskar har nekats.

  Om det bor 100 fattiga svenskar i Malmö, så är det inget,
  ingen som tycker synd om dem

  Om det bor 100 fattiga somalier i Malmö, på exakt samma yta, lika stora familjer
  och område.
  så är de utsatta , trångbodda, de riskerar bli kriminella?
  Och enorma resurser satsas
  På skola, vård , omsorg, extra bidrag till familjerna, extra jobb, allt serveras på silver fat.
  Vilket leder till att de hämtar fler från sina länder för de lever lyxliv. Sen går de ut i
  Media och gråter hur dåligt de har det.

  Sverige är ett land som startat sin egna utrotning. Genom att finansera massimport
  Och genom att leva på någon konstig skuldkänsla att vi är skyldiga världen något.
  Att tiotals miljoner Svenska kvinnor och män offrat liv och hälsa för att bygga upp landet och
  Sjukvården. Betyder inte det att vi är skyldiga att ge hela världen våra pengar och vår vård.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s