Pengarna är slut och EU är som det sjunkande Titanic

EU:s ledare har länge haft ambitionen att EU ska förbli relevant i en värld av återuppväxande stormaktspolitik där man vill bygga en egen armé och förhindra klimatkatastrofer och stora resurser har satsats på utvecklandet av en grön ekonomi, men nu är pengarna slut. Problemet är bara att de överbetalda kostymnissarna i Bryssel vägrar inse den bittra verkligheten och fortsätter köra tåget oavsett vilka konsekvenser det medför.

I dag möts EU:s 27 ledare i Bryssel för att ”bygga vidare” på sin vision och proklamera ett nytt ”avtal” för att hålla Europa ekonomiskt relevant, bekämpa klimatförändringar samt bygga ren energi och digitala industrier för att konkurrera med Kina, USA och Indien.

Men frågan som hänger över toppmötet i Bryssel och som ingen har ett svar på, är hur Europa ska betala för alla dessa ambitioner eftersom ett konkurrenskraftigt, grönt Europa kommer att kräva biljoner euro investerade under decennier.

EU:s nyligen genomförda halvtidsöversyn av sin budget avslöjade att blocket håller på att få slut på pengar. Dessutom kan EU:s befolkning börja minska detta årtionde, vilket förväntas dra ned ekonomin.

Italiens tidigare premiärminister Enrico Letta konstaterade innan han träffade ledarna för att leverera en rapport om EU:s konkurrenskraft, att det finns en stor risk för att vi inte kommer att ha tillräckligt med pengar alls för den gröna omställningen.

EU-kommissionen uppskattar också att Europa 2030 kommer att behöva mer än 1,5 biljoner euro varje år bara för att få bort de fossila bränslenas utsläpp från energi- och transportsystemet. Till och med Europas största ekonomi Tyskland, söker nya intäktsströmmar för att fylla sina stora budgethål.

Enligt Simone Tagliapietra, senior stipendiat vid tankesmedjan Bruegel i Bryssel, står Europa inför en sorts omöjlig triangel.

-”Å ena sidan vill vi påskynda den gröna omställningen och vara konkurrenskraftiga samtidigt som vi gör det, å andra sidan vill vi öka försvarsutgifterna. Och å andra sidan vill vi vara finanspolitiskt konservativa.”

Dagens möte är bara ett första steg i en längre diskussion om hur man ska finansiera de utmaningar som väntar på blocket, men känslan av att det är brådskande att stoppa Europas ekonomi från att drunkna blir alltmer akut enligt källor som tidningen Politico pratat med, som liknar situationen med det sjunkande Titanic.

-”Fartyget håller på att sjunka och vi slåss om vem som ska vara på första klass och vem som ska vara på andra klass. Vi kanske borde undvika att fartyget sjunker helt.”

Och vi, folket, är de som betalar för den oansvariga politik som man skamlöst bedriver.

#sakerviintepratarom

https://www.politico.eu/article/europe-global-plans-money-green-economy/

En reaktion till “Pengarna är slut och EU är som det sjunkande Titanic

Lämna en kommentar