Dags för Erdogan att åberopa artikel 5?

Enligt det ryska försvarsministeriet genomförde tre ukrainska obemannade motorbåtar som skickats iväg av ukrainsk militär en misslyckad attack mot det ryska krigsfartyget Ivan Hurs i Svarta havet nära Bosporen tidigt i morse. Efter terrorattacken mot Nord Stream-ledningarna förra året har Ryssland utökat sina defensiva åtgärder. Krigsfartyget skyddade gasledningarna TurkStream och Blue Stream som transporterar naturgas från Ryssland till Turkiet, delvis över Svarta havet samt vidare in i Europa.

Regimen i Kiev har ännu inte kommenterat händelsen.

Att det sker en attack inför det turkiska valet i helgen måste väl vara slumpen. Är det nu Erdogan ska visa sig handlingskraftig i och med att Ukraina försökt attackera Turkisk egendom och åberopa artikel 5 i Natofördraget, där varje medlemsstat betraktar en väpnad attack i Europa eller Nordamerika mot någon av medlemsstaterna som ett väpnat angrepp mot dem alla?

Det hade varit intressant att se hur övriga Natoländer hade hanterat den heta potatisen när alla utom Ungern redan sitter i knät på Zelensky. Men det är nog ingen risk att det sker eftersom det är Ryssland som står för anklagelsen och helgonen i Kiev gör som bekant aldrig något fel, så det lär snabbt tystas ned i media eller som vanligt avfärdas som propaganda. Hade Ukraina däremot pekat finger mot Ryssland och påstått att de genomfört en dylik attack mot exempelvis ukrainska fartyg som transporterar säd, kan vi räkna med att det hade blivit en uppståndelse utan dess like.

Att kriget i Ukraina som skördar otaliga dödsoffer på slagfältet genererat ett uppsving i vapenindustrin har länge varit tydligt och även den svenska vapenindustrin gynnas av andras död och lidande. I dag lät exempelvis den tjeckiska regeringen meddela att man godkänt att landet köper 246 stridsfordon 90 av den svenska tillverkaren BAE Systems Hägglunds – en affär värd 22 miljarder kronor som anses vara den största order som Hägglunds någonsin skrivit. Går vi med i Nato, som Sveriges beslutsfattare så hett önskar, kan dessutom ännu fler guldkantade kontrakt ramla in. Hurra – för alla oss som profiterar på krig! 🥳

#oneforallallforone

https://www.dailysabah.com/world/europe/ukraine-attacks-russian-warship-guarding-turkstream-pipeline

https://sverigesradio.se/artikel/klart-tjeckisk-miljardorder-pa-svenska-stridsfordon

11 reaktioner till “Dags för Erdogan att åberopa artikel 5?

 1. På vilket sätt var sprängningarna av Nordstream 1 och 2 terrorattacker? De användes inte och inga människor fanns i närheten, och framförallt vet vi inte vilka de ansvariga för sabotaget var.
  Hur kan en eventuell attack från Ukraina mot ett Ryskt krigsskepp tolkas som ett angrepp mot Turkiet??

  Gillad av 1 person

  1. En bombattack mot gasledningar på europeisk mark i Sveriges ekonomiska zon, som skadat den redan hårt tärda havsmiljön i Östersjön och dessutom haft en stor påverkan på energipriserna som suger ut det europeiska folket kan inte klassificeras som något annat än en terrorattack.

   De ansvariga var USA tillsammans med Norge, vilket journalisten Seymour Hersh avslöjat tidigare men massmedia valt att lägga locket på.

   Målet för gårdagens attack var gasledningarna TurkStream och Blue Stream, således indirekt en attack mot Turkiet.

   Gillad av 1 person

   1. Mer fria fantasier från din sida. Kanske dags att lägga ner Putinpropagandan.

    Gilla

  2. Stefan (eller vilket alias du använder idag), självklart var sprängningarna av Nordstream 1 och 2 bara en vänskaplig handling…. I själva verket är ju alla sprängningar av den naturen… De utförande vill ju bara väl.

   Din argumentation är minst sagt oförståelig. Bara för att, som du påstår, dessa ledningar inte användes och att inga människor befann sig i närheten är det alltså ok för USA/NATO/Ukraina m.fl. att utföra detta bombdåd? Man baxnar inför din ovilja/oförmåga att se sambanden. Biden själv har ju officiellt klart och tydligt uttryckt nödvändigheten att dessa ledningar måste förstöras. Att sedan vänstervridna massmedia inte vill gräva i saken gör ju inte saken bättre, men tystnaden är ur deras synvinkel fullt förståeligt.

   Följden av uteblivna gasleveranser till EU/Europa är att EU/Europa tvingas köpa gas från USA/Biden till ett mycket högre pris. USA/Biden är därmed nöjda.

   Gillad av 1 person

  3. @Stefan Andersson maj 24, 2023 kl. 23:49
   Vi vet vem som utförde terrordådet.

   Definitionen av terrordåd är en våldsam aktion, oftast av politiska skäl, avsedd att skrämma, orsaka ekonomisk, materiell eller annan skada, och ofta orsakar dödsfall eller personskador.

   Svensk lagstiftning säger:

   För terroristbrott döms den som begår en gärning som anges i punkt 3, om gärningen allvarligt kan skada en stat eller en mellanstatlig organisation och avsikten med gärningen är att:

   1. Injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp,
   2. Otillbörligen tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta eller att avstå från att vidta en åtgärd, eller
   3. Allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer i en stat eller i en mellanstatlig organisation.
   USAs sprängning av Nordstream passar bra in.

   Gillad av 1 person

   1. Karl W, inte en enda punkt på diefinitionen av terrorism enligt svensk lag kan användas som grund för terror när det gäller sprängningen av Nordstream. För övrigt är det väl bara Ryssarna som tjänade på den, och de andra ägarna??

    Gilla

   2. @Stefan Andersson maj 26, 2023 kl. 06:30
    Jag föreslår att du överlåter sådant till de som har studerat juridik. Ryssarna tjänade inget, dom kan ju inte sälja gas nu. USA tjänade stort, priser enligt uppgift fem gånger så högt. Européerna får betala, inklusive svenskarna, i höga priser och inflation. Gigantiska elräkningar, matpriser, bränslepriser, kalla hem, kalla duschar, osv.

    Gilla

 2. Man kan bara konstatera att verkligheten har ingen bäring i ”Stefan Anderssons” värld och tyvärr är många andra lika hjärntvättade av MSM-propagandan. Inte konstigt att klimatbluffen, vaccinskojet och krigen kan fortsätta..

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s