Svensk massmedia ifrågasätter aldrig Zelensky

Det är uppenbart att det i svensk massmedia är tabu att ifrågasätta Ukrainas president Volodymyr Zelensky, vilket vi sett prov på många gånger det senaste året och morgonens tidningsrubriker där man envetet fortsätter lyfta fram att Ukraina hävdar att Bachmut inte fallit och att striderna fortsätter, talar sitt tydliga språk. En snabb titt i norsk, dansk och finsk media visar på motsatsen – där säger man inget alls efter i går utan fokuserar på andra nyheter.

Hade rollerna varit omvända och Ukraina påstått att man intagit Bachmut medan Ryssland hävdade motsatsen, hade massmedia givetvis trott på Ukraina eftersom det inte finns på kartan att den information som kommer från Ukraina skulle kunna vara desinformation, medan allt som Ryssland säger däremot är ”rysk propaganda”. Detta har vi nu matats med i över ett år.

I fredags publicerade Ystads Allehanda en rätt makaber ledartext skriven av ukrainaren Alex Voronov, journalist på Eskilstunakuriren, där han lyfter fram Ukraina som den vinnande parten i kriget. Jag skrev en insändare och ifrågasatte beslutet att publicera en så partisk ledare som jag hade hoppats på att tidningen skulle ta in i dag eftersom den är dagsaktuell, men icke. Antingen tar de inte in texter som ifrågasätter redaktionella beslut, eller så är det många andra insändare i kön, oavsett lägger jag ut den här medan frågan är aktuell.

—————————————

”Dagens ledare i YA 230519 fick åtminstone mig att reagera och ifrågasätta valet att publicera en så öppet partisk text utan faktaunderlag som den som journalisten Alex Voronov (verksam på Eskilstunakuriren) författat.

Förutom att Voronov hävdar att rysk försvarsteknologi inte kan mäta sig med västerländsk, slår han även fast att Ukraina presterat väl och vinner kriget. Allt som allt är det patriotisk smörja utan något som stödjer artikelförfattarens önsketänkande.

Är det den nivån YA vill prestera på? Förtjänar inte läsarna en realistisk och verklighetsförankrad bild av Ukrainakonflikten som på ett sakligt sätt belyser båda sidor samt faktiskt erkänner att det inte går så bra som man hoppats på i kriget?

Svensk massmedia har tyvärr valt att från dag ett av konflikten ensidigt rapportera till Ukrainas fördel istället för att hålla sig neutrala samtidigt som man envetet dekar ned på allt som berör verkligheten som ”rysk propaganda”. Det har troligen med presstöd att göra och svenska folket blir därför missledda precis som med så mycket annat där vi inte får hela bilden (bl.a. klimatet och covidpandemin).

I slutändan handlar det om att göra folket välvilligt inställda till fortsatt vapenstöd och ekonomiska bidrag som håller igång kriget så att ännu fler ukrainska män får sätta livet till för att gynna krigsindustrin i väst.

Att USA och dess allierade hittills spenderat långt över 100 miljarder dollar på Ukraina, varav Sverige bidragit med över 21,5 miljarder kronor utan någon kontroll över var vapnen och pengarna egentligen hamnar, är så klart inte nog eftersom företrädare för EU sagt att vi ska fortsätta ”till den siste ukrainaren”.

I slutändan kommer det ukrainska folket att betala det högsta priset för en fortsatt konflikt pådriven av väst.”

https://www.ystadsallehanda.se/ledare/putins-ostoppbara-missil-nerskjuten-av-ukrainarna-cc6355f5/

22 reaktioner till “Svensk massmedia ifrågasätter aldrig Zelensky

 1. Hur stor del av Ukraina tycker Jenny Piper att Ryssand skall ha -hela, endast Krim eller bara östa delen av landet för att en fred skall åstadkommas?

  Gilla

  1. Majoriteten av svenska sk journalister har under många år gjort det lätt för sig och åsiktsförföljt samhällskritiska röster. Det har haft konsekvenser för oss som har drabbats med bland annat ifrågasättande inför arbetsgivare med ibland förlorat arbete. Du fàr nog läsa Jenny’s insändare så förstår du bättre att hon pekar på Ystad Allehandas dåliga journalistik. Vill man få en nyanserad bild av den militära operationen så är det inte YA man skall läsa. Det gäller för övrigt de flesta nyheter av vikt. Hos YA frodas lögner.

   Gilla

  2. Hur stor del av den ryska befolkningen (i Ukraina) tycker du ska tvingas att leva med Zelenskys diskriminerande åtgärder?

   Ska Ukraina tvångsannektera delar av eller hela Krim?

   Tycker du att det ska finnas oberoende och fri press i Ukraina eller som nu, ska Zelensky styra all media?

   Ska det finnas olika politiska partier i Ukraina eller är der ok att Zelensky förbjudit ca. 15 partier?

   Gillad av 1 person

  3. Det Ukraina som blir kvar är kvarteret där Zelensky har sitt kontor och om grannkvarteret har en bensinmack med lyktstolpar kan väl även det få ingå i nya Ukraina, för Zelensky måste ju ha någonstans att hänga med sina ukronazipolare. Vatikanstaten blir världens näst minsta stat.

   Gilla

 2. Bra initiativ! Bra kämpat, du är ett föredöme när det gäller att kämpa för sanningen.
  Men du skriver att Sverige bidragit med 21,5 miljarder SEK till Ukraina. Det kan väl ändå inte stämma? Det skall väl vara miljoner SEK, eller hur? Kanske därför de inte tog in insändaren?
  Tack för ditt arbete! Mvh Lars

  Gillad av 1 person

 3. “Svensk massmedia ifrågasätter aldrig Zelensky”- skulle någon inom media tänka eller ännu hemskare ”ifrågasätta” vad deras nya husgud ger för vägledning så skulle de innebära att de ställer sig på vår sida och även om det vet att vi har i rätt i mycket så vill ingen bli brännmärkt för resten av sina liv, därav väljer det att vända andra sidan till och springer till samma matskål som alla de andra.

  Gillad av 1 person

  1. Massmedia ingår i totalförsvaret och har till uppgift att vara propagandakanaler och försöka förvrida huvudet på folk. Åsiktsförföljelse mot samhällskritiker är en del av massmedias tysta överenskommelse med makten. Tack vare fri press som Fria Tider och Nyheter Idag och bloggar som denna har till exempel Expressen och DN åter känt sig tvingade att åtminstone lite lätt granska makten.För syns skull.

   Gilla

 4. Jenny, har du helt missat vad en ledare handlar om? En ledares uppgift är att vara partisk och den företräder tidningens politiska inriktning.
  De journalistiska artiklarna bör vara baserade på ren fakta och rapportera verkligheten. Vad det gäller Ukraina så är det Ryssland som först skickade in soldater i Ukraina och annekterade Krim och två sk självständiga stater efter att drivit ut de delar av befolkningen som motsatte sig invasionen och därefter hållt synnerligen dåliga omröstningar helt emot folklig rätt. Nu har man invaderat en andra gång och med de flesta människors tillgång till internet och sattelitbilder så är det väldigt enkelt att se att Ryssarna har gjort stora ansträngningar för att förstöra civila mål framför militära vilket är emot alla internationella krigslagar, som Ryssland själva skrivit under. Så att svenska medier beskriver vad Ryssland gör är ju inte propagandist på något sätt, eller tycker du det var fel att massmedia rapporterade om vad USA gjorde i Vietnam och Kambodja??

  Gilla

  1. Du, Stefan, verkar vara väl insatt i den västerländska ”sanningen”. Kan du fräscha upp vårt minne på vad hände 1991 i Serbien?
   NATO och de amerikanska neocons stärkta av den överlägsenhet som väst hade gentemot Ryssland, som var styrd av västens älskade fyllot, flyttade fram sina positioner med att först inlämma Polen, Ungern och Tjeckien. Detta trots löften från James Baker om att NATO inte skulle utvidgas mot öst. Den ”försvarsalliansen” attackerade Serbien för att skydda kosovarerna. Jmf med att Ryssland attackerar för att skydda sina landsmän. När far USA super är det alltid rätt, eller??
   Västs bomber bär fred, demokrati och hälsa. Fråga Serbien, Irak, Afghanistan, Libyen.
   Fiendens bomber dödar och förstör.
   Hur skulle det var om man tog av sig hatet och överlägsenhetens glasögon och tänkte på rätt och fel i alla lägen?
   Jag vet, för mycket begärt!

   Gilla

  2. Varför rapporterar inte massmedia om vad främst USA, NATO och EU håller på med i Ukraina när det gäller vapen och ekonomisk ”hjälp” i hundratalsmiljarderklassen och om hur Zelensky förbjudit den politiska oppositionen och tagit kontroll över nyhetsrapporteringen?

   Bidenfamiljens förehavanden i Ukraina tystas ner totalt för det passar inte in den tillrättalagda berättelsen om Ukraina som massmedia har byggt upp.

   Härhttps://newsvoice.se/2023/05/andi-olluri-ukrainakriget/
   finns en intressanta analys av läget i Ukraina med många källhänvisningar som du aldrig kommer att få läsa i massmedia:

   ”Utöver det har den triviala sanningen, att Ukraina sedan 2014 förberetts av Väst för att fungera som pur kanonmat för västerländska strategiska mål, dokumenterats till en ovanligt omfattande nivå. Samtidigt motarbetas sedan 2014 en rationell förståelse av historian på varenda punkt i media. (1)

   Vi kan därför förutspå att medieproduktionen sedan mars följer samma propagandamönster, som håller sig strikt till de officiella narrativen som ordineras av samhällets elitsektorer.”

   Gilla

  3. Som vanligt ingen koll ”Stefan Andersson” eller vad du heter? Läs om omröstningarna som folken gjorde efter Sovjets upplösning i stället för idiot-propagandan från MSM som du tycks lita till! Fatta en gång för alla att Ukraina skapades av Sovjet och skulle upplösts på samma gång som Sovjet upplöstes. Svårare än så var det inte men krafter i väst räknade med vad som komma skulle och där är vi nu. Du har heller ingen aning om omfattningen på USA:s brott i Indokina som verkligen inte stod nazisternas efter…Men visst det var ju ”demokratiska” bomber och ”demokratiskt” mördande och då är allt okej enligt en del efterblivna!

   Gilla

 5. Benny var och när har jag försvarat ett enda angreppskrig som USA genomfört? Att vara kritisk mot Ryssland betyder inte att man tycker om USA. Att kritisera Ryssland för deras terrorkrig mot Ukrainas befolkning innebär inte att man med automatik stöder Ukrainas regering utan Ukrainas rätt att försvara sig mot Ryssland. Om du läst vad jag skrivit hade du förstått det!
  Nu handlade mitt inlägg iofs om att tidningars ledare inte har till uppgift att vara partiska utan tvärtom föra fram ledarredaktionens politiska uppfattning!

  Gilla

  1. Du skulle nog läsa på om varför det är krig i Ukraina. Jodå visst var det en statskupp mot Janukovitj och att det var Poroshenko som startade kriget i öster mot den rysktalande befolkningen! På vems initiativ är frågan men både Storbritannien och USA var pådrivande. Biden och Obama hade redan en massa skumrakt för sig i Ukraina och enorma summor stals för deras kampanjer förutom de ca 120 ton guld som Janukovitj tänkte stabilisera valutan med. Berömt är Nulands ”fuck the EU” som efter det rätade in sig i ledet och slapp kritik från USA och GB. Blackrock och andra multinationella företag har på ett olagligt sätt ”köpt” ca 30% av den bördigaste åkermarken i Ukraina och vill väl helst se att befolkningen i Ukraina decimeras, sedan om ryssarna eller någon annan gör det kvittar väl för dessa skrupellösa bolag. Snart har halva befolkningen flytt sedan 1990 12 miljoner till EU och Nordamerika och ca 5 miljoner till Ryssland som är de största mottagarna enligt uppskattningar. Du kan läsa mer om detta på Andi Olluris inlägg på Newsvoice!

   Gilla

 6. Benny, jag vet mycket väl vad som hänt i Ukraina. Det den här tråden handlade om är Jennys inlägg, där hon inte förstått vad en ledarartikels uppgift är!
  Jag känner väl till stora delar av Ukrainas historia. Vad det gäller nutidshistorien så har inget hänt som, enligt de internationella reglerna/lagarna gett Ryssland rätt att gå in i Ukraina, inte heller att bomba civila mål.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s