Det finns ingen ände på farsen som pågår i svensk media

Efter att Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin i går deklarerat att Bachmut fallit och man tagit full kontroll över staden, hade svensk partisk massmedia som från dag ett av konflikten misslyckats med att vara objektiva, två alternativ – hålla låg profil och låta det blåsa över eller fortsätta farsen fullt ut. Man valde givetvis alternativ två i sin desperation att upprätthålla den manipulativa bild man byggt upp för allmänheten under året.

Således basunerade man ut att Ukraina påstår att Bachmut inte fallit utan det är lögn samt att försvarsministeriet vidhåller att striderna fortsätter. Samtidigt har man satt citationstecken kring ”befriat” när man skriver om vad Wagnergruppen fört fram, allt för att så tvivel hos läsarna eftersom allt som kommer från den ukrainska regimen tas som sanning i Sverige medan nyheter från ryskt håll enbart är desinformation.

Som grädde på moset hävdar nu svenska experter att Bachmut inte är strategiskt viktigt, trots att det är precis vad internationella bedömare sagt om Bachmut det senaste året då ryssarna vid framgångar kan utöka offensiven i östra Ukraina och även Ukrainas president Volodymyr Zelensky har omnämnt Bachmut som strategiskt viktig i ett av sina nattliga videotal i höstas.

Det är verkligen beklagligt att vår inhemska media är så styrda och att medborgarna inte får den sakliga och opartiska rapportering som de har rätt till. Det ska bli intressant att se hur det svenska etablissemanget ska hantera situationen om Ukraina går förlorande ur kriget som mycket pekar på, det går inte att klamra sig fast i förnekelsestadiet hur länge som helst.

#vadåobjektivitet

https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/milit%C3%A4rexperten-om-bachmut-inte-strategiskt-viktig-1.100095787

https://yle.fi/a/7-10025816/64-3-138125

https://yle.fi/a/7-10013113/64-3-113408

18 reaktioner till “Det finns ingen ände på farsen som pågår i svensk media

 1. Det är väl just detta som är neutralitet – att lyfta fram två perspektiv samtidigt? Och du tror inte att ukrainarna under nästan ett års tid har hunnit bygga försvarslinjer väster om staden? Vilket genombrott tänker du att ryssarna ska kunna göra genom att ha tagit Bachmut? Ukraina har ju avancerat både norr och söder om staden. Det var ju därför det var viktigt att hålla Bachmut och inte retirera på en gång. Det samt att se till att så många ryssar som möjligt gick i döden, vilket de lyckades utmärkt med.
  Givet att det tog ett år för ryssarna att ta lilla Bachmut, vad är det som tyder på en förestående ukrainsk förlust menar du? Och hur definierar du en rysk seger?

  Gilla

  1. Som bekant har media bara lyft fram Ukrainas perspektiv under hela konflikten, kanske en nyhet för dig? Du har för övrigt inte ens bemödat dig med att besvara de repliker Du fått på dina kommentarer i går där det bl a efterfrågas faktaunderlag för dina påståenden, så finner ingen anledning att diskutera vidare med dig. Vissa kallar sådana som dig troll och ni är flera sådana som härjar på bloggen eller så är det samma person med olika alias, men jag ser er främst som energitjuvar så tveksamt om jag kommer fortsätta godkänna era kommentarer framledes eftersom de inte tillför något konstruktivt till diskussionen.

   Gillad av 2 personer

   1. Vilka faktaunderlag och på vad? På att sanktionerna biter? Googla! Läs ekonominyheterna. Det är inte svart eller vitt, det är inte antingen eller. Sanktionerna kan ha effekt utan att Rysslands ekonomi fullständigt kollapsar. Såklart. Men så nyanserat går det uppenbarligen inte att betrakta saker här.

    Du skrev ”Ingen idé att diskutera med någon som inte ens förstått hur detta slagit tillbaka på oss själva.” Och så skriver du ju hela tiden, i stället för att argumentera. Men vill du ha en blogg där du bara har nickedockor i kommentarsfältet som tycker likadant i stället för en debatt är det ju upp till dig.

    Vad gäller Bachmut, aka grushögen som Ryssland bombat sönder i snart ett års tid, är den inte bekräftat i ryska händer så sent som i morse. Men det är sannolikt en tidsfråga. Frågan är då: vad betyder detta när ukrainarna avancerat både norr och söder om staden?

    Gilla

   2. Är det jag som ska googla som presenterar underlag för vad experter säger som jag även gjort flera gånger tidigare? 🤦‍♀️ Experter från olika håll i världen har sagt att sanktionerna inte har effekt, men de är alltså felinformerade.

    Du har inga argument och så anklagar du mig för att inte vilja ta diskussionen. 😄 Det är då inte en debatt utan enbart du som kastar ur dig saker som du inte kan presentera underlag för.

    Gillad av 1 person

  2. Du är verkligen ett troll som bara läser MSM-skiten ”Hans”! Fattar du inte att MSM bara är USA-styrd propaganda och inget att sätta tilltro till? Verkligheten är måttstocken och hur mycket än fulmedia skönmålar så är läget katastrofalt för Ukraina! Idioten Paasikivis kunskaper om krig, krigsmaterial och strategier är närmast på förskolenivå men han anlitas för att han säger rätt saker propagandamässigt. Karln är kort sagt inkompetent och det finns mycket bättre experter därute som kan mycket mer än Paasikivi. Och inte fattar du att reala ekonomier som Ryssland inte påverkas speciellt mycket av sanktioner jämfört med västländernas uppblåsta låtsasekonomier vilka leds av de bankrutta pajasarna i G7 som viftar med sina låtsaspengar framför den kokainsniffande tjuven Zelensky och manar på det meningslösa slaktandet at ukrainska värnpliktiga som stupar i tusental varje dag den senaste tiden.

   Gillad av 1 person

   1. Ja, Paasikivi hade fel om att Ryssland skulle ta Bachmut snabbare. Det har du rätt i. Den ryska armén är mer kass än vad han och många förutspått. I övrigt är din goebbelska rant inte värd att bemöta. Du glömde referenser till dina fantasifull uppgifter om ukrainska förluster (som aldrig varit i de mängder du anger ens i början av kriget).

    Gilla

  3. @Hans maj 21, 2023 kl. 14:36
   Sanktionerna biter, men på Europa och Europas medborgarna. Det går bra och allt bättre för Ryssland. Senaste nyheten, dom duggar tätt nu.
   —Russia-Saudi agri-trade jumpshttps://www.rt.com/business/576568-russia-saudi-trade-brics/

   Gilla

 2. Precis vad jag tänkte bör jag lyssnade på SRs journalist om situationen. Hon har väl fått samma utbildning som Ginna Lindberg och Sara Stenholm på USApodden, SRs absoluta lågvattenmärke när det gäller s k ”oberoende opartisk” journalistik.

  Gillad av 2 personer

 3. Jamen jösses, Jenny. Allt ligger en googling bort, men det klarar du alltså inte. För det som är negativt om Ryssland finns faktiskt inte på RT.

  Ett litet, litet axplock:

  ”[…]suggests that by early 2023, the country’s real GDP was 7-10% below what it would have been had sanctions not been applied following the invasion of Ukraine. This calculation relies on comparing forecasts of Russia’s GDP growth before and after the invasion.

  […]

  Analysis of Russia’s 2023 public budget suggests that relative to 2022, there will be a 50% increase in spending on ‘security’ (including not just military activity but also prisons and the prosecutor’s office), a 9% reduction in spending on health, a 2% reduction in education spending, a 24% reduction in infrastructure spending and a 19% fall in industrial spending. All of this is in the context of a sharply increasing budget deficit. The higher public budget share of GDP and, within it, of spending on security, squeezes private consumption.”

  https://www.economicsobservatory.com/what-is-the-current-state-of-the-russian-economy-under-sanctions

  Tillverkningsindustrin påverkas också då de flesta av komponenterna som behövs till maskinerna som tillverkar exempelvis bilar kommer från utlandet. Sålunda har biltillverkningen halverats och priserna skjutit i höjden. Ryssland importerar begagnade bilar nu, övriga får hålla sig till ryska kvalitetsbilar (sic).

  https://www.csis.org/analysis/russia-sanctions-one-year

  Sanktionerna har en effekt på den ryska ekonomin, det är fakta. Över tusen företag har avslutat sin verksamhet i Ryssland. Det påverkar också ekonomin och leder till braindrain i vissa sektorer. I vissa fall kommer effekterna att vara mer långsiktiga. Den ryska flygindustrin består nästan uteslutande av flygplan från väst, och sanktionerna begränsas tillgången till komponenter. Det sanktionerna INTE har gjort är att få ett slut på kriget eller vända folket emot Putin. Men det förstnämnda var en naiv förhoppning, om nu någon ens trodde på den, och det sistnämnda är knepigt i ett auktoritär stat där man kastas i fängelse bara för att stå på ett torg med en vit lapp. Påverkar ekonomin gör förstås också galenpannebeslutet att gå i krig, som slukar resurser ur den ryska statskassan varje dag.

  Gilla

  1. Nu hittar du på igen. När jag delat artiklar som berör ämnet att sanktionerna mot Ryssland har misslyckats och att Ryssland klarat sig bra har jag hänvisat till källor som Financial Times, Bloomberg, The Economist, TV2 Danmark och Jyllandsposten för att nämna några – inte rysk media.

   Dina artiklar säger sammantaget det som vi redan vet – att Ryssland trots sanktioner klarat sig igenom det och de tror/gissar att det kan bli svårare för Ryssland framöver, men de vet inte.

   Ett exempel:
   ”Despite the sanctions, Russia’s budget deficit will likely remain manageable, and even if Russia’s defense spending peaks at 5 percent of GDP, Russia will still have resources to fund its war in Ukraine. Thus, what sanctions will truly mean for Russia’s future is still up for debate.”

   Ingen har påstått att sanktionerna inte påverkat Ryssland alls, utan att västvärlden misslyckats med sitt mål att krossa Rysslands ekonomi.

   Gillad av 1 person

   1. Varför diskuterar du med en figur som inte vill se verkligheten av någon anledning Jenny? Tror den här ”Hans” att propaganda och skönmålning hjälper mot att västvärlden är på ruinens brant? Lika patetiskt som skönmålningen av Sverigebilden som regimen i Stockholm sysslat med? Folk som inte kan något om ekonomi tror verkligen att västvärlden är rikt men saken är den att politikerna förskingrat och förstört den industri som gav oss välståndet på 1900-talet. Kvar finns bara spillror och de inbillar sig att resten av världen ska slava för småsmulor och skicka oss allt bara vi ger dem lite värdelösa papperslappar?…No way, den tiden är förbi.

    Gillad av 2 personer

   2. Sanktionernas mål kan ju diskuteras. Du påstår att vi lider mer än Ryssland, vilket jag ännu inte sett några bevis för. Tvärtom lyckas vi frigöra oss alltmer från ryskt inflytande, vilket är oerhört positivt och inte en dag för tidigt. Och även om vi skulle ”lida” av detta kortsiktigt är det i så fall en nödvändig uppoffring.
    Det har funnits förhoppningar på olika nivåer, jag tror få verkligen väntat sig en kollaps eftersom Ryssland utsatts för sanktioner tidigare och försökt ”sanktionssäkra” sin ekonomi. Vilket inte går, men det går förstås att komma runt delar av sanktionerna på olika sätt. Detta har USA varit medvetna om. Poängen är att det likafullt är RÄTT att införa sanktionerna. Varför ska vi handla med ett land som agerar som en terrorstat? Varför ska vi ha med Ryssland att göra när de fullständigt skiter i sina grannländers territoriella integritet? Den frågan kan besvaras av någon av alla Putins anhängare här på bloggen. Allt vi kan göra för att isolera Ryssland är rätt.

    Gilla

   3. Hur frigör vi oss från Ryssland när såväl USA som EU fortsätter handla rysk gas och olja från Ryssland till minst tvådubbla priset via Indien och andra mellanhänder?

    Varför inför vi inte sanktioner mot alla länder som agerar som en ”terrorstat”, Israel och Saudiarabien till exempel eller varför inte USA? Varför är det rätt med dubbla måttstockar, borde inte samma premisser gälla för alla istället för bara de som inte vill vara USA:s vasaller?

    Gillad av 1 person

 4. ”Expertisen” Paasiviken kan betraktas mer som astrolog än som molitär expert. Enligt honom hade Ryssland slutat sina ammunitioner redan i augusti 2022. Horoskopet var totalt fel!!

  Gillad av 2 personer

 5. Håller med Micke helt och hållet, Paasiviken säger det han har betalt för att säga, man får en känsla av att han gärna vill att kriget ska fortsätta. Det finns de som tror på ett världskrig innan det amerikanska presidentvalet eftersom det finns en stor oro att medlen kommer att begränsas inför valet 2024. En europeisk tjänsteman sade till tidningen Financial Times: ”Vi kan inte behålla samma stödnivå i all evighet”. Politico rapporterade tidigare att endast 6 miljarder dollar av det ursprungliga militära stödpaketet på 48 miljarder dollar som USA tidigare godkänt är allt som återstår. Utan kongressens godkännande kommer USA:s bistånd till Ukraina att vara avslutat vid midsommar.
  Man kan fråga sig vem som egentligen är krigsförbrytare när Zelensky tackar nej till ex Påvens försök att medla, Kina försöker men det är väldigt tyst om förhandlingarna, för Zelensky handlar allt om att få medel till att kunna fortsätta kriget, men framför allt försöka skapa förutsättningar för ett världskrig, allt påhejad av Black rock, Vanguard Group, Nato och stora delen av politikerna i väst.
  Just därför går det inte att lita på några nyheter från Ukraina eftersom de säger precis de väst/Nato vill höra eftersom de vill ha mer pengar, material och stöd för att fortsätta kriget.
  https://www.armstrongeconomics.com/international-news/ukraine/why-ukraine-must-lose-to-save-the-world/ Klart läsvärd analys.
  https://www.deepl.com/translator skickar med en riktigt bra översättningssida ifall någon har svårt med språket.

  Gillad av 1 person

 6. Väntar på att Paasikivi, våran skarpsinniga Stockholm Bob skall konstatera att snart är kriget över för Ryssland, eftersom de inte har några dollar kvar till att köpa olja.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s