I Sverige prioriterar beslutsfattarna varken att upprätthålla välfärden eller infrastrukturen

Jag som dagligen pendlar till Malmö vet vad dåligt underhållna vägar innebär och den dåliga vägstandarden är ett nationellt problem i Sverige som inte bara skadar bilar utan också ökar olycksrisken.

Trafikverket har begärt två miljarder mer för vägunderhåll under nästa år och fram till 2039 fattas det 71 miljarder kronor till vägunderhåll. I Trafikverkets budgetunderlag till regeringen framgår det att nuvarande ekonomiska ramar innebär att vägnätet bryts ner i allt snabbare takt.

Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana säger dessutom att man under förra året investerade över 16 miljarder på förbättringsåtgärder, men att det blir för mycket ad hoc och nödreparationer som gör att vägstandarden försämras på sikt, vilket han upplever som väldigt bekymrande.

Pengar finns uppenbarligen om regeringen skulle vilja prioritera vägunderhållet, vilket inte minst visat sig i det svenska stödet till Ukraina på över 21,5 miljarder, alla miljarder som vi årligen lägger på klimatet och icke att förglömma den största elefanten migrationen där den årliga kostnaden ligger på en ”nätt” summa om minst 100 miljarder per år.

Men det är väl precis som med den nedmonterade välfärden, den eftersatta vården och den kapsejsade skolan – helt ointressant och lågprioriterat för politikerna eftersom det inte ger godhetspoäng på samma snabba sätt som de styrda syltryggarna är i behov av.

#viharvälingaproblem

https://sverigesradio.se/artikel/statliga-vagar-ar-i-daligt-skick-saknas-71-miljarder-till-underhall

7 reaktioner till “I Sverige prioriterar beslutsfattarna varken att upprätthålla välfärden eller infrastrukturen

 1. Lite halv svårt att räkna ut fordonsskatten men enligt skatteverket så går det till så här:
  ”Mellan den 1 juli 2018 och den 31 mars 2021: 82 kronor per gram om fordonet släpper ut över 95 och upp till och med 140 gram koldioxid per kilometer. 107 kronor per gram om fordonet släpper ut över 140 gram per kilometer”.

  Totalt uppgick skatteintäkterna år 2021 preliminärt till 2 324 miljarder kronor, visst finns det pengar i systemet, frågan är varför dessa inte räcker? Lånas det pengar till andra statliga system?

  https://www.ekonomifakta.se/fakta/skatter/skattetryck/skatteintakter-per-skatt/

  Gillad av 2 personer

 2. Vad man prioriterar är massinvandring, bidrag för röstboskapen, och naturligtvis USAs rustningar i Sverige och aggression på platser som Ukraina.

  Gilla

 3. Siffran 267 miljarder är så orimlig att inte ens SD använder den. Den kommer från en beräkning gjord av universitetslektor Lars Jansson presenterad på SvD debatt 21/6 2002 och gäller 1999. Professorerna Jan Ekberg och Eskil Wadensjö visade i en replik 27/6 2002 på ett antal allvarliga brister, bl a att han räknat med kostnader för arbetslöshet två gånger samt antagit att arbetslösheten hos svenskar med minst en utrikesfödd förälder låg på samma nivå som utrikesfödda, vilket inte stämmer. De kom fram till siffran 30 miljarder, vilket låter betydligt rimligare.

  Gilla

  1. Jag tror inte den är så orimlig år 2023 efter decennier av massinvandring och anhöriginvandring, där det sedan länge står klart att för få arbetar i Sverige och ska försörja övriga.

   130 miljarder per år visar en annan uträkning.
   https://via.tt.se/pressmeddelande/invandringen-och-de-offentliga-finanserna—15-ar-senare?publisherId=3236128&releaseId=3328305

   Oavsett om det är 130 eller 267 miljarder per år så är det oerhört kostsamt och helt orimligt att vi ska försörja alla dessa människor samtidigt som det saknas pengar till vård, skola och infrastruktur. DET borde bekymra dig mer, men istället försvarar du denna skadliga politik som så länge nedmonterat landet. 👎

   Gilla

 4. Jag tycker bara att det är viktigt med tillförlitligt underlag när man skall ta ställning. Undersökningen du hänvisar till är beställd av SD så jag tvivlar på att den heller ger en särskilt rättvis bild. Dessutom gäller den flykting- och anhöriginvandring under de första sju åren och det är inte konstigt att man behöver stöd som nyanländ. På en punkt är vi däremot eniga; att välfärden har urholkats och behöver tillskott. En utfasning av ränteavdragen skulle ge ett tillskott på cirka 40 miljarder och en återinförd fastighetsskatt skulle säkert ge minst lika mycket. Detta är skatter som de flesta nationalekonomer anser är minst skadliga för ekonomin och skulle inte drabba de svaga i samhället.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s