Vi svälter oss själva för att skicka en politisk signal

En sak som svensk massmedia tiger om är att Ryssland inte påverkats nämnvärt av EU:s och G7:s alla sanktioner mot landet. I och med helgens G7-möte, där även Ukrainas president Zelensky deltager och USA:s president Biden ska presentera ännu ett militärt stödpaket värt 375 miljoner dollar samtidigt som hans eget lands ekonomi hackar rejält, har G7-representanterna presenterat nya sanktioner mot Ryssland. Dessutom förbereder EU sitt elfte sanktionspaket trots att de tidigare tio har misslyckats och bara förstört för EU-medborgarna.

Experter i utländsk media har under en längre tid pekat på hur sanktionerna inte fått önskad effekt och i dag kan man även läsa hur danska experter säger samma sak.

Efter nästan ett och ett halvt år av sanktioner är Ryssland nämligen i stort sett oskadda och västvärldens samlade ekonomiska makt som skulle regna ner över Ryssland i form av ”de mest omfattande sanktioner” landet någonsin sett, har inte gett önskad effekt.

Michael Kluth, docent i internationell politik vid Roskilde universitet, konstaterar att vi nog varit för optimistiska om sanktioner och att det har funnits ett inslag av önsketänkande i det.

Jakob Ekholdt Christensen, chefsanalytiker och chef för Global Macro Research på Danske Bank, har också tittat på resultatet.

-”Om jag tittar på siffrorna för den ryska ekonomin så kan man inte se den stora effekten. Om jag inte visste att det var krig och att väst hade infört sanktioner, skulle jag ändå tycka att det såg väldigt bra ut för ryssarna som ökar sin produktion och har ett stort överskott i bytesbalansen.”

Tanken var att skada Putin och alla som håller honom vid makten – inte skada oss själva i väst, men inflationen har varit skyhög i månader i såväl Danmark som övriga Europa och det kan delvis tillskrivas kriget i Ukraina och sanktionerna.

Lars Vinther Johannsen, fil.dr. och docent vid Institutionen för statsvetenskap vid Aarhus Universitet, är skeptisk till sanktionerna och konstaterar att de slår hårt mot oss också med vår energikris samt livsmedelsprishöjningar.

Michael Kluth menar dock att vi inte har något alternativ, för med sanktioner sänder vi också en signal och den politiska signalen är superviktig enligt Kluth som också deklarerar att vi har mer råd än vad Ryssland har att begränsa vår tillväxt.

Således är budskapet solklart – de politiskt drivna sanktionerna mot Ryssland har inte fått önskvärd effekt utan vi har istället förstört för oss själva, men vi fortsätter ändå med självskadebeteendet för att skicka en politisk signal och vi inbillar oss att vi har råd med försämrad tillväxt trots att siffrorna talar sitt tydliga språk.

#followthemoney

#vibetalar

https://nyheder.tv2.dk/udland/2023-05-19-vestens-sanktioner-skulle-banke-putin-i-gulvet-men-konklusionen-er-nedslaaende-siger-eksperter

27 reaktioner till “Vi svälter oss själva för att skicka en politisk signal

 1. Signaler är viktiga och kommer att tänka på min katt som hade fångat en sork. Lite lek med offret som ställde sig på bakbenen och med blottade tänder signalerade ”farlig”. Katten dräpte sorken med ett enda slag. Signalpolitik är viktigt. #kyssmittarsle

  Gilla

  1. Ännu ett nytt namn, Karlsson istället för Andersson den här gången, så originellt.

   Eftersom du tydligen vet mer än de ekonomiska experterna så kan du väl visa något som stödjer ditt påstående.

   Gilla

   1. Trevligt att se fler förståndiga personer på bloggen. Det är viktigt att inte låta desinformation och konspirationsteorier stå oemotsagda på nätet.

    Gilla

   2. Diskuterar du med ditt alias nu eller? Bevisa gärna var desinformationen är som du påstår att jag sprider på min blogg och om det nu bara är konspirationsteorier här varför fortsätter du då hänga på bloggen?

    Gilla

   3. Det är mitt namn, det är det enda jag har. Jag blev inspirerad av en krönika på DN av Ola Larsmo där han underströk vikten av att inte låta nättrollens lögner och desinformation stå oemotsagda. https://www.dn.se/kultur/ola-larsmo-fler-maste-saga-emot-trollen-pa-natet/ Du är visserligen inget troll men du har en stark förkärlek till att sprida deras dumheter vidare. Jag har inget hopp om att du skulle sluta med det men det kanske kan stoppa andra från att svälja allt okritiskt.

    Gilla

   4. 1) Ukraina styrs av nazister.
    2) Ukraina har begått folkmord i Donbass.
    3) Biden fuskade till sig segern i presidentvalet.
    4) Klimatförändringarna beror inte på människans förbränning av fossila bränslen.

    Bara för att ta några exempel.

    Gilla

 2. Eftersom Jenny Piper inte accepterar kritiska åsikter så lär inlägg inte publiceras nä….

  Gilla

 3. Hur har vi förstört för oss själva? Vi är inte beroende av Ryssland. Sanktionerna hjälpte Väst att frigöra sig från rysk olja och i förlängningen gas, vilket är positivt. Sanktionerna har inte knäckt den ryska ekonomin, det är sant, men definitivt orsakat betydande skada. Det blir svårare för ryssarna att bygga missiler, tillverka bilar osv osv. Därtill får de nu sälja olja till reapris till Kina och Indien. Sanktionerna är moraliskt rätt att införa, därför bör de ligga kvar och stegvis utökas så länge Ryssland är en terrorstat.

  Dessutom är krig dyrt. Ryssland har lagt 40 procent av årets hela försvarsbudget på kriget i Ukraina på två månader. Det är massiva belopp, och för vad? De har försökt ta Bachmut, en stad ungefär lika stor som Täby, i ett helt år! Det är skrattretande dåligt. Och nu är de kanske på väg att ta över en grushög.

  Gilla

  1. Hans varför exporter Ryssland både guld och diamanter? Kan det vara så att ”eliten” fortfarande vill leka med just dessa saker? Ryska diamanter har ”Termen konfliktfri som används av Kimberleyprocessen är baserad på en snäv definition som fortfarande tillåter att ryska diamanter betecknas som konfliktfria.” Så sluta drömma om att Ryssland lider, det stämmer inte.

   Gilla

  2. Är du helt efterbliven? Ryssland har världens största tillgångar av naturresurser och det är dessa resurser som kriget egentligen handlar om. Globalisterna har länge velat lägga vantarna på allt de kommer åt, som t ex Sverige som förvandlas till en vindkraftspark och där utländska gruvföretag närmast härjar fritt. Men Sveriges politiker gav bort allt, ja vi skattebetalare får t o m subventionera de onödiga vindsnurrorna eftersom de inte är lönsamma. Ryssland hade kunnat jämna Bakhmut med marken på ett par dagar om de velat men de har en helt annan strategi vilket du och alla andra i västvärlden snart får ta konsekvenserna av. Ryssland lägger ca 5% av sin militära kapacitet på Ukraina-kriget de förbereder sig för kriget med Nato. Du hittar ju bara på en massa siffror utan någon som helst insikt men om det får dig att sussa gott på nätterna så fortsätt bara att lura dig själv. Verkligheten är det som gäller fortfarande och inte önsketänkande!

   Gillad av 1 person

  3. ”Vi är inte beroende av Ryssland” Energi, nu skenar hela det Europas ekonomiska system med fanatiska energipriser, matpriser, galopperande inflation och i stort sett hela ekonomin. Berätta gärna det för alla som offrats i lavinen av konkurser, hungriga barn osv. Det är snarare Europa och USA som har blivit terrorstater. Skrämmande hur utvecklingen alltmer liknar hur Nazityskland agerade förra seklet.

   Gilla

 4. ”Vi svälter oss själva för att skicka en politisk signal”-allt detta mynnar ut i är fler döda och skadade, men vad är människors liv för politikernas sjuka spel, en riktigt sjuk politisk signal, där allt handlar om att hålla igång ett krig som egentligen hade kunnat slutat för länge sedan om politikerna hade velat det, frågan är var allt stannar någonstans jag tror Nato är beredda att gå mycket längre än vad de har visat.

  Bakhmut har fallit där Ukrainas förluster uppgår till 300-500 man per dag under de sista månaderna. Det ger en förlust siffra på 60000 soldater. Artyomovsk har befriats säger Ryssland men även de har lidit svåra förluster, detta hade inte behövt hända om parterna hade valt att prata med varandra men detta satte politikerna stopp för. Allt för en järnverksknut. Detta är det största slaget sedan andra världskriget.

  En tyst minut för alla som inte kommer hem.

  https://www.moonofalabama.org

  Gillad av 1 person

 5. När kriget i Syrien startade och flyktingströmmarna kom till Europa.
  Då insåg jag och många andra, att det bara var en del av Putins krig.
  Bara början på något stort.
  Att göra Europa svagare och mer oenigt med massa problem,
  Så kallade ”Flyktingar”har kommit hit för att infiltrera och påverka politiska beslut,
  Frågorna våra politiker borde ställt
  Var fick alla flyktingarna pengar ifrån, och varför visste de vart de skulle , varför kastade de sina pass, hur kunde de veta vad och hur de skulle säga för att stanna.
  Innan man startar krig har man haft planer och förberett sig i åratal.
  Spionerna var bara en liten del.
  Att försvaga USA och Europa finns det många länder som samarbetat för att nå.
  Både vänner och fiender.
  Tyvärr kommer våra alla försök skada oss mer än Putin.
  Han har många som står bakom honom och de är inga naiva
  Som inte såg det komma .
  Men det värsta av allt är att straffet inte ens blir kännbart
  för Putin, medan alla länder som stöder Ukraina och Ukraina
  kommer bli forlorare nu och för generationer framåt och då blir vi
  Medvetna om Putins och hans allierades andra steg.

  Gilla

 6. Ryssland har gynnats av sanktionerna. Detta genom att främst Europa, men även USA har skadats. USA lever nu på bidrag man delar ut till sig själv, och finansierar det genom att trycka mer pengar. Det har aldrig fungerat genom historien, Weimar republiken ett exempel. Hittills har det gått, för USA var med dollardominansen världens bank. USA spenderade, och säljaren skickade tillbaka pengarna till USA. Nu är det snart slut på dollardominansen och verkligheten hotar drömmen. USA hotas av kollaps. Stabiliteten ligger nu hos grupperingen Kina, Ryssland, Iran och länderna som tillhör den grupperingen.

  Gilla

 7. Mikael Andersson I alla dina 4 punkter har du totalt fel. Undrar hur det kan bli så att någon totalt missuppfattat vad som pågår i världen. Och i sin okunnighet envisas med att framföra detta offentligt.

  Gilla

   1. Det är vad du upplever som ”desinformation” eftersom den inte passar ihop med den världsbild som du fått genom massmedias undermåliga rapportering. Och som jag brukar säga – sluta häng på min plattform om du anser att det sprids desinformation, om du vill framstå som seriös.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s