Ungern stoppar EU:s stödpaket till Ukraina

Ungern med premiärminister Viktor Orban och utrikesminister Peter Szijjarto i spetsen brukar ofta säga vad de tycker även om det går emot den standard som det politiskt korrekta etablissemanget satt som riktmärke samt är dessutom en återkommande nagel i ögat på den politiska eliten i Bryssel.

I fredags tog det hus i helvete när Orban jämförde EU:s enande projekt med Adolf Hitlers strävan efter världsherravälde.

-”Ända sedan slutet av det romerska imperiet har det gjorts ansträngningar för att återupprätta ett rike på dess territorium. Byzantium, Karl den Store, Otto, Napoleon och Hitler – de drömde alla, var och en på olika grunder, om europeisk enighet. Situationen i dag är inte annorlunda. Självständig nationell existens och idén om imperiet är närvarande på samma gång. Nationell kultur och europeiska värderingar. Suveränitet och – som de uttryckte det i Bryssel – en ännu närmare union.”

Uttalandet har bland annat fått Tjeckiens utrikesminister Jan Lipavsky att ilskna till och i en TV-debatt i söndags deklarerade Lipavsky att ingen tvingar Ungern att vara en del av EU om de inte känner sig komfortabla.

Nu är man igång igen och enligt den italienska nyhetsbyrån ANSA har Ungern blockerat överföringen av vapen och militär utrustning till ett värde av 500 miljoner euro från EU till Ukraina som var tänkt att skickas nästa vecka.

Ungern vägrade att godkänna den senaste överföringen om de inte fick garantier för att EPF skulle förbli ”global” i sin omfattning och inte användas enbart för att beväpna Ukraina.

Paketet var tänkt att vara det åttonde uttaget för Ukraina från European Peace Facility (EPF), en fond på 5,6 miljarder euro som blocket använder för att finansiera utländskt militärt stöd och ersätta sina egna medlemmar som skickar vapen till utländska konflikter.

Före februari förra året hade ”fredsfaciliteten” endast använts för att leverera icke-dödlig utrustning till Georgien, Mali, Moldavien, Moçambique och Ukraina för mindre än 125 miljoner dollar – sedan dess har det som bekant strösslats rejält med miljarder över Kiev och gränsen för ”icke-dödlig utrustning” är sedan länge passerad. Det är för övrigt en skam att kalla det för fredsfond samtidigt som man gynnar krig och medverkar till att mängder med människor dör.

Ungern har sedan kriget inleddes vägrat att tillåta att vapen skickas till Ukraina via ungerskt territorium. Orban har också anklagat USA och övriga Nato-allierade för att elda på konflikten på bekostnad av europeiska intressen, medan hans regering stödjer den kinesiska planen som förespråkar att konflikten löses diplomatiskt.

Ungern höll även tillbaka en del av det ekonomiska biståndet på 18 miljarder euro till Ukraina förra året eftersom EU skulle ha blivit skuldsatt gentemot Ukraina, men han gav så småningom med sig när blocket hävde en frysning av bidragspengar till Ungern.

I januari blockerade Ungern även det sjunde vapenstödpaketet till Ukraina från EPF, även om paketet godkändes flera veckor senare.

Återstår att se om Orban ger med sig även denna gång, eller för en gångs skull står på sig hela vägen. Ytterligare 500 miljoner euro till det korrupta Ukraina som inte ens är medlemmar i unionen är ingen liten slant och pengarna behövs sannerligen på hemmaplan där folket får det allt tuffare. Men det var länge sedan våra beslutsfattare satte sina egna medborgare främst, vi är bara skatteslavar i deras ögon som ska betala för vår egen undergång.

#followthemoney

https://www.anews.com.tr/world/2023/05/12/orban-likens-europe-project-to-hitlers-world-domination-plan

The Czechs are outraged by Orban’s comparison of the EU to Hitler’s plan

https://www.rt.com/news/576350-hungary-blocks-aid-ukraine/

7 reaktioner till “Ungern stoppar EU:s stödpaket till Ukraina

 1. Allegori….
  Gillar Orban !
  Han är EU-parlamentets eget Trump-hatobjekt, skratt.
  Då och nu, imperiet
  Rom hade egna väpnade Kohorter som drog runt ”Enom till straff, androm till varnagel” expanderade sina områden.
  Väst väpnar i dag andras Kohorter genom proxy utvidga sina områden att behärska, ekonomiskt.

  Gillad av 2 personer

 2. Ingen av de som Orban nämner kunde erövra Sverige. Det ser dock mörkt ut denna gången för oss med den lille fule folkförrädaren Ulf Kristersson.
  #erdoganforpresident

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s