Digitalisering av skolan och förskolan får kalla handen av skolministern

För ovanlighetens skull kommer här en bra nyhet och det är första gången jag ser ett tecken på en handlingskraftig minister som vågar säga ifrån.

Det handlar om Skolverkets nya strategi för digitala verktyg i skolan och förskolan som skolministern beslutat att riva upp då det bygger på rent feltänk. När skolminister Lotta Edholm i november förra året tog emot planen kändes den inte fullständig eftersom svenska hjärnforskare och barnläkare varnat för att införa digitala verktyg för tidigt, vilket inte fanns med i Skolverkets skrivningar, så Edholm skickade förslaget på remiss till både hjärnforskare och barnläkare samt ytterligare 58 remissinstanser.

Arbetet med att sammanställa de 60 remissvaren pågår nu på Regeringskansliet och Edholm konstaterar att hon fått bekräftat sina farhågor till hundra procent då det finns väldigt lite vetenskap som stödjer den här utvecklingen. Det framkommer bland annat att barn förstår mer om de läser riktiga böcker och att de lär sig mer om de skriver för hand.

Enligt Skolverket ska kvaliteten i undervisningen bli bättre med hjälp av digitala verktyg. Ulrika Ådén, professor och barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus, slår dock fast att om man vill uppnå alla dessa saker så ska man satsa på inlärningen och det organ som ska stå för den är hjärnan, som inte ens nämns i Skolverkets nya strategi.

Skolverket vill också att barn redan i förskolan ska utveckla sin digitala kompetens, något som Barnläkarföreningen är starkt kritisk till eftersom de riskerar att konkurrera ut den manuella leken då det ger snabbare belöning och risken är då att barn stannar inne istället för att gå ut och leka. Följden kan också bli att föräldrar får svårare att stå emot och följa råden om mindre skärmtid.

Karolinska institutet är en annan remissinstans som är kritisk och en grupp hjärnforskare vänder sig mot att Skolverket inte tagit till sig den forskning som visar att digitala verktyg försämrar barnens inhämtning av kunskap, som är skolans grunduppdrag.

Torkel Klingberg, professor i neurovetenskap på Karolinska institutet, pekar på flera undersökningar som visar hur skärmar och plattor leder till såväl sämre uppmärksamhet som inlärning. En OECD-studie visar exempelvis att länder som använt det som kallas ”inquiry-based teaching” presterat sämre i Pisamätningar eftersom elever lär sig att skumma igenom material i stället för att ta till sig saker på djupet. Dessutom stör skärmar koncentrationsförmågan och studier har visat hur elever som har sina datorer öppna under föreläsningar presterar sämre.

Efter att det gjorts en remissammanställning ska regeringen återkomma med hur en ny digital strategi ska utformas för förskolan och skolan. Edholm konstaterar att det finns krav i skollagen på att undervisningen ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet

Bra jobbat av skolministern som vågade följa sin magkänsla! Den svenska skolan är som bekant en katastrof på många sätt och det krävs ett jättearbete för att återuppbygga det man förstört genom de misslyckade testballongerna som man i decennier envisats med att utsätta kommande generationer för. Förhoppningsvis är detta ett steg åt rätt håll för barnens skull.

https://www.dn.se/sverige/regeringen-river-upp-skolverkets-plan-for-digitalisering-i-skolan/

4 reaktioner till “Digitalisering av skolan och förskolan får kalla handen av skolministern

  1. Det har varit länge känt att man lär sig bättre och fortare, ju fler sinnen man involverar samtidigt. Att trycka på en pekskärm eller ett tangentbord aktiviterar hjärnan mindre än användandet av en penna, då det senare kräver mer finmotorik. Läs högt det man samtidigt skriver, för att även involvera hörseln m.a.o.. Kanske lite problematiskt i ett klassrum, men inte omöjligt. Utmärkt vid hemläxor.

    Gillad av 4 personer

  2. När det kommer från en högerregering så kan man vara ganska säker på att det endast är en pengafråga. Vad är det negativa i att läsa Selma Lagerlöf från en padda istället för en pappersbok? En internetuppkoppling padda kan ju inspirera barnet till att kolla upp de orter som till exempel Nils Holgersson passerade på sin lilla gås. Jag har letat efter forskare som är negativa till digitalisering men endast funnit en enda. En förmodligen mutad forskare som säger vad regeringen vill höra. Det är sannerligen en övervägande bakåtsträvande regering vi just nu har. Mycket tråkigt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s