Ännu ett land som inte prioriterar medborgarna

Att USA:s statskassa börjar sina har väl knappast gått någon förbi och slutdatumet för när den amerikanska staten får slut på pengar närmar sig med stormsteg.

USA:s finansminister Janet Yellen sade i en intervju med Bloomberg i går att kongressen inom två veckor ska få ett exakt datum för när staten inte längre klarar av sina åtaganden.

Utan en lösning kommer den amerikanska staten behöva vidtaga åtgärder som innefattar att förhandla om befintliga åtaganden eller ställa in betalningar och enligt Yellen kan det även röra sig om utbetalningar från Socialtjänsten.

-”Vi måste ställa in betalningarna för något av våra åtaganden, oavsett om det är återbetalningar av obligationslån eller utbetalningar till socialtjänsten, något som USA inte har gjort sedan 1789. Och vi borde inte börja nu.”

USA:s statsskuld väntas under det här året nå den högsta nivån någonsin, 119% av BNP. Två potentiella lösningar finns redan – den första rör pengar som reserverades till följd av pandemin som skulle kunna omallokeras och den andra rör en lagändring som skulle möjliggöra snabbare beslutsfattande för stora investeringar.

Det finns även ett tredje förslag, som hade varit det bästa ur folkets synvinkel då det inte hade drabbat deras redan hårt prövade ekonomier – nämligen en slopning av de subventioner för förnybar energi som ingår i Bidens ”Inflation Reduction Act”, men detta har redan Vita huset sagt ett tvärt nej till.

Det är väl märkligt att samtidigt som man ser hur landet ekonomiskt sett blöder ymnigt och att allt är på väg åt pipsvängen, fortsätter man ändå ståndaktigt att driva på den kostsamma ”gröna omställningen” medan man blundar för baksidan av klimathysterin. Man har heller inga problem med att fortsätta stödja Ukraina med mångmiljardbelopp regelbundet för att hålla igång kriget, trots att landet enligt många experter är chanslösa. När ska man prioritera det egna folket? Hur länge till kan de fortsätta hålla gasen i botten på penningtryckmaskinerna?

Samma mönster känns igen i såväl Sverige som EU som går hand i hand med USA oavsett hur dumdristig planen är. Se bara på de fruktlösa sanktionerna mot Ryssland, som för övrigt till och med The Spectator beskrivit som ett totalt misslyckande, där man envetet fortsätter att driva idiotin trots att man ser hur det egna folkets drabbas istället för målet i fråga.

Obegripligt att människor inte protesterar mera när det är tydligt att den politiska eliten har för avsikt att köra länderna i botten medan de gynnar sig själva och vi ska bara hålla klaffen samt betala notan, där våra barn och barnbarn kommer få ta den största smällen. Hade vi inte varit så lättstyrda och fogliga skulle hela Europas folk marschera på gatorna och kräva beslutsfattarnas avgång.

#prioriteringar

#followthemoney

https://www.di.se/nyheter/odesbesked-fran-yellen-om-skuldtaket-vantas-narmsta-tva-veckorna/

https://www.spectator.co.uk/article/why-the-economic-war-against-russia-has-failed/

10 reaktioner till “Ännu ett land som inte prioriterar medborgarna

 1. Tror du ens själv på det du skriver Jenny??
  Att USA har jätteskulder betyder inte särskillt mycket, de kan lösa problemen på flera sätt, antingen ställa in betalningar, höja inkomsterna eller trycka ut mer pengar.. I praktiken kan inte ett land gå i konkurs, något historien har visat.
  Vilka ”experter” har sagt att Ukraina inte har en chans att vinna kriget??
  Varför är du mot en grön omställning?? Skiter du fullkomligt i dina barns framtida liv???

  Gilla

  1. Var står det att jag säger att de ska gå i konkurs? Jag citerade en artikel i DI om att pengarna snart är slut, skriv dit och klaga om du har problem med hur de uttrycker sig.

   Om du läser utanför svensk massmedia finns det flera som inte tror på ukrainsk seger. Till och med Bidenadministrationen och EU-toppen Josep Borrell har börjat tvivla, vilket jag skrev om förra veckan.

   Gillad av 2 personer

  2. Stefan. Hur många alias har du här?
   Du har dessutom inte ett rätt i dina kommentarer.
   Grön omställning leder bara till fattigdom och en kollaps av samhällen, länder, firmor och företag. Tyskland är ju det bästa sämsta exemplet med sin fullkomligt huvudlösa ”Energiewende”. Det enda det har lett till är att kolkraftverk startas och att elpriser och uppvärmningskostnader skjuter i höjden. Där har du din ”gröna omställning” Stefan, eller vad du nu heter.
   Och att Ukraina (d.v.s i själva verket främst NATO, USA och EU) skulle vinna är så fullkomligt orealistiskt att det inte en finns på kartan. Tror du på fullt allvar att Ryssland kan utplånas?

   Gillad av 2 personer

  3. @Stefan Andersson maj 14, 2023 kl. 08:24
   Länder går faktiskt i konkurs, och åtskilliga har gjort det i främst Afrika och Asien under förra århundradet. Vad som har varit speciellt med USA är att USA har agerat världens ”bank” genom dollardominansen, men den försvinner nu. Ett exempel är Weimar Republiken. Sverige är ett land som riskerar att gå i konkurs, när utgifterna är större än inkomsterna länge. Inkomsterna i Sverige är skatter och avgifter och det finns inte mer pengar att plocka för att betala bidragen. Då skär man i kostnaderna, som barnen mat, lägre levnadsstandard, samma kläder i fem år, cykla istället för bilen, och potatis till middag var dag.

   Gillad av 1 person

 2. Jenny, du skrev att flera experter säger att Ukraina är chanslösa.
  Magnus, har jag påstått att Ryssland ska utplånas?? Ryssland har angripit ett grannland som försvarar sig, självklart så hoppas jag att Ukrainarna kör ut ryssarna och när de gör det så händer det väl saker i Ryssland så Putin och en del andra i styret försvinner.
  Grön omställning är bra om den sköts rätt, miljön och klimatet behöver inte massa föroreningar och skit, blir det för mycket så anpassar sig iofs jorden, men knappast vi människor.

  Gilla

  1. Frågan är vad du heter egentligen? Är det ”Mikael” eller ”Stefan”? I alla fall är det samma oinitierade svammel i båda figurernas inlägg som tycks hämta all information från fulmedia som styrs från USA. ”Grön” omställning är en katastrof för miljön och borde i ett normalt samhälle med fungerande debatt avslutats som ett totalt fiasko! Klimatet styrs av solen, jordens bana och lutning mot solen och av vulkaner som släpper ut stoft i atmosfären. Man kan även nämna att när Europa eldade som mest med koks och kol och industrierna gick för fullt så påverkade all stoft solinstrålningen. När man slutade med det ökade solinstrålningen med ca 20% sedan 1980-talet!

   Gillad av 1 person

  2. @Stefan Andersson maj 14, 2023 kl. 21:10
   Ryssland angrep inte ett grannland, man stoppade en pågående etnisk rensning och folkmord, och har befriat traditionella ryska provinser från ockupation av främmande makt.

   Gilla

  3. Tro det eller ej, men det finns faktiskt fler förståndiga personer där ute, utanför er lilla trygga bubbla.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s