Rekordmånga illegala migranter till Europa när människosmugglare prisdumpar

Trots decenniers arbete för att förhindra den illegala migrationen till EU och få fason på den gemensamma migrationspolitiken, har den politiska eliten i Bryssel aldrig gjort mer än att skrapa på ytan och fortfarande har man ingen gemensam plan som fungerar utan fortsätter bara skjuta problemet framför sig med handhjärtan framför konkreta handlingar. Ett antal EU-länder, däribland Österrike och Grekland, har krävt att blocket ska göra mer för att befästa sina yttre gränser mot illegal inresa, efter att de förra året registrerat det högsta antalet illegala migranter sedan 2016, där mer än 80% av försöken till inresa gjordes av vuxna män. Det är dock uppenbart att samma anda av ”humanitet” som i åratal genomsyrat debatten fortsätter att dominera.

Enligt gränssäkerhetsbyrån Frontex har antalet illegala invandrare som tar den centrala Medelhavsvägen (från Libyen eller Tunisien till Italien eller Malta) in i EU ökat till rekordhöga 42.165 personer under enbart de första fyra månaderna i år, en ökning med 300% jämfört med samma period 2022 och anledningen sägs vara konkurrensen bland människohandlare som driver ner priset på överfarterna.

Frontexchefen Hans Leijtens kommenterade de höga siffrorna i en intervju i går.

-”Jag har aldrig sett det här förut. Särskilt från Tunisien ser vi just nu, jämfört med förra året, att det är en tillväxt på 1.100%. Uppgången har underblåsts av allt mer organiserade människohandlare som använder provisoriska metallbåtar som kan produceras från drygt 1.000 dollar och monteras på en dag på en libysk strand. Det lägre priset på båtarna, tillsammans med konkurrensen bland rivaliserande traffickinggäng, har drivit ner kostnaden för en resa. De lägre priserna betyder att de behöver ha större volymer. Så det finns en anledning för dem att pressa mer.”

De fem främsta ursprungsländerna för de som tror att gräset är grönare på andra sidan är Elfenbenskusten, Guinea, Egypten, Pakistan och några okända nationer. Det finns för närvarande inga väpnade konflikter i något av dessa länder.

#swexit

https://www.rt.com/news/576200-eu-record-migrants-mediterranean/

2 reaktioner till “Rekordmånga illegala migranter till Europa när människosmugglare prisdumpar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s