Stoltenberg medger att Nato började stödja Ukraina redan 2014

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har varit tyst ett tag och förra gången han gjorde ett utspel om att alla Natomedlemsländer var överens om att släppa in Ukraina i Nato fick han direkt svar på tal från Ungerns premiärminister Viktor Orban. Nu har Stoltenberg sagt till Washington Post att ”alla” medlemsländer har gått med på att välkomna Ukraina efter att landet besegrat Ryssland. Han avslöjade också att militärblocket började stödja Ukraina redan vid statskuppen 2014.

I intervjun, som genomfördes förra veckan i Bryssel och publicerades i går, var Stoltenberg tydlig.

-”Alla Nato-allierade är överens om att Ukraina kommer att bli medlem i alliansen. Då är frågan när och jag kan inte ge dig en tidtabell för det. Den akuta uppgiften nu är att se till att Ukraina agerar som en suverän, oberoende nation, för om Ukraina inte segrar, så finns det ingen fråga att diskutera alls.”

Enligt Stoltenberg har Nato två grundläggande uppgifter i kriget, den ena är att stödja Ukraina och den andra att förhindra eskalering genom att göra helt klart att vi inte är part i konflikten. Han hävdade dessutom att utplaceringen av 40.000 soldater i Östeuropa hjälper till att undvika eskalering med Ryssland.

Stoltenberg avslöjade vidare att USA, Kanada och Storbritannien har gett 78% av blockets stöd till Ukraina och tränat Ukrainas trupper sedan 2014.

-”Kriget i Ukraina har i grunden förändrat Nato, men då måste du komma ihåg att kriget inte startade 2022. Kriget började 2014.”

Stoltenberg medger således att Nato varit direkt involverade i mordet på ukrainare i Donbass och andra regioner i Ukraina sedan 2014. Han medger också indirekt att Nato stödjer de nazister som Ryssland nu försöker driva bort och som i åratal – med regeringens bejakande – utsatt utvalda delar av den ukrainska befolkningen för dödliga attacker och diskriminering. Och denna allians vill alltså Sverige helhjärtat ansluta sig till?

Det är för övrigt vämjeligt att notera hur låg intelligensnivå Stoltenberg tycks tro att allmänheten besitter när han gång på gång fortsätter hävda att Nato inte är en del i konflikten. Det torde vara uppenbart för de flesta vid det här laget att Nato är en del av det utdragna proxykriget, där väst gör allt för att hålla igång striderna.

Det lär åtminstone inte bli något Natomedlemskap för Ukraina i och med att Stoltenberg precis slagit fast att det bara kan ske när Ukraina vunnit kriget mot Ryssland, det vill säga aldrig.

https://www.rt.com/news/576022-nato-ukraine-stoltenberg-timeline/

17 reaktioner till “Stoltenberg medger att Nato började stödja Ukraina redan 2014

 1. Detta krig var planerat sen 2008 när NATO meddelade att även Georgien och Ukraina skulle bli en medlemmar. Putin varnade att detta skulle vara som en krigsdeklaration.
  Men väst sköt fullständigt i denna varning. Den t. o. m. utökade aktiviteterna för att provocera fram ryska reaktioner. Maidan ”revolutionen” var planerat av väst. Höken Victoria Nuland var där under dessa dagar och uttalade den kända uttryck: ”Fuck EU.”
  Hon visste att Frankike och Tyskland var skeptiska till det.
  Sen 1991 har USAs neocons velat splittra och utrota Ryssland en gång för alla.
  Fd. öststaternas inträdet i EU och NATO syftade just på detta. Åtskilliga amerikanska militärer och personligheter (icke förhatliga ryssar) berättar om detta. Men men..
  ”We are the west
  we are the best
  we have the right to
  fuck the rest.”
  Natos nya mottot.

  Gillad av 3 personer

 2. Det är tråkigt att du fortsätter att sprida rysk desinformation om Ukraina.

  1) Det var ingen statskupp 2014. Det lagligt valda parlamentet avsatte Janukovitj då han inte fullgjorde sina uppgifter som president. Helt enligt konstitutionen.
  2) Det har aldrig förekommit några omfattande övergrepp på befolkningen i Donbass från ukrainsk sida. De brott mot mänskligheten som oberoende människorättsorganisationer har dokumenterat i Donbass har separatisterna stått för.
  3) Det finns inga nazister vid makten i Kiev. Ett fullständigt absurt påstående. Zelenskij har ju till och med judiska rötter!

  Slutligen är det väl ingen hemlighet att väst, med EU och Nato i spetsen, stött Ukraina på sin väg mot frihet och demokrati. Det har skett helt öppet och är ingen dold konspiration.

  Gilla

  1. Rysk desinformation?
   Det räcker att googla statskupp Ukraina 2014 så kommer det upp flera träffar om detta.

   Den ukrainska regimen är medvetna om övergreppen som pågått i åtta år i Donbass och har valt att blunda så jo de är delaktiga. Dessutom utövar de förföljelse och diskriminering mot de ungrare som bor I Ukraina som den ungerska premiärministern och justitieministern kritiserat flera gånger utan att Zelensky agerat för att stoppa det.

   Det finns kopplingar till nazism i maktsfären i Ukraina, SVT har till och med sänt en dokumentär för några år sedan.

   Vad är det för frihet och demokrati som du menar att vi strider för i Ukraina? Att de förbjudit alla oppositionspartier, kyrkan och viss media är inte demokratiskt och vilken frihet när de samtidigt ägnat sig åt etnisk utrensning av ukrainare med andra rötter?

   Gillad av 2 personer

   1. Det behöver man ju inte vara någon expert alls för att förstå att alla som på något sätt har andra rötter än Ukraina passar den ukrainska statsledningen på att mörda. Skulle inte förvåna mig ifall vi snart får se massgravar med bland annatUngrare bosatta i Ukraina. Man passar på när det ändå är ”krig”.Vidriga grisar de där ukrainarna.

    Gilla

   2. Bara för att står något på en sida på internet behöver det inte vara sant. Det finns mängder av sidor som hävdar att jorden är platt eller att det finns ett flygande spagettimonster någonstans mellan Mars och Jupiter.
    Som jag skrev så har de övergrepp du hänvisar till begåtts på separatistkontrollerat territorium. Ukraina försöker återerövra sitt territorium för att värna sina medborgares säkerhet som det anstår en suverän stat. Vad Orban påstår ger jag inte mycket för. För några år sedan påstod han på liknande sätt att etniska ungrare diskriminerades i grannlandet Slovakien. När han erbjöd dessa ungerskt medborgarskap var intresset obefintligt. Ungrarna trivdes mycket bättre i sitt hemland och tack vare EU kunde de utan problem åka fritt över gränsen när de behövde.
    Om det är dokumentären om Azovbataljonen du syftar på så ingår de nu i Ukrainas väpnade styrkor och är underställda generalstaben och i sista hand parlamentet och presidenten. Det finns inget parti i parlamentet med uttalade eller ens dolda nazistiska åsikter.
    Ukraina befinner sig just nu i ett krigstillstånd. Folkrätten medger begränsningar i de medborgerliga rättigheterna om nationens säkerhet är hotad. När kriget väl är över är det dock viktigt att man, om det skulle behövas, sätter press på regimen att återställa alla rättigheter. Där kommer EU att spela en fortsatt viktig roll.

    Gilla

   3. Även här skiljer sig våra uppfattningar åt markant och är det något jag lärt mig efter det senaste året med ständiga diskussioner i ämnet så är det att det inte är värt att lägga tid på att försöka diskutera med människor som prompt håller fast vid sin övertygelse som baseras på den bild vi dagligen matats med utan intresse av att våga överväga tanken på att det inte stämmer. Så låt oss se i slutändan vad som var rätt och fel, men för nu har jag inget att tillägga.

    Gillad av 1 person

  2. Hej Mikael,
   här får du några tips från en boomer som följer yankees ”fredsaktiviteter” sen Vietnamkriget. Gå på Youtube och lyssna på John Mearsheimer, Jeffrey Sachs, Vladimir Pozner (glöm fördomar om det ryska förnamnet), Douglas Macgregor, Benjamin Abelow och många andra. Om du inte är totalt hjärntvättad av den västerländska förträffligheten och propaganda får du KANSKE nya anfallsvinklar. Men jag betvivlar om det. Är man matad med rysshat med modersmjölken så är du icke en fritänkare.

   Gillad av 1 person

   1. Jag har inte skrivit ett ord om USA så jag förstår inte vad det har med saken att göra. Om det är några jag hatar så är det Putinregimen och dess hantlangare. Det ryska folket har lidit tillräckligt de senaste hundra åren, de borde inte utsättas för detta.

    Gilla

 3. Man bara skakar på huvudet åt den här ”Mikael Anderssons” kommentarer! Ingen kan väl på riktigt vara så hjärntvättad trots att fulmedia nog hållit på i årtionden? Kanske det är en AI som härjar här? Ingen riktig människa kan väl vara så efterbliven i tankegångarna? Att förneka statskuppen 2014 i Ukraina får väl ändå betraktas som idioti, den förnekas inte ens av regimen i USA…Hört talas om Ukrainas riktiga folkvalde president Janukovitj som tvingades fly för sitt liv?

  Gillad av 1 person

  1. Jag känner inte till att någon representant från USA:s regering har beskrivit händelserna 2014 som statskupp. Det är möjligt att Janukovitj kände fara för sitt liv, men jag tror att den största anledningen till hans flykt var att han var rädd att få stå till svars för den brutala reaktionen på Majdandemonstrationerna. Slutligen kan man inte låta bli att slås av kontrasten; livsfara hindrade inte Zelenskij från att stanna på sin post.

   Gilla

 4. ”Stoltenberg medger således att Nato varit direkt involverade i mordet på ukrainare i Donbass och andra regioner i Ukraina sedan 2014. Han medger också indirekt att Nato stödjer de nazister som Ryssland nu försöker driva bort och som i åratal – med regeringens bejakande – utsatt utvalda delar av den ukrainska befolkningen för dödliga attacker och diskriminering.”

  Det här är en blåkopia av rysk propaganda och som tjänar till att ursäkta illegala annekteringar och den olagliga invasionen av Ukraina.
  Med en skrivelse som den här om ”nazister” som Ryssland ”rättfärdigt”
  försöker driva ut i Ukraina, är man antingen en nyttig idiot eller en betald påverkansoperatör.

  Gilla

   1. Nu är det ju du själv som gjort en ryss-vänlig vantolkning av Stoltenberg och det som skrivits i Washington Post. Därför är det inte konstigt att du påstår dig se uppenbara ”sanningar” och därför skriver om det.

    Gilla

   2. Oj vad det byts namn, samma person som kommenterar under olika pseudonymer – troll.
    Jag citerar vad han sagt i intervjun, om du har problem med det föreslår jag att du kontaktar Washington Post.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s